Špirić (ne) snosi odgovornost za Jašarevićev napad?

Nikola Špirić

Za rješavanje problema terorizma u BiH mora postojati politička podrška i spremnost institucija za regionalnu saradnju, izjavio je u petak naveče u Beogradu predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić. “Ja bih volio da u Sarajevu postoji spremnost da se sjedne i razgovara, a ne da se javnom aklamacijom borimo protiv terorizma”, rekao je Špirić.

(Nezavisne novine, 6. 11. 2011.)

Komentar:

Prije svega, treba istaći činjenicu da su specijalci MUP-a Kantona Sarajevo pucali u teroristu Jašarevića i onesposobili ga, nakon čega je uslijedila reakcija jedinice SIPA-e, koja je pritrčala Jašareviću dok je bio na tlu. Dakle, “spremnost institucija u Sarajevu” postoji. Pretresi i hapšenja u Srbiji, nakon napada na ambasadu SAD, dobar su dokaz da u BiH takođe postoji spremnost i na regionalnu saradnju, što je dosad potvrđeno i kroz nekoliko samita šefova država, ali i ministara MUP-a i sigurnosti u regionu. Na koncu, ukoliko SAD, zemlja čija je ambasada napadnuta, saopšti kako je BiH prijatelj te države te da će nastaviti pružati podršku vlastima BiH (izjava ambasadora Moona, Radiosarajevo.ba, 28. 10. 2011.), onda je jasn da je Špirićeva neodmjerena izjava “dolijevanje ulja na vatru” u izuzetno osjetljivom trenutku. Ironično je da upravo Špirić “sjedi u Sarajevu”, i to stotinjak metara od ambasade SAD. Iz navedenog se vrlo lako može zaključiti da Špirić javno govori kako nema volje da “sjedne i razgovara”.

Sistem radio veze između tehnike i politike

Sporazum o korištenju sistema radio veze između policijskih agencija u BiH, koji je potpisan u Sarajevu, 13. decembra...

Rogić mišljenja da CIK treba sačekati odluku Ustavnog suda BiH

U svom nedavnom medijskom istupu, član Centralne izborne komisije (CIK), Vlado Rogić iznio je stav da “bi bilo dobro da CIK sačeka očitovanje Ustavnog suda BiH o apelaciji Borjane Krišto”, ali i...Nedosljednost SNSD: Popis stanovništva iz 2013. sada im je “bliži”

Oktobarski Opći izbori 2018. i formiranje vlasti u BiH i dalje su jedna od najvažnijih tema na bh. političkoj sceni. S tim u vezi, ovih dana svjedočimo i nizu promjena stavova političkih subjekata u...