Srebrenica i dalje čeka obećane milione

Jedno u nizu obećanja Vijeća ministara BiH, a koje već treću godinu čeka svoje ispunjenje, dato je na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, kada je Vijeće ministara obećalo izdvojiti dva miliona KM za podršku razvoju Srebrenice.

Naime, 2015. konferencija u Srebrenici je okupila čelne ljude svih nivoa vlasti u BiH, Vlade Srbije, predstavnike međunarodnih institucija u našoj zemlji, investitore, privrednike, a  povod je bio prikupljanje sredstava za ulaganja u infrastrukturne projekte. Data su i konkretna obećanja, između ostalih i od Vijeća ministara BiH.

Na sastanku koji je 27. juna održan u Sarajevu, između ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića i načelnika općine Srebrenica, Mladena Grujičića najavljen je skori transver obećanih 2 miliona KM od strane Vijeće ministara, i to u septembru prošle godine.

Pomoći ću da ovaj novac što skorije bude upućen u Srebrenicu za jedan kvalitetan projekat i da doprinese razvoju infrastrukture i opštine.

(Mirko Šarović, 28.06.2017.)

Istinomjer se u više navrata obraćao nadležnima u opštini Srebrenica kako bismo provjerili da li su obećana sredstva doznačena ovoj opštini. 

U septembru prošle godine, iz kabineta načelnika opštine Srebrenica, dobili smo sljedeći odgovor:

Što se tiče sredstava obećanih od Savjeta ministara BiH u toku je priprema projekata u vrijednosti od 2 miliona KM koje ćemo predati Savjetu ministara BiH,odnosno predsjedavajućem, a nakon toga ćemo imati informaciju o stepenu implementacije istih.

(Kabinet načelnika – Opština Srebrenica, 18.09.2017.)

Početkom ove godine, kada smo ponovo kontaktirali Općinu Srebrenica, potvrđeno je za Istinomjer da su projekti dostavljeni Vijeću ministara. Vezano za ovu temu danas je i predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom Domu PSBiH, Staša Košarac postavio pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Denisu Zvizdiću- “kada će Vijeće ministara opštini Srebrenica doznačiti dva miliona KM koja je obećao još 2015. godine na Investiciono-razvojnoj konferenciji održanoj u Srebrenici”?

Predstavnici opštine Srebrenica prošle godine su kabinetu gospodina Zvizdića dostavili usaglašene projekte i elaborate koji se odnose na infrastrukturu, te sanaciju i izgradnju puteva na području opštine Srebrenica, kao i za izgradnju fasada na stambenim objektima i proizvodnim halama za potrebe otvaranja radnih mjesta.

(Staša Košarac, 18.04.2018.)

Ministar Šarović se u ime Vijeća ministara očitovao na ovo Košarčevo pitanje rekavši da obećanje nije zvanično zadokumentovano, ali da će se Vijeće ministara uskoro izjasniti o ovoj temi.

U Savjetu ministara nije zadokumentovana odluka ili akt o dva miliona KM, ali je tačno da je delegacija Savjeta ministara učestvovala na donatorskoj konferenciji i ova institucija se izjasnila da želi da podrži obnovu ove važne opštine u Republici Srpskoj.

U kontaktu sa opštinom Srebrenica insistirao sam da dostave listu projekata ili par projekata koji bi bili zajednički s obzirom na specifičnu situaciju i osjetljivost u toj opštini. Neophodno je da se lokalna zajednica opredijeli koji je to projekat i ta lista je dostavljena Zvizdiću.

(Mirko Šarović, 18.04.2018.)

Obzirom da je opština Srebrenica uradila svoj dio posla, odnosno pripremila projekte, a iz Vijeća ministara BiH nisu doznačena sredstva koja su im obećana na Investiciono-razvojnoj konferenciji 2015. godine, te se sada potencira kako obećanje nije ni “zadokumentovano” Istinomjer ovom obećanju daje ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti da li će Vijeće ministara u trenutnom sazivu poduzeti ikakve aktivnosti na realizaciji obećanog.

(Istinomjer.ba)

U RS se stvaraju uslovi za registraciju firmi elektronskim putem

Sredinom 2018. godine iz tadašnjeg Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske (novi naziv:...

Pri kraju montaža asfaltne baze na dionici Buna-Počitelj

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...

Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija na korak od Parlamentarne skupštine BiH

Najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati 17. 02. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH...