Istina

SDA je podržavala uvođenje novih tehnologija prilikom izbora

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) i član Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić bio je gost emisije “Dan uživo” na N1 televiziji, gdje je, između ostalog, komentarisao mogućnost uvođenja novih tehnologija, poput otiska prsta i skeniranja listića prilikom izbora.

FOTO: N1
FOTO: N1

Tokom razgovora oko izmjena Izbornog zakona i uvođenja novih tehnologija kako bi se spriječile izborne krađe, voditelj je konstatirao da je “SDA bila protiv uvođenja toga”, na što je Softić ustvrdio da to nije tačno i da je SDA uvijek bila “za ta rješenja”.

Ma ne, vi to provjerite, mi smo uvijek bili u parlamentu za ta rješenja. Provjerite, to je lako provjerljivo. I u prošlom i u ovom mandatu nikad nismo osporavali tu vrstu unapređenja izbornog procesa.

Safet Softić, 29.9.2021.

S tim u vezi, Istinomjer je provjerio tačnost spomenutih navoda Safeta Softića.

Status svih prijedloga zakona, kao i listinge glasanja u oba doma PSBiH, moguće je provjeriti u online bazi podataka na zvaničnoj web stranici ove institucije.

Također, više informacija je moguće pronaći i putem online alata Parlametar, koji, pomoću različitih analiza glasanja i transkripata zastupničkih nastupa, olakšava praćenje rada Parlamenta BiH, pa se tako, naprimjer, može pronaći i informacija za koje prijedloge je glasao i Safet Softić, kao i ostali članovi SDA koji su zastupnici/ce u PSBiH.

U mandatnom periodu 2014 – 2018. godina, od 14 prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH dva su se odnosila na uvođenje savremenih tehnologija prilikom glasanja.

Prvi je prijedlog Senada Šepića, Salke Sokolovića i Sadika Ahmetovića, koji je usvojen u prvom čitanju u PD PSBiH, ali je zakonodavni postupak obustavljen jer ovaj dom nije odredio novi rok za dostavljanje izvještaja o prijedlogu zakona. Prema listingu, za prijedlog su glasali i članovi SDA, odnosno od šest članova SDA koji su bili zastupnici/ce u PD PSBiH u mandatu 2014 – 2018. godina, jedno je bilo odsutno, jedno suzdržano, a četiri člana su glasala “za”.

Drugi prijedlog iz 2018. godine usvojen je u PD PSBiH, a svi prisutni članovi SDA, prema listingu dostupnom na zvaničnoj web stranici PSBiH, glasali su za spomenuti prijedlog. Ipak, u Domu naroda PSBiH, Ustavnopravna komisija (UKP) dala je negativno mišljenje o ovom prijedlogu zakona, nakon čega se pristupilo glasanju o mišljenju UPK DN PSBiH, protiv kojeg su glasali i članovi SDA i tadašnji delegati u Domu naroda PSBiH – Sead Kadić, Safet Softić i Halid Genjac. S obzirom na činjenicu da je Dom naroda usvojio negativno mišljenje UPK-a, spomenuti prijedlog zakona je odbijen, što je i njegov konačni status u PSBiH.

U mandatnom periodu 2018 – 2022. godina upućeno je osam prijedloga, od čega se jedan odnosio na uvođenje novih tehnologija, no zakonodavni postupak je obustavljen u skladu s članom 113. stav (4) Poslovnika PD PSBiH.

Spomenuti prijedlog obuhvata i uvođenje novih tehnologija, kao što su otisak prsta, skeniranje listića i drugu tehničku opremu, a UPK je utvrdio da prijedlog zakona nije usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, o čemu se i glasalo, te su zastupnici/ce SDA u ovom domu, zajedno sa zastupnicima/cama SDP-a, Naše stranke i SBB-a, glasali protiv mišljenja UPK-a. S obzirom na činjenicu da ovaj dom nije prihvatio mišljenje UPK-a, zakonodavni postupak je obustavljen.

Iz navedenog je jasno da su zastupnici/ce SDA u PSBiH prilikom glasanja bili/e za predložene izmjene koje su se, između ostalog, odnosile i na uvođenje novih tehnologija na izborima ili su, pak, glasali protiv negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije o predloženim izmjenama.

S obzirom na sve navedene činjenice, Istinomjer tvrdnju Safeta Softića, da je SDA bila za spomenuta rješenja, ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!