Analize

U oblasti državnog uređenja Vlada RS ispunila 2 data obećanja

U oblasti državnog uređenja Vlada RS je provodila aktivnosti na ispunjavanju ukupno 12 od 26 datih obećanja. Ispunjena su dva obećanja, ocjenu “u progresu” dobila su 3, a započet je rad na ispunjavanju još 7 obećanja. Nikakve aktivnosti Vlada RS nije provodila u vezi sa 14 obećanja u ovoj oblasti koja u aktuelnom mandatu prati Istinomjer.

Dva ispunjena obećanja dala je Socijalistička partija Republike Srpske (SP RS), a ona se odnose na rekonstrukciju trga “9. januar” i izgradnju spomen sobe posvećene Vasi Pelagiću u Pelagićevu.

Trg 9. januar otvoren je 14. jula 2019. godine zajedno sa Spomen- kompleksom Vaso Pelagić, u čiju izgradnju je Vlada Srbije, kako je rečeno prilikom otvaranja, uložila oko 400.000 KM.

U jednom krugu trga su spomen- kompleks Vaso Pelagić, adminsitarivna zgrada, spomen- soba poginulim u zadnjem ratu, i crkva.

Od obećanja koja su dobila ocjenu “u progresu” dva su dali iz SNSD-a, i jedno iz SPRS-a. Obećanja se odnose na uređenje groblja “Mali Zejtilnik” u Sokocu, Izradu regulacionog plana Nove Topole te ulaganje u Općinu Pale.

Nakon što je Vojničko groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu u 2018. godini dobilo status spomenika od nacionalnog značaja, tokom 2019. godine završena je grobljanska kapela za čiju izgradnju i uređenje je obezbijeđeno oko 150.000 KM. Kapela je otvorena 1. oktobra 2019. godine. Kako je za medije izjavio načelnik Opštine Sokolac, Milovan Bjelica, sredstva za izgradnju kapele obezbjedili su Opština Sokolac i grad Istočno Sarajevo, a uložen je i dio sredstava iz donacije Vlade Srbije za Sokolac. Bjelica je naveo i da novoizgrađena kapela ima sve sadržaje potrebne za ovakav objekat, infrastrukturu, mrtvačnicu, rashladnu komoru i druge prateće prostorije, a također je najavio i uređenje Ulice Sime Drljače prema Vojničkom spomen groblju, kao i izgradnju trotoara i drvoreda.

Opština Gradiška putem otvorenog tendera (broj: 594-1-2-27/18) sredinom 2018. godine odabrala je firmu „Urbis Centar“ za izradu Regulacionog plana „Nova Topola Zapad“ i „Nova Topola Istok“. Ugovor u vrijednosti 27.760.000 KM je kako se navodi na portalu javnih nabavki zaključen 4. juna 2018. godine. Kako su na proljeće 2019. godine za Istinomjer potvrdili u firmi „Urbis Centar“, izrada regulacionog plana je bila u toku.

Javna raprava o Nacrtu Regulacionog plana “Nova Topola – Istok” i Nacrta Regulacionog plana “Nova Topola – Zapad”, kako su prenjeli mediji iz tog grada, održana je početkom oktobra 2019. godine, a oba plana data su na uvid svim mještanima Nove Topole u periodu od 12. septembra do 14. oktobra 2019. godine.

U oblasti državnog uređenja započet je rad i na ispunjavanju 7 datih obećanja među kojima su i dva vezana za reformu javne administracije, s obzirom da je Vlada RS provodila aktivnosti na projektima kao što su, „E-beba” – određivanje JMB za novorođenčad i Aplikativni softver za sistem objedinjene naplate (SON) – Pilot projekti u domenu pametnih gradova (Smart City).

Osim toga Vlada RS je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, kojim se kako je navedenoiz Vlade, “stvorio pravni osnov za uvođenje jednošalterskog sistema i e‐građevinske dozvole”. Započete su i aktivnosti na digitalizaciji administracije, što je u svom programu obećao i DNS, s obzirom da je u oktobru u NSRS usvojen, “Nacrt strategije razvoja elektronske uprave u Republici Srpskoj za period 2019-2022 godine“.

Cilj ove strategije, kako kažu u Vladi RS je da se do kraja 2022. godine oko 40% svih upravnih postupaka u RS može obaviti elektronskim putem.

Aktivnosti na ispunjavanju 14 datih obećanja u ovoj oblasti nisu provođene u prvoj godini mandata Vlade RS.

Sva obećanja iz oblasti državnog uređenja možete pogledati OVDJE.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!