Neispunjeno

Izgradnja dvoetažne garaža na Alipašinom polju nije počela u ovoj građevinskoj sezoni

Stanovnici novogradskih naselja se već duži niz godina susreću sa problemom nedovoljnog broja parking mjesta na području ove općine, a prema riječima načelnika Općine Novi Grad, Semira Efendića “općini u ovom momentu nedostaje između 1.500 i 2.000 mjesta, kako bi se saobraćaj u mirovanju mogao urediti kako treba”.

U cilju rješavanja problema sa nedostatkom parking mjesta, Općina Novi Grad najavila je u oktobru 2019. godine izgradnju novih i proširenje postojećih parkinga na području ove općine, a kao jedan od najvećih projekata najavljena je izgradnja podzemne garaže sa oko 350 parking mjesta u naselju Alipašino polje.

Očekujemo da do kraja godine imamo gotov projekt, a potom slijede javna nabavka i izbor izvođača radova. Početak gradnje same garaže možemo očekivati u sljedećoj građevinskoj sezoni, iako smo ove godine u budžetu planirali za radove 1,5 miliona KM.

Semir Efendić, 27. oktobar2019.

Prema riječima načelnika Efendića u planu je bila izgradnja dvoetažne garaže sa trgom u Ulici Semira Frašte na mjestu postojećeg parkinga kod džamije Kralj Fahd, a “ovo mjesto odabrano je jer na njemu nisu potrebni veliki zahvati oko izmještanja podzemnih instalacija”.

Na podzemnoj etaži će biti 200 parking-mjesta, a na gornjoj koja je otvorenog tipa 150, s tim da bismo jedan dio te etaže, tačnije, ispred džamije Kralj Fahd, gdje su sada prodajne tezge, uredili i napravili kao jednu vrstu trga.

Semir Efendić, 27. oktobar 2019.

Uvidom u Budžet Općine Novi Grad Sarajevo Istinomjer je utvrdio da je Općina Novi Grad Sarajevo za stavku “Izgradnja dvoetažne garaže na Alipašinom polju” izdvojila sredstva u iznosu od 1.000.000,00 KM, no izmjenama i dopunama ovog budžeta, u martu 2020. godine, pomenuta stavka je izmjenjena i glasi: “Izgradnja dvoetažne garaže na Alipašinom polju “1.000.000,00 KM” mijenja se sa iznosom od “0,00 KM”.

Podsjećamo, još krajem 2018. godine Efendić je najavio da su Budžetom za 2019. godinu planirana i sredstva za projektovanje “dvije nove etažne garaze, i izgradnju jedne etažne garaze na Alipašinom polju sa oko 280 mjesta u 2019. godini, dok bi druga bila izgrađena u 2020. godini čime će broj garažnih mjesta u ovom naselju biti povećan za više od 500”.

S obzirom na navedeno, te da izgradnja pomenute garaže nije počela u ovoj građevinskoj sezoni, Istinomjer će s tim u vezi obećanje načelnika Općine Novi Grad Sarajevo, Semira Efendića ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!