Neistina

Špirić brani Zubca Lagumdžijom i Radončićem

-„Ponovo hoću javnost da podsjetim da je u to doba Zlatko Lagumdžija optuživao Fahrudina Radončića da finansira demonstrante da pale, a da je Radončić na isti način govorio o Lagumdžiji. Dakle oni koji… jesu palili ili nisu, ja to ne znam, ali za sve to je krivičnu prijavu dobio Goran Zubac, što mislim da je nonsens i što nije dobro.“

Nikola Špirić, ministar finansija BiH

(RTRS, Dnevnik 2, 23.07.2014.)

Komentar:

Komentarišući situaciju oko suspenzije direktora SIPA-e Gorana Zubca zbog nesavjesnog rada u službi tokom protesta u Sarajevu 07. februara, državni ministar finansija, Nikola Špirić, rekao je da ne vidi razlog za njegovu suspenziju. Prema njegovim riječima, u danima nakon protesta padale su međusobne optužbe za “finansiranje paljevina” na relaciji Lagumdžija – Radončić, a sada se Zubac „ni kriv ni dužan“ poziva na odgovornost.

No ono što tvrdi Špirić nije baš u skladu sa realnošću. Istina je da je Zlatko Lagumdžija optuživao Fahrudina Radončića za nedjelovanje tog 7. februara, ali u javnosti nije izrekao niti jednu optužbu za organizaciju i finansiranje protesta. Isto tako, ni Radončić nikada nije optužio Lagumdžiju da je “finansirao paljenje” tokom februarskih protesta, kako je to izjavio Špirić.

Sa druge strane, Goran Zubac je u vrijeme protesta obnašao funkciju direktora SIPA-e, pa je tako i po komandnom lancu bio odgovoran za zaštitu državnih institucija, što zgrada Predsjedništva BiH svakako jeste. Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je 5. juna optužnicu protiv Gorana Zubca, a ona je potvrđena i od strane Suda BiH. Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, jer se tokom protesta 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Da li je optužnica osnovana ili nije, ostaje na sudu da utvrdi, no činjenica je da je Špirić, komentarišući prijavu protiv Zubca, pokušao da izmišljenim “međusobnim optužbama Lagumdžije i Radončića za organizovanje protesta” ublaži odgovornost Zubca u cijeloj ovoj priči, te njegovu izjavu možemo ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!