Započeto

Proširenje podataka u Registru zaposlenih u javnom sektoru u KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Pravna država

Proširenje podataka u Registru zaposlenih u javnom sektoru u KS sa podacima s općinskog nivoa.

Obrazloženje

U toku 100 dana mandata Vlada KS provodila je aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022., Ekspoze premijera

Priključivanje općina uspostavljenim kantonalnim registrima imenovanih lica i zaposlenih u javnom sektoru, kao i registru javnih nabavki bila je primarna tema sastanka ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejle Brčić sa načelnicima i predstavnicima sarajevskih opština održanog 21. 1. 2021. godine

Uz načelnike općina Centar Srđana Madića, Novo Sarajevo Hasana Tanovića, Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, Ilijaša Akifa Fazlića, Ilidže Nermina Muzura, Vogošće Edina Smajića, te predstavnika općina Trnovo i Hadžići sastanku je prisustvovao i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić.

Prezentovanje javnosti podataka o zaposlenima u javnom sektoru Kantona Sarajevo, uspostavljeno registrom zaposlenih 2019. godine, naišlo je na široko odobrenje građana u Kantonu Sarajevo, ali i regionalno je prihvaćena ideja i koncept. Nažalost, pravu sliku zaposlenih u javnom sektoru, odnosno kadrovske kapacitete javnog sektora Kantona Sarajevo, nemamo bez uključenih podataka sa lokalnog nivoga. Upravo zbog navedenog jako je važno da se i općine priključe ovom procesu. Od perioda početka primjene odluke o uspostavljanju ovih registara prošle u sve ‘zakonske’ filtere i nadležne institucije, prije svih Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, potvrdili su zakonitost odluke, odnosno evidentno postojanje javnog interesa da građani znaju sve podatke o utrošku javnih sredstava, pa i po osnovu finansiranja zaposlenih lica.

Lejla Brčić, 21. 1. 2021. 

Kako je još pored ostalog nakon sastanka iz Vlade KS saopšteno, načelnici općina su iskazali svoju punu spremnost da se opšinske administracije uključe u već uspostavljene registre ne dovodeći u pitanje zajedničku potrebu uspostavljanju jedinstvenog prikaza ovih podataka.

Na samom sastanku načelnici Mandić, Tanović, Muzur i Hadžibajrić su potvrdili pristupanje općina Centar, Novo Sarajevo, Ilidža i Stari Grad uspostavljenim kantonalnim registrima, ali i svim drugim aktivnostima koje su budu provodile na polju borbe protiv korupcije. Načelnici Fazlić i Smajić su naglaslili da su u potpunosti opredjeljeni svim aktivnostima koje su u funkciji transparentnosti, te da u potpunosti podržavaju inicijativu Ministarstva pravde i uprave KS, ali i naglasili da će izvršiti dodatne konsultacije na općinskim vijećima, kako bi i navedeni organi bili uključeni u donošenje odluke.

Vlada KS, 21. 1. 2021. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović održao i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Dr. Erduan Kafedžić 15. 2. 2021. godine održali su sastanak u cilju definisanja daljih koraka u vezi priključivanja Općine Novo Sarajevo uspostavljenim kantonalnim registrima imenovanih lica i zaposlenih u javnom sektoru, kao i registru javnih nabavki.

Kako se na zvaničnoj stranici Opštine Novo Sarajevo navodi, na sastanku je razgovarano, između ostalog i o načinu upotrebe rada Registra, te web aplikacije zaposlenih u javnom sektoru.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!