SDA za formiranje Vijeća ministara BiH tek nakon formiranja Doma naroda PFBiH

Nakon što je, početkom novembra 2018. godine, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrano rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela, u javnosti su intenzivirane rasprave o tome kada će i kako biti konstituiran novi saziv Vijeća ministara BiH.

Nakon što je, početkom novembra mjeseca 2018. godine, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrano rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela, u javnosti su intenzivirane rasprave o tome kada će i kako biti konstituiran novi saziv Vijeća ministara BiH.

U tom kontekstu, visoki dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA) u svojim izjavama izražavali su jedinstven stav.

Tako je jedan od potpredsjednika SDA i trenutni dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić rekao da je “o definitivnim koalicijama na svim nivoima vlasti još je rano govoriti”, te izrazivši nadu da će Vijeće ministara BiH biti što prije formirano dodao da će “nakon odluke CIK-a BiH o načinu raspodjele mandata u federalni Dom naroda svi procesi će biti značajno ubrzani”:

Čini mi se da je to u ovom trenutku start svih finalnih procesa koji treba da se dogode. Svi očekujemo da se to desi što prije, kako bi se počele nazirati parlamentarne većine na svim nivoima. Poslije odluke CIK-a, moglo bi se ići u dogovor o budućim koalicijama u BiH.

Denis Zvizdić, 06.12.2018.

Nedugo nakon ove Zvizdićeve izjave, još jedan potpredsjednik ovog političkog subjekta, Safet Softić bio je i konkretniji:

U svakom slučaju, mislim da unutar SDA preovladava mišljenje da sa formiranjem Vijeća ministara treba sačekati dok se ne riješi pitanje formiranja federalne Vlade, odnosno pitanje parlamentarne većine i svega onog što prati proces konstituisanja vlasti na federalnom nivou. Tu svakako ubrajam i ovo najvažnije pitanje – pitanje popune Doma naroda. Dakle, mislim da unutar SDA preovladava mišljenje da će se tražiti jedna simetrija u formiranju i jednog i drugog nivoa.

Safet Softić, 14.12.2018.

Na kraju, nakon današnjih konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović po ovom pitanju nedvosmisleno je potvrdio stav političke partije na čijem je čelu:

Smatramo da treba pričekati odluku CIK-a BiH i da ne treba žuriti sa formiranjem Vijeća ministara dok ne možemo formirati Dom naroda FBiH, a samim tim i Dom naroda na državnom nivou.

Bakir Izetbegović, 17.12.2018.

Uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti razvoj situacije u vezi sa uspostavom vlasti na svim nivoima nakon Opštih izbora 2018. godine, Istinomjer ovom prilikom Stranci demokratske akcije za njihov stav da novi saziv Vijeća ministara BiH treba imenovati nakon formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...