Špirić "zarobio" BiH

Nikola Špirić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić smatra da je BiH “zarobljena zemlja”, ali i da je njegova funkcija “zarobljena” jer u državi ne postoji spremnost za dogovor o izboru novog predsjedavajućeg, ni 15 mjeseci nakon izbora.

(Depo.ba, 16. 12. 2011.)

Komentar:

Prema našim informacijama, BiH nije napadnuta ili okupirana, pa ni zarobljena. Niti je Špirićeva funkcija “zarobljena”. Ako već govori o zarobljavanju, Špirić bi trebao znati da i u tehničkom mandatu ima sve ovlasti kao i u “normalnom” mandatu, te da partije, koje još uvijek imaju svoje predstavnike u Vijeću ministara BiH, u Parlamentu BiH imaju, sa dodatkom DNS-a, čak 22 “ruke” (od ukupno 42 mjesta), što nam govori da zapravo postoje svi uslovi da država normalno funkcioniše, jer se budžet i zakoni mogu neometano usvajati. Špirić bi se trebao ugledati na svog kolegu iz RS-a, Sredoja Novića, koji je jasno rekao u kome je problem, a to su, podsjetimo, političari iz RS-a.

Sistem radio veze između tehnike i politike

Sporazum o korištenju sistema radio veze između policijskih agencija u BiH, koji je potpisan u Sarajevu, 13. decembra...

Rogić mišljenja da CIK treba sačekati odluku Ustavnog suda BiH

U svom nedavnom medijskom istupu, član Centralne izborne komisije (CIK), Vlado Rogić iznio je stav da “bi bilo dobro da CIK sačeka očitovanje Ustavnog suda BiH o apelaciji Borjane Krišto”, ali i...Nedosljednost SNSD: Popis stanovništva iz 2013. sada im je “bliži”

Oktobarski Opći izbori 2018. i formiranje vlasti u BiH i dalje su jedna od najvažnijih tema na bh. političkoj sceni. S tim u vezi, ovih dana svjedočimo i nizu promjena stavova političkih subjekata u...