Neistina

Mirsadu Kukiću nije uveden vizni režim, već mu je onemogućen ulazak u SAD

Elzina Pirić, predsjednica PDA i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, govorila je u programu BHT1 7. decembra 2023. godine o bivšem predsjedniku njene stranke Mirsadu Kukiću i sankcijama koje je State Department SAD-a donio protiv njega, iznijevši svoje tumačenje utvrđenih mjera.

Izvor: FENA

Na upit voditelja emisije o njenim političkim odnosima “sa osnivačem stranke i osobom sa američke crne liste Mirsadom Kukićem”, Pirić je odgovorila sljedeće:

Ja Vas moram obavijestiti da gospodin Kukić nije ni na kakvoj crnoj listi. Njemu je uveden vizni režim.

Elzina Pirić, 7.12.2023.

Crna lista kolokvijalni je naziv za listu sankcionisanih stranaca koju donose vlade stranih država. Pored State Departmenta SAD-a, sankcije za državljane/ke BiH ranije je donosio i Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD-a, a osim Mirsada Kukića, u 2022. godini objavljene su sankcije protiv niza drugih bh. funkcionera/ki.

State Department SAD-a je 5.1.2022. godine uvrstio na listu sankcija tadašnjeg zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirsad Kukića i bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltiju zbog, kako se navodi u saopštenju koje je potpisao američki državni sekretar Antony Blinken, “njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti”.

Kao restriktivna mjera koja je stupila na snagu ovom uredbom Tegeltiji i Kukiću navodi se zabrana ulaska u SAD:

Ovim stavljanjem na listu Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD. Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese te mir i prosperitet za građane BiH. Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe State Departmenta SAD-a, inostrane operacije i srodne programe iz 2021.

Saopštenje State Departmenta, 5.1.2022.

Poglavlje 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe State Departmenta, inostrane operacije i srodne programe predviđa, između ostalog, da službenici stranih vlada i članovi njihovih užih porodica, o kojima državni sekretar ima vjerodostojne informacije da su bili umiješani, direktno ili indirektno, u značajnu korupciju, uključujući korupciju vezanu za eksploataciju prirodnih resursa, ili grubo kršenje ljudskih prava, neće imati pravo na ulazak u SAD.

Za Kukića se navodi da je, koristeći svoj položaj direktora Javnog preduzeća “Rudnik Banovići”, kao i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, “učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi” te da postoje “vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist”.

U kontekstu tvrdnje Elzine Pirić da je Mirsadu Kukiću uveden “vizni režim” za ulazak u SAD, podsjećamo da je državljanima/kama BiH, uključujući diplomate ili državne službenike, svakako neophodna viza za ulazak ovu zemlju.

Koraci potrebni za podnošenje zahtjeva za neuseljeničku vizu za SAD predstavljeni su na web stranici State Departmenta.

Program izuzeća od viza (Visa Waiver Program) omogućava putovanje u SAD bez podnošenja zahtjeva za vizu državljanima/kama 40 primljenih zemalja sudionica, ali među njima se ne nalazi BiH.

Shodno činjenici da State Department Mirsadu Kukiću nije uveo “vizni režim”, kako je to ustvrdila Elzina Pirić, nego mu je oduzeto pravo na ulazak u SAD, njenu tvrdnju Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!