SDA za formiranje Vijeća ministara BiH tek nakon formiranja Doma naroda PFBiH

Nakon što je, početkom novembra 2018. godine, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrano rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela, u javnosti su intenzivirane rasprave o tome kada će i kako biti konstituiran novi saziv Vijeća ministara BiH.

Nakon što je, početkom novembra mjeseca 2018. godine, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrano rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela, u javnosti su intenzivirane rasprave o tome kada će i kako biti konstituiran novi saziv Vijeća ministara BiH.

U tom kontekstu, visoki dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA) u svojim izjavama izražavali su jedinstven stav.

Tako je jedan od potpredsjednika SDA i trenutni dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić rekao da je “o definitivnim koalicijama na svim nivoima vlasti još je rano govoriti”, te izrazivši nadu da će Vijeće ministara BiH biti što prije formirano dodao da će “nakon odluke CIK-a BiH o načinu raspodjele mandata u federalni Dom naroda svi procesi će biti značajno ubrzani”:

Čini mi se da je to u ovom trenutku start svih finalnih procesa koji treba da se dogode. Svi očekujemo da se to desi što prije, kako bi se počele nazirati parlamentarne većine na svim nivoima. Poslije odluke CIK-a, moglo bi se ići u dogovor o budućim koalicijama u BiH.

Denis Zvizdić, 06.12.2018.

Nedugo nakon ove Zvizdićeve izjave, još jedan potpredsjednik ovog političkog subjekta, Safet Softić bio je i konkretniji:

U svakom slučaju, mislim da unutar SDA preovladava mišljenje da sa formiranjem Vijeća ministara treba sačekati dok se ne riješi pitanje formiranja federalne Vlade, odnosno pitanje parlamentarne većine i svega onog što prati proces konstituisanja vlasti na federalnom nivou. Tu svakako ubrajam i ovo najvažnije pitanje – pitanje popune Doma naroda. Dakle, mislim da unutar SDA preovladava mišljenje da će se tražiti jedna simetrija u formiranju i jednog i drugog nivoa.

Safet Softić, 14.12.2018.

Na kraju, nakon današnjih konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović po ovom pitanju nedvosmisleno je potvrdio stav političke partije na čijem je čelu:

Smatramo da treba pričekati odluku CIK-a BiH i da ne treba žuriti sa formiranjem Vijeća ministara dok ne možemo formirati Dom naroda FBiH, a samim tim i Dom naroda na državnom nivou.

Bakir Izetbegović, 17.12.2018.

Uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti razvoj situacije u vezi sa uspostavom vlasti na svim nivoima nakon Opštih izbora 2018. godine, Istinomjer ovom prilikom Stranci demokratske akcije za njihov stav da novi saziv Vijeća ministara BiH treba imenovati nakon formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Do kraja novembra sjednica o Prijedlogu izmjene i dopune Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH?

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane 12.11.2019. godine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i...

Društveni dom u Mišinom hanu uskoro u novom ruhu

U skladu sa najavom gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića iz maja ove godine, obnova društvenog doma u Mišinom hanu započela je 18. septembra 2019. godine. Projekat obnove finansiran je...


Održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

Polovinom oktobra tekuće godine predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik ponovo je najavio da će “Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske tražiti održavanje posebne sjednice...