Trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastavlja obnašati dužnost

Ustavni sud BiH između ostalog je naveo da “ovakva odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije utjecati na mogućnost izvršavanja vlasti, a time i na funkcionalnost države.

Komentarišući dosadašnje aktivnosti i dešavanja u vezi pregovora o uspostavi vlasti u Federaciji BiH, zastupnica Pokreta demokratske akcije (PDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Elzina Pirić navodeći da je “pravno moguće da i trenutni saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izglasa Vladu FBiH” je pored ostalog dodala:

Ustav jasno kaže da će trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastaviti obnašati dužnost sve do trenutka dok se ne izabere novi saziv.

Elzina Pirić, 11.12.2018.

Sam Ustav Federacije BiH, kako je Pirić rekla, ne kaže “jasno da će trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastaviti obnašati dužnost sve do trenutka dok se ne izabere novi saziv”, već u dijelu pod nazivom Dom naroda, u svom Članu 7, navodi da je “mandat delegata u Domu naroda četiri godine, ukoliko Dom ne bude raspušten u skladu sa ovim ustavom.”

Sa druge strane, zastupnica PDA je u pravu kada kaže da “će trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastaviti obnašati dužnost sve do trenutka dok se ne izabere novi saziv”. To je jasno iz odluke Ustavnog suda BiH u predmetu U-1/11 od 13. jula 2012. godine, Tom prilikom je Ustavni sud BiH, rješavajući zahtjev Sulejmana Tihića, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva obnašao dužnost zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, između ostalog iznio stav u kojem se govori o “kontinuitetu funkcioniranja države”.

Podsjećamo, tokom rješavanja pometnutog predmeta, od strane Narodne skupštine Republike Srpske pokušana je biti osporena “formalna aktivna legitimacija podnositelja Zahtjeva (Sulejmana Tihića) s obzirom na to da su u Bosni i Hercegovini prije podnošenja Zahtjeva održani parlamentarni izbori, čime je prestao mandat na funkciji podnositelju Zahtjeva”.

Dakle, u momentu kada je Tihić podnio Zahtjev, on je bio delegat u Domu naroda PS BiH i njegov potpredsjednik i sa ostalim delegatima iz Doma čekao implementaciju izbornih rezultata u dijelu u kojem se oni odnose na imenovanje novih delegata u Dom naroda PS BiH. Ustavni sud BiH tom prilikom “utvrdio je kako je Tihićev mandat, koji je počeo 14. marta 2007, tekao do 14. marta 2011. godine, ali pod uvjetom da je novi saziv Doma naroda konstituiran do tog datuma”.

Ustavni sud navodi dalje da “ovakva odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije utjecati na mogućnost izvršavanja vlasti, a time i na funkcionalnost države…Ukoliko bi se ovim subjektima uskratio legitimitet, naveo je Ustavni sud, da to čine u vremenskom periodu od novih izbora do konstituiranja relevantnog tijela, očigledno je da bi postojala praznina u zaštiti ustavnosti, što zasigurno nije bila namjera ustavotvorca…”

Obzirom da Ustav FBiH ne kaže jasno da će trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastaviti obnašati dužnost sve do trenutka dok se ne izabere novi saziv, već se to može zaključiti iz navedene odluke i obrazloženja Ustavnog suda BiH, Istinomjer izjavu Elze Pirić ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

Hoće li “šestorka” imati zajedničke kandidate za načelnike 2020. godine?

U kontekstu, kako je rekao, priprema za naredne lokalne izbore, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i...

Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...


Započela izgradnja dječijeg igrališta u Aleji ambasadora

Na Darivi, u Aleji ambasadora započela je izgradnja velikog dječijeg igrališta simboličnog naziva “Park mira” čiju je izgradnju Općina Stari Grad najavila krajem prošle godine. Ovaj projekat...