Analize

Sedmica u znaku neistina i nedosljednosti

U protekloj sedmici Istinomjer je analizirao istinitost tvrdnji Damira Džebe, Denisa Šulića, Bakira Izetbegovića i Zore Vidović te smo nedosljednim ocijenili stav nekoliko državnih parlamentaraca/ki.

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Damir Džeba izjavio je da je HŠK Zrinjski “najuspješniji i najtrofejniji klub u Bosni i Hercegovini”. S obzirom na činjenicu da sarajevski fudbalski klubovi Željezničar i Sarajevo imaju više osvojenih trofeja od Zrinjskog, tvrdnja Džebe ocijenjena je neistinitom.

Na pitanje da li je kampanja u Republici Srpskoj za ublažavanje posljedica inflacije slična kampanji “Stop inflaciji” u Crnoj Gori, ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić ustvrdio je da u Crnoj Gori nije bilo ograničenja marže na osnovne životne namirnice. S obzirom na to da Republika Srpska jeste ranije ograničila marže na osnovne životne namirnice, ali da je to uradila i Crna Gora u junu 2022. godine, navedena Šulićeva tvrdnja ocijenjena je poluistinitom.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je da je njegova supruga Sebija Izetbegović na svakim izborima na kojima je učestvovala osvojila najveći broj glasova. Uzimajući u obzir da Sebija Izetbegović, nakon što Semir Efendić nije preuzeo mandat, trenutno jeste osoba s najviše osvojenih glasova u Skupštini Kantona Sarajevo, ali da nije osvojila najveći broj glasova ni kao kandidatkinja za federalni Parlament 2018. godine, a ni 2022. godine kao kandidatkinja za Skupštinu KS, tvrdnja Bakira Izetbegovića ocijenjena je kao većim dijelom neistinita.

Istu ocjenu dobila je i ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović koja je za RTRS komentarisala tri godine staro upoređivanje ekonomskog stanja u RS i u Federaciji BiH, uključujući stanje javnog duga, odnosno prosječne plate i penzije.

U kategoriji dosljednosti, shodno činjenici da su za identičan tekst Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH glasali/e na način da su prvobitno odbili/e, a na sljedećoj sjednici prihvatili/e negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, stavove zastupnika/ca u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića, Jasmina Imamovića, Albina Muslića, Rejhane Dervišević, Ermine Salkićević-Dizdarević, Sabine Ćudić, Saše Kojovića, Aide Baručije i Nenada Grkovića ocijenili smo nedosljednim.

Izborna legislativa BiH bila je tema jednog od prošlosedmičnih tekstova u kojem smo analizirali pitanja “vječitih” načelnika i gradonačelnika i mogućnosti ograničavanja njihovih mandata, eventualnog uvođenja drugog kruga izbora, kao i manipulacije izbornim procesom i glasačima/cama.

Zastupnik u Skupštini KS i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić gostovao je na TVSA te se tom prilikom osvrnuo na rad ove televizije, ustvrdivši pritom da je TVSA jedna od medijskih kuća “koja je napravila medijski mrak”, a njegove tvrdnje i optužbe bile su predmet analize Istinomjera.

Za kraj, rubrika obećanja bogatija je i za najavu ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog Kantona Ahmeda Omerovića da će objekat područne škole u Velinom Selu biti rekonstruisan i spreman za odvijanje nastave do sljedeće školske godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!