Najave

Škola na Šipu učenicima otvara vrata u septembru?

Kamen temeljac za izgradnju osnovne škole u naselju Šip položen je 2016. godine, a najave da će radovi biti završeni do kraja 2019, a onda i 2020. godine, Istinomjer je već ocijenio neispunjenim. Novo obećanje stiglo je početkom tekuće godine, i to iz aktuelnog saziva Vlade Kantona Sarajevo (KS), kao i načelnika Općine Centar.

FOTO: Facebook/Srđan Mandić

Premijer KS-a Edin Forto, ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović i načelnik Općine Cetar Srđan Mandić obišli su 25. januara 2021. godine gradilište na Šipu, gdje je u toku izgradnja osnovne škole i vrtića. Tim povodom, Forto je izjavio da bi radovi trebali biti gotovi do septembra:

U razgovorima sa ministricom Hota-Muminović i načelnikom Mandićem dogovoreno je da se u budžetima Općine i Kantona povećaju izdvajanja kako bi izgradnja objekta bila okončana do septembra. Prioritet Vlade je proširenje obuhvata predškolskih ustanova, ali i modernih škola za našu djecu.

Edin Forto, 25. 1. 2021.

Srđan Mandić je također obznanio svoje nade da bi u navedenom roku škola trebala biti operativna:

Bez pomoći Vlade Kantona Sarajevo ovaj projekt ne bismo mogli sami završiti. Ne možemo i nećemo dozvoliti da se radovi prolongiraju do naredne godine. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da do početka nove školske godine radovi budu okončani i da mališani u novim školskim klupama započnu svoje predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje.

Srđan Mandić, 25. 1. 2021.

U međuvremenu, načelnik Općine Centar je 8. maja obišao radove, te ponovio ranije dato obećanje.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar je za stavku “Izgradnja škole na Šipu” planirano izdvajanje 4.600.000 KM, dok je budžetom KS-a za sufinanisiranje izgradnje naveden iznos od 1.500.000 KM, te dodatnih 500.000 KM za nabavku opreme.

Podsjećamo, kamen temeljac za izgradnju osnovne škole na Šipu položen je u septembru 2016. godine u prisustvu tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, tadašnjeg premijera KS-a Elmedina Konakovića, dok je Nedžad Ajnadžić tada prisustvovao u svojstvu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar, ali i kao kandidat za načelnika Općine Centar.

Početak radova ozvaničen je godinu kasnije, 1. augusta 2017. godine, kada je Konaković, kako se navodi u saopštenju Ministarstva obrazovanja KS-a, rekao da očekuje da škola bude gotova za dvije godine. Tada je najavljeno da bi prva faza završetka glavnih građevinskih radova na dva od tri bloka škole trebala biti gotova do kraja marta 2018.

Godinu nakon početka gradnje, tadašnji načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je posjetio gradilište skupa sa visokim zvaničnicima stranke SDA, kada je rekao da vrijednost projekta iznosi devet miliona KM i da očekuje da će izgradnju u narednoj godini privesti kraju.

Ipak, u narednoj godini je tek dogovorena izgradnja bloka C, a ona je započela u septembru 2019. godine. Sredinom 2020. godine, Ajnadžić je ponovio da očekuje da će projekat biti završen do kraja te godine, a u oktobru je na stranici Općine Centar objavljeno saopštenje, u čijem naslovu stoji da se završetak izgradnje škole na Šipu očekuje u sljedećoj godini, bez spominjanja konkretnog razloga za prolongiranje završetka radova.

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu s novim najavama, škola biti otvorena u septembru 2021. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!