Najave

Rekonstrukcija područne škole u Velinom Selu do sljedeće školske godine?

Na sastanku održanom 22.5.2023. godine ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona (TK) Ahmed Omerović najavio je da će biti odobren program kapitalnih ulaganja Vlade TK za područnu školu u Velinom Selu u iznosu 85.000 KM, kako bi se objekat rekonstruisao do početka sljedeće školske godine.

Izvor: Facebook/Ahmed Omerović

Dugogodišnji problem obnove područne škole u Velinom Selu, koju pohađa 27 osnovaca, riješen je na sastanku održanom 22.5.2023, kojem su prisustvovali ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović te direktor OŠ “Vražići” s predstavnicima roditelja čija djeca ne pohađaju nastavu. Tom prilikom rečeno je da će sredstva potrebna za rekonstrukciju škole biti operativna “u narednih deset dana”.

Kako je izjavio ministar Omerović, nedavne padavine dovele su područnu školu u Velinom Selu u situaciju da se nastava u ovom objektu više ne može održavati u iz sigurnosnih razloga.

Postoji mogućnost da strop padne tako da učenici i zaposlenici više ne mogu ulaziti u taj objekat. Mi smo danas održali sastanak sa direktorom i sa predstavnicima roditelja te smo odmah uputili zahtjev za hitnu reakciju iz programa kapitalnih ulaganja Vlade TK. Na narednoj sjednici ćemo odobriti program kapitalnih izdataka za ovu školu u iznosu od preko 83.000 KM te će škola pristupiti raspisivanju javnog poziva kako bi se do sljedeće školske godine popravio objekat i bio pripremljen za odvijanje nastave.

Ahmed Omerović, 22.5.2023.

Direktor OŠ “Vražići” Munever Đuzdanović ustvrdio je da problem u područnoj školi Velino Selo, koji se odnosi na neuslovnost objekta, traje preko decenije te je dodao da su roditelji “iz određenog revolta, potrebe i straha odlučili da prekinu nastavu”.

 

Istinomjer će pratiti da li će objekat područne škole Velino Selo biti rekonstruisan i spreman za odvijanje nastave do sljedeće školske godine, kako je najavio ministar Omerović.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!