Započeto

Ulaganje u bolju opremljenost policije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Pravna država

Jačanje operativnih kapaciteta i ulaganje u bolju tehničku opremljenost policije.

Obrazloženje

U toku 100 dana mandata Vlada KS provodila je aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022., Ekspoze premijera

Tokom posjete predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elvedina Okerića Ministarstvu unutrašnjih poslova KS 12. 1. 2021. godine, u razgovoru sa resornim ministrom Admirom Katicom i policijskim komesarom Nusretom Selimovićem posvećena je pažnja o obezbjeđivanju optimalnih uslova i pretpostavki za rad i djelovanje ovog resornog ministarstva i Uprave policije.

Okerić je tom prilkom potvrdio da će Skupština i Vlada KS nastaviti s podrškom ovom ministarstvu i njenoj Upravi policije kako u kadrovskom kapacitiranju Ministarstva tako i u njegovom materijalno- tehničkom opremanju, a ministar Katica je kao jedan od osnovnih prioriteta svog budućeg rada istakao stvaranje neophodnih pravnih i finansijskih pretpostavki za upošljavanje novih policijskih službenika, s obzirom na to da je, kako je rekao, evidentan njihov nedostatak i da se neminovno javlja potreba za popunjavanjem Uprave policije novim kadrovima. Istovremeno, razgovaralo se i obezbjeđivanju sredstva za ovu namjenu u budžetu KS za 2021. godinu.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica 1. 2. 2021. godine održao je sastanak sa stručnim konsultantom, inžinjerom vazduhoplovstva i instruktorom letenja Omerom Kulićem, koji će nastaviti predvoditi Radnu grupu zaduženu za realizaciju projekta uspostave helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz Vlade KS nakon sastanke saopštili su da su dogovorene aktivnosti koje je potrebno realizovati po ovom pitanju kao i da će najprije biti izvršena obuka pilota koji će upravljati višenamjenskom letjelicom čija nabavka je planirana u narednom periodu.

Kako smo već i ranije isticali, za helikopterom postoji dugogodišnja potreba i on će se, osim za operativne poslove MUP-a KS, koristiti i za civilne potrebe odnosno za misije traganja i spašavanja, za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, podršku za medicinske intervencije i u drugim teškim situacijama.

Admir Katica, 1. 2. 2021. 

U prostorijama Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije 24. 2. 2021. godine održan je radni sastanak kojem su prisustvovali dekan ove naučno-obrazovne ustanove prof.dr. Jasmin Ahić i policijski komesar Uprave policije Nusret Selimović sa saradnicima.

Na sastanku je pored ostalog naglašena potreba za saradnjom na polju specijalističke edukacije policijskih službenika, a posebno u oblasti novih pojavnih oblika kriminaliteta koji se odnose na specifične i osjetljive istrage određenih vrsta organiziranog kriminala. 

Saradnja na ovom polju, uz kvalitetne naučne  analize i istraživanja na polju sigurnosti, zasigurno mogu značajno doprinijeti donošenju ključnih strateških i operativnih odluka u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo i time značajno uticati na poboljšanje ukupne sigurnosne situacije, kako u Kantonu Sarajevo, tako i našem širem okruženju.

MUP KS, 24. 2. 2021. 

Na sastanku održanom 26. 2. 2021. godine kome su prisustvovali policijski komesar Nusret Selimović i direktor INL-a – Odjela Vlade SAD-a za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona Stephen Glaser, kao rezultat prethodnih dogovora o saradnji i pomoći su predstavnici INL-a uručili su dio dogovorene opreme kao podršku radu Uprave policije. Kako su iz MUP- KS naveli, radi se o visokosofisticiranoj opremi namijenjenoj prije svega za poboljšanje efikasnosti rada kriminalističko-obavještajne jedinice, ali i drugih organizacionih jedinica Uprave policije, te je dogovorena i dinamika isporuke ostatka planirane opreme u narednom periodu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!