Započeto

Bolje informisanje boraca i borkinja o njihovim pravima

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Pravna država

Bolje informisanje boraca i borkinja o pravima, mogućnostima i načinu njihovog ostvarenja.

Obrazloženje

U toku 100 dana mandata, Vlada KS provodila je aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022, ekspoze premijera

Foto: Radio Sarajevo

S ciljem omogućavanja ujednačenog iskorištavanja prava svim pripadnicima boračke populacije Kantona Sarajevo (KS), ministar za boračka pitanja KS-a Omer Osmanović je 11. 1. 2021. godine, putem zvanične stranice ministarstva na čijem je čelu, obavijestio “sve nekadašnje borce-branitelje i članove njihovih porodica koja se to 33 prava mogu ostvariti putem ovog resornog ministarstva”.

Na samom početku svog mandata želim upoznati sve pripadnike boračke populacije sa svim njihovima pravima propisanim Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, te u isto vrijeme poseban poziv uputiti onima koji do sada nisu iskoristili niti jedno od ovih prava. 

Omer Osmanović, 11. 1. 2021. 

Tom prilikom, iz ovog ministarstva obavijestili su pripadnike boračke populacije da će javni poziv za ostvarivanje prava porodica šehida i poginulih boraca u Kantonu Sarajevo za 2021. godinu biti objavljen tokom provođenja procedure usvajanja budžeta Kantona Sarajevo.

Istaknuto je i da će pripadnici ovog dijela boračke populacije, nakon objave poziva, moći predavati zahtjeve za ostvarivanje svojih prava, s tim da će biti izuzeta ona prava koja se ostvaruju po drugim posebnim javnim pozivima.

Upravo kako smo to učinili sa ovom informacijom, prije objave bilo kojeg javnog poziva za ostvarivanje nekog od navedenih prava, našu populaciju i širu javnost ćemo informirati i na ovaj način.

Omer Osmanović, 11. 1. 2021

Naglasivši još jednom da mu je cilj da na početku svog mandata sve pripadnike ove populacije na jednom mjestu informiše o svim njihovim pravima, “jer se stiče utisak da ova prava nisu svi jednako koristili, a razlog tome je, prije svega, neiformiranost”, resorni ministar Osmanović je 18. 1. 2021. godine, putem zvanične stranice Ministarstva za boračka pitanja KS-a, podsjetio na neka od prava koje ova populacija ima, kao što su pravo na duži godišnji odmor po osnovu učešća u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine (OS RBiH), pravo na prijevremeno povoljnije penzionisanje, besplatnu pravnu pomoć, prednost prilikom ostvarivanja prava na zdravstvene usluge, prednost u obavljanju administrativnih poslova u općinama na području KS-a, oslobađanje plaćanja poreza na promet nekretnina, te oslobađanje od plaćanja sudskih i administrativnih taksi. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!