Neistina

Špirić zaboravio sve krize budžeta u zadnje 4 godine

-„Uspjeh ovog ministarstva je da smo od izbora na vrijeme usvajali budžete, što je stvorilo novi kredibilitet kod međunarodnih institucionalnih investitora. Naravno da svako usvajanje budžeta prati povišena politička temperature. Mi imamo jedan nonsens da, Ministarstvo finansija radi nacrt budžeta, Vijeće ministara ga usvaja, a ustavni predlagač je Predsjedništvo, koje ga može promijeniti, dati svoju viziju budžeta… Zato to i izaziva malo jače polemike unutar Parlamenta. Ali, ove godine usvojen je budžet koji nije ni ono što je predložilo Vijeće ministara niti Predsjedništvo. Svakako, dobro je da je budžet usvojen, jer daje stabilnost za sve nivoe vlasti.“

Nikola Špirić, ministar finansija BiH

(Dnevni avaz, 22.01.2014.)

Komentar:

U intervjuu koji je krajem januara ove godine dao za Dnevni avaz, ministar finansija BiH Nikola Špirić izjavio je kako smatra da je uspjeh Ministarstva finansija to što je Budžet institucija BiH „od izbora“ usvajan na vrijeme. Međutim, izgleda da je ministar zaboravio na par činjenica glede usvajanja budžeta, ali i formiranja Vijeća ministara u ovom mandatu, iz kojih se jasno vidi da njegova konstatacija nije tačna.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je, nakon izbora u oktobru 2010. godine, formirano tek početkom 2012. godine. Jedno od gorućih pitanja sredinom marta 2012. godine, dakle gotovo godinu i pol dana nakon provedenih izbora, bilo je usvajanje Globalnog fiskalnog okvira BiH za period od 2012. do 2014. godine, te kašnjenje usvajanja budžeta državnih institucija od gotovo pola godine. BiH je cijelu 2011. godinu preživjela na privremenom finansiranju, a Odluka o privremenom finansiranju za 2012. godinu donesena je 30. marta te godine, da bi Budžet institucija konačno bio usvojen krajem maja 2012. godine, a njegovo usvajanje je pratio raskid partnerstva SDP-a i SDA, pa je SDA tada i izbačena iz Vijeća ministara BiH.

Dakle, prve dvije godine nakon izbora državni nivo vlasti je preživljavao na odlukama o privremenom finansiranju, pa se jasno može zaključiti da je Nikola Špirić izgovorio neistinu u pogledu pravovremenog usvajanja budžeta. Zanimljivo je da je neistinu o redovnosti usvajanja budžeta na državnom nivou nedavno izgovorio i Zlatko Lagumdžija, koji je pak tvrdio nešto drugačije od Špirića – da je ovo prva godina od Daytona kada je budžet usvojen na vrijeme.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!