Istina

Softić: Pokret vehabija ne postoji u BiH

Safet Softić

“Vehabizam kao pokret ne postoji u BiH. Ne postoji nikakva struktura koja bi svjedočila da mi imamo vehabijski pokret”, izjavio je Safet Softić, predsjednik Sabora IZ BiH i bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

(Oslobođenje, 13. 12. 2011.)

Komentar:

Brojni medijski izvještaji – od akcije “Svjetlost” u februaru 2010. godine do nedavne akcije kada je policija tražila pomagače teroriste Mevlida Jašarevića – dokaz su da u Gornjoj Maoči definitivno postoji “nešto”. Gornja Maoča je “simbol”, pa čak i dokaz postojanja pokreta vehabija, koji je organizovan, ima hijerarhiju i poprilično dobro uvezan. Da je to istina, dokazuje i navod iz saopštenja i vijest koju je objavila FENA 13. 11. 2011. godine, kada je započela masovna policijska akcija u G. Maoči: “Akcija se provodi na osnovu akata i naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, a njene aktivnosti imaju za cilj otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela ugrožavanja teritorijalne cjeline BiH, napada na ustavni poredak BiH i izazivanja narodonosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.”
Policijske strukture koje su učestvovale u akciji su: OSA BiH, SIPA, MUP-ovi RS-a, TK, Brčko distrikta, FUP, Uprave policija kantonalnih MUP-ova u FBiH, kao i predstavnici Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH (izvor: FENA, 13. 11. 2011.)
Ukoliko g-din Softić smatra da su se sve policijske agencije “uzbunile” zbog “nepostojanja nikakve strukture”, prevario se. Isključivo organizovana, dobro pripremljena i obučena struktura može na sebe “navući” pažnju svih policijskih i obavještajnih agencija u BiH, sa “dodatkom” EUPM-a. Nikakva tajna nije da Maoču mahom naseljavaju, većinom, upravo vehabije i Srbi – povratnici. Zbog koga je policija bila u Maoči – nije teško pogoditi.

Pitajte Istinomjer!