Najave

Set fiskalnih zakona Federacije BiH u parlamentarnoj proceduri do kraja mjeseca?

Set fiskalnih zakona koji bi trebalo da smanje doprinose poslodavcima i omoguće povećanje minimalne plaće u Federaciji BiH, prema najavama federalnog premijera Nermina Nikšića, u parlamentarnu proceduru trebalo bi da budu upućeni do kraja ovog mjeseca.

Izvor: Vlada FBiH

Govoreći o rastu minimalne plaće u Federaciji BiH, premijer Nermin Nikšić najavio je 4. jula 2024, prilikom gostovanja u Dnevniku D BHT1, upućivanje seta fiskalnih zakona u parlamentarnu proceduru do kraja ovog mjeseca.

Pa vidite, dakle, sigurno treba tražiti kvalitetne izračune šta je to što bi bilo. Treba razumjeti i taj dio da je ovo sve, naravno, uslovljeno smanjivanjem doprinosa, rasterećenjem poslodavaca.To je jedan set zakona koji bi do kraja mjeseca trebalo da se nađe u parlamentarnoj proceduri.

Nermin Nikšić, 4.7.2024.

Vlada Federacije BiH najavljivala je izmjenu seta fiskalnih zakona i povećanje minimalne plaće na 1.000 KM, koji bi, nakon ovih izmjena, uslijedili do kraja 2023. godine. Nakon što zakoni nisu izmijenjeni, Muhamed Hasanović, koji je dio Ekonomskog savjeta premijera Federacije BiH, najavio je značajno smanjenje doprinosa privredi i rast minimalne plaće nakon usvajanja zakona za koje je premijer Nikšić rekao će biti upućeni u parlamentarnu proceduru do kraja mjeseca.

Istinomjer će pratiti hoće li set fiskalnih zakona koji predviđa smanjenje doprinosa biti upućen u parlamentarnu proceduru do kraja jula.

Pitajte Istinomjer!