Nedosljedno
Uncategorized

Sve Špirićeve analize

Špirić: Jedno radim, drugo mislim, treće govorim

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić informirao je u Briselu predsjednika Evropskog parlamenta Hanas-Gerta Poteringa o situaciji u BiH, provedenim reformama, postignutim uspjesima i izazovima koji i dalje stoje pred BiH. Predsjedavajući Špirić je naglasio da je Vijeće ministara BiH u prethodnom periodu radilo na ispunjavanju 30 prioriteta, da bi izvještaj Evropske komisije o napretku BiH bio što bolji.
Špirić je istaknuo da evropska perspektiva BiH mora biti u centru pažnje i da je situacija u BiH bolja nego što se mnogi trude da je prikažu. Ocijenio je da otvorena pitanja neće blokirati evropski put BiH.

(Oslobođenje, 18. 9. 2008.)

***

Vijeće ministara BiH usvojio je inoviranu informaciju Direkcije za evropske integracije o potrebi uspostavljanja zajedničkih tijela za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, odnosno privremenog i stalnog sporazuma, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.
Špirić je napomenuo da je Vijeće ministara analizirao svih 30 prioriteta koje bi trebalo ispuniti da bi BiH u novembru dobila dobar izvještaj Evropske komisije. On je istakao da ima prioriteta za koje je siguran da BiH neće ispuniti do 5. oktobra, kao što je promjena Ustava, ali je naglasio da bi se morala uraditi većina stvari u kojima nema osporavanja ni prenosa nadležnosti. “Moramo vidjeti na koji način ćemo riješiti problem popisa stanovništva, zakona o državnoj imovini, jer će sve što bude urađeno biti evidentirano. Realno je očekivati da u ovom vremenskom periodu te stvari budu završene ukoliko postoji pozitivan pristup i spremnost da se sjedne i razgovara“, rekao je Špirić.

(Oslobođenje, 26. 9. 2008.)

***

Komentar:

Špirić je za građane/ke BiH “analizirao” 30 prioriteta koje je potrebno ispuniti, kako bi EK pozitivno reagovala, dok je na sastanku sa g-dinom Hanas-Gertom razgovarao o “radu na 30 prioriteta”. Političari u ovoj zemlji, očigledno, imaju običaj jednuverziju istine prezentirati strancima, a drugu građanima/kama BiH.

Pitajte Istinomjer!