Softić: Pokret vehabija ne postoji u BiH

Safet Softić

“Vehabizam kao pokret ne postoji u BiH. Ne postoji nikakva struktura koja bi svjedočila da mi imamo vehabijski pokret”, izjavio je Safet Softić, predsjednik Sabora IZ BiH i bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

(Oslobođenje, 13. 12. 2011.)

Komentar:

Brojni medijski izvještaji – od akcije “Svjetlost” u februaru 2010. godine do nedavne akcije kada je policija tražila pomagače teroriste Mevlida Jašarevića – dokaz su da u Gornjoj Maoči definitivno postoji “nešto”. Gornja Maoča je “simbol”, pa čak i dokaz postojanja pokreta vehabija, koji je organizovan, ima hijerarhiju i poprilično dobro uvezan. Da je to istina, dokazuje i navod iz saopštenja i vijest koju je objavila FENA 13. 11. 2011. godine, kada je započela masovna policijska akcija u G. Maoči: “Akcija se provodi na osnovu akata i naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, a njene aktivnosti imaju za cilj otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela ugrožavanja teritorijalne cjeline BiH, napada na ustavni poredak BiH i izazivanja narodonosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.”
Policijske strukture koje su učestvovale u akciji su: OSA BiH, SIPA, MUP-ovi RS-a, TK, Brčko distrikta, FUP, Uprave policija kantonalnih MUP-ova u FBiH, kao i predstavnici Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH (izvor: FENA, 13. 11. 2011.)
Ukoliko g-din Softić smatra da su se sve policijske agencije “uzbunile” zbog “nepostojanja nikakve strukture”, prevario se. Isključivo organizovana, dobro pripremljena i obučena struktura može na sebe “navući” pažnju svih policijskih i obavještajnih agencija u BiH, sa “dodatkom” EUPM-a. Nikakva tajna nije da Maoču mahom naseljavaju, većinom, upravo vehabije i Srbi – povratnici. Zbog koga je policija bila u Maoči – nije teško pogoditi.

Mandatar SDP-a BiH u Ze-do kantonu prikupio potpise podrške

Zastupnici sedam stranaka vladajuće koalicije, njih 21 u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona svojim su potpisima...

Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...Hoće li Predsjedništvo BiH zasjedati prije imenovanja budućeg mandatara Vijeća ministara BiH?

Na stav Željka Komšića povodom imenovanja Zorana Tegeltije na mjesto mandatara budućeg saziva Vijeća ministara BiH, promptno je reagovao predsjednik SNSD-a i trenutni predsjedavajući Predsjedništva...