Neistina

CT skener na UKC-u Tuzla nije iz 1966. godine

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova FBiH na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zastupnica Elzina Pirić je tokom svog obraćanja iznijela jednu netačnu tvrdnju u pogledu stanja dijagnostičkih uređaja na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

FOTO: PDA / Facebook

Kako je rekla, osim odlaska kvalitetnog kadra u inozemstvo, najveći problem zdravstvenih ustanova je loša opremljenost dijagnostičkim uređajima.

Sem kadra, imamo jako lošu opremljenost zdravstvenih ustanova savremenim dijagnostičkim aparatima. Ja vam moram kazat’ da je CT i magnet u Tuzli ‘66. godište i da više ne radi nego što radi.

Elzina Pirić, 29.3.2022.

Kako bismo provjerili tačnost ove tvrdnje, Istinomjer je kontaktirao Kliniku za radiologiju UKC-a Tuzla te smo dobili informaciju da ova ustanova raspolaže sa nekoliko CT uređaja koji su u funkciji. Glavni inžinjer ove klinike Jasmin Osmanović za Istinomjer je pojasnio da su trenutno instalirani CT uređaji: CT – 6 slajsni (engl. slice) iz 2004. godine, CT – 16 i 64 slajsni, oba iz 2008. godine, CT uređaj Cannon iz 2021. godine, kao i da je u procesu instalacije i najsavremeniji uređaj CT – 128 slajsni.

Tvrdnju Elzine Pirić da je CT aparat na UKC-u Tuzla proizveden 1966. godine demantuje sama historija razvoja ove tehnologije, s obzirom na činjenicu da je prvi aparat ove vrste korišten tek početkom ‘70-ih godina prošlog stoljeća.

Prvi komercijalno dostupan CT (kompjuterizovna tomografija/computerized tomography) skener izumio je britanski inženjer Godfrey Hounsfield iz EMI Laboratories, zajedno sa fizičarem, dr. Allanom Cormackom. Oni su nagrađeni Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 1979. godine, a Hounsfield je proglašen vitezom te je postao Sir Godfrey Hounsfield 1981. godine.

Kako se navodi na stranici američkog dobavljača CT skenera Catalina Imaging, prototip prvog uređaja ove vrste postavljen je u londonskoj Atkinson’s Morley bolnici 1971. godine. Prva pacijentica koja je imala koristi od CT skenera bila je žena za koju se vjerovalo da boluje od tumora na mozgu. Prvi doktor koji je koristio mašinu 1. oktobra 1971. godine bio je James Ambrose. Cijeli proces trajao je danima, jer je skeneru bilo potrebno mnogo sati da dobije neobrađene podatke za jedno skeniranje ili slice, a bilo je potrebno nekoliko dana da se rekonstruiše slika iz prikupljenih podataka.

Uspjeh prototipa CT skenera objavljen je 1972. godine, a već 1973, Sjedinjene Američke Države instalirale su prve vlastite CT skenere. Do 1980. godine, zabilježeno je tri miliona CT pregleda.

S obzirom na činjenicu da CT skeneri na UKC-u Tuzla nisu stariji od 2004. godine, ali ni da prototip CT skenera nije ni bio izumljen do 1966. godine, Istinomjer će tvrdnju zastupnice u Parlamentu FBiH Elzine Pirić da je CT skener u Tuzli ‘66. godište ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!