Nedosljedno

Špirić: Blokiramo, ali ne opstruiramo

-Nikola Špirić, još aktuelni ministar finansija BiH, nastavio je sa nedosljednim izjavama o opozicionoj ulozi svoje partije na državnom nivou.

Još u decembru prošle godine, Nikola Špirić osjetio je potrebu da SNSD predstavi kao buduću konstruktivnu opoziciju u PS BiH, rekavši čak i to da ova stranka nikada nije bila kočnica na putu BiH prema EU (što je „Istinomjer“ već ocijenio neistinitim). Špirić je tada čestitao „svima koji su izabrani“, a posebno je naglasio kako će SNSD podržavati sve što je u skladu sa Ustavom i zakonima:

Mi iz SNSD-a smo odlučili da budemo opozicija. Radit ćemo na našem programu, odnosno o svemu onome što je konstruktivno i u skladu s ustavom i zakonom. Mnogi su bili u zabuni kad su očekivali destrukciju od SNSD-a. Ja mislim da novu vlast čeka ozbiljan posao, ali isto toliko koliko bude uvažavana opozicija, toliko će ona ispružiti ruku prema vlastima.

(Slobodna Evropa, 9.12.2014)

SNSD je vrlo brzo opovrgao ove najave, kada su njegovi/e predstavnici/e u Predstavničkom domu PS BiH započeli bojkot sjednica ovog tijela, insistirajući na smjeni Šefika Džaferovića kao uslovu da se vrate u parlament. No, ova je stranka otišla i korak dalje, te je odnedavno iz Doma naroda „povukla“ i svoja dva delegata, zajedno sa delegatom koalicionog partnera, DNS-a. Razlog tome bio je upravo Nikola Špirić, tačnije – njegova pozicija u parlamentarnoj Komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Predstavnički dom PS BiH je 11.3.2015. umjesto Špirića u ovu komisiju izglasao Željka Komšića, nakon čega je SNSD najavio da njegovi članovi neće sudjelovati u radu Doma naroda – koji mora potvrditi sve odluke Predstavničkog doma, uključujući i odluku o imenovanju parlamentarnih komisija.

Ovakav postupak jasno je motivisan namjerom da se blokira rad Doma naroda, a samim time i čitave PS BiH, što bi onemogućilo i formiranje izvršne vlasti na državnom nivou.

Špirić je početkom ovog mjeseca podržavao smjenjivost vlasti govorivši o državnom ministarstvu finansija, te je gostujući na Alternativnoj televiziji održao mini-govor o demokratskim principima funkcionisanja institucija:

Ja mislim da i posle mog isteka mandata Ministarstvu finansija se ništa neće desiti ako dođe neko drugi. Zapravo, moramo pokazati jednu spremnost da… tranzicija vlasti je jedino kod nas u Bosni i Hercegovini, kod Srba, bolna. Dakle, zato što još postoji neka komunistička dogma u nama. Dakle, ja sam za to da vlast bude promjenljiva i da drugi ljudi pokažu šta misle.

(ATV, 2.3.2015.)

Očito je da se Špirićevi stavovi o demokratskoj smjeni vlasti nasuprot „komunističkim dogmama“ mijenjaju u zavisnosti od toga na koju funkciju pretenduje. Špirić se, evidentno, od pozicije ministra finansija već oprostio, ali je gubljenje mjesta u Komisiji za nadzor rada OSA-e bilo dovoljan razlog da se blokira kompletan državni parlament.

I pored činjenice da SNSD trenutno opstruira rad Predstavničkog doma, te potpuno blokira rad Doma naroda PS BiH, Špirić je nastavio da tvrdi kako njegova stranka nije odgovorna ni za kakve probleme u funkcionsanju državnih institucija:

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je večeras da bi u najboljoj varijanti Savjet ministara BiH mogao biti formiran do kraja marta, ali da “to može trajati ko zna koliko, s obzirom na stanje među partijama potpisnicama platforme”.

Špirić je naglasio da SNSD nije smetnja u formiranju vlasti i da se svima koji tvrde suprotno to samo priviđa.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da nema ništa protiv da SDS formira vlast i da Savez za promjene bude dio vlasti na nivou BiH, iako to nije poštivanje izborne volje naroda.

(SRNA/Nezavisne novine, 11.3.2015.)

Samo dan kasnije, Špirić je, međutim, parlamentarnoj većini u PS BiH otvoreno zaprijetio „snagom stranke“, to jest blokiranjem Doma naroda:

Ako danas SDS uz pomoć SDA predlaže Komšića ili Ahmetovića /za člana komisije za kontrolu rada OBA, umjesto Špirića/, mi moramo pokazati da smo mi u Domu naroda većina.

(SRNA, 12.3.2015.)

Pet dana kasnije, Špirić se vratio priči o konstruktivnom SNSD-u, te je blokade koje SNSD i dalje sprovodi nazvao „zaštitom svog izbornog rezultata“ – iako isti nije bio sporan sve dok Špirić nije izgubio mjesto u komisiji:

Poslanik SNDS-a u Predstavničkom domu BiH Nikola Špirić rekao je danas da SNSD ne opstruiše rad Parlamentarne skupštine BiH, već da samo želi da, kao ozbiljna politička partija, u ime građana koji su je birali, zaštiti svoj izborni rezultat.

“Mi smo prihvatili da budemo konstruktivna opozicija. Imam osjećaj da oni to nisu shvatili i da žele da nama brišu pod”, rekao je Špirić novinarima i dodao da SNSD to neće dozvoliti.

(SRNA/Nezavisne novine, 17.3.2015.)

Tako je Nikola Špirić u roku od samo desetak dana uspio izjaviti da je SNSD konstruktivna opozicija, zatim zaprijetiti blokadom državnih institucija, a odmah potom izjaviti kako njegova stranka ne opstruiše iste one institucije čiji je rad odlučila blokirati.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!