Neistina

Stopa fertiliteta u BiH druga je najniža u Evropi

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i kandidat za federalnog ministra rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP) gostovao je 11.4.2023. godine u programu televizije N1 gdje je, između ostalog, govorio i o niskom fertilitetu u Bosni i Hercegovini.

Screenshot: N1

Delić je izjavio da će, ukoliko bude potvrđen kao federalni ministar rada i socijalne politike, raditi na izradi demografske strategije, ustvrdivši da Bosna i Hercegovina ima najnižu stopu fertiliteta u Evropi.

Jedan od prvih poteza kad dođem u Ministarstvo biće kreiranje demografske strategije Federacije BiH jer imamo situaciju da iz Bosne godišnje odlazi 170 hiljada ljudi. Imamo najnižu stopu fertiliteta – 1,25% u Evropi.

Adnan Delić, 11.4.2023.

Stopa ukupnog fertiliteta predstavlja ukupan broj živorođene djece na jednu ženu.

Stopa fertiliteta u Bosni i Hercegovini nije 1,25, kao što Delić tvrdi, već je niža od toga i iznosi 1,19. Ovaj podatak objavila je Agencija za statistiku BiH u svom demografskom biltenu za 2021. godinu.

Eurostat je u martu 2023. godine objavio podatke o fertilitetu za zemlje članice EU za 2021. godinu, kao i za pojedine zemlje koje su u procesu pristupnih pregovora. Najniži fertilitet bilježi se u ostrvskoj državi Malta, gdje iznosi 1,13. Na drugom mjestu odozdo je Španija, koja bilježi fertilitet jednak onome u Bosni i Hercegovini, odnosno 1,19.

Tvrdnja da Bosnu i Hercegovinu godišnje napusti 170 hiljada ljudi nije utemeljena u zvaničnim statističkim izvještajima. Naime, riječ je o podatku do kojeg je došla Unija za održivi povratak i integracije BiH i koji je objavljen koncem 2021. godine. Prema procjenama ove nevladine organizacije, tokom 2021. godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo 170 hiljada osoba, a od popisa stanovništva 2013. godine zemlju je napustilo oko pola miliona osoba.

I pored odlaska stanovništva iz BiH, treba istaći da negativni prirodni priraštaj raste iz godine u godinu i samo po tom osnovu u 2021. godini populacija BiH manja je za 23.190 osoba. Za realnu demografsku sliku BiH potreban je popis stanovništva koji se evidentno neće desiti u uobičajenom roku od deset godina, odnosno do 2023. godine.

Tvrdnje Adnana Delića da je stopa fertiliteta u BiH 1,25 i da je najniža u Evropi ocjenjujemo neistinitim imajući u vidu da stopa iznosi 1,19 i da je druga najniža u Evropi.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!