Ispunjeno

Završena rekonstrukcija područne škole u Velinom Selu

Na sastanku održanom 22.5.2023. godine ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona (TK) Ahmed Omerović najavio je da će biti odobren program kapitalnih ulaganja Vlade TK za područnu školu u Velinom Selu u iznosu 85.000 KM, kako bi se objekat rekonstruisao do početka sljedeće školske godine.

Screenshot: RTVTK

Dugogodišnji problem obnove područne škole u Velinom Selu (općina Čelić), koju pohađa 27 osnovaca, tretiran je na sastanku održanom 22.5.2023, kojem su prisustvovali ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović te direktor OŠ “Vražići” s predstavnicima roditelja čija djeca ne pohađaju nastavu. Tom prilikom rečeno je da će sredstva potrebna za rekonstrukciju škole biti operativna “u narednih deset dana”.

Kako je izjavio ministar Omerović, nedavne padavine dovele su područnu školu u Velinom Selu u situaciju da se nastava u ovom objektu više ne može održavati u iz sigurnosnih razloga.

Postoji mogućnost da strop padne tako da učenici i zaposlenici više ne mogu ulaziti u taj objekat. Mi smo danas održali sastanak sa direktorom i sa predstavnicima roditelja te smo odmah uputili zahtjev za hitnu reakciju iz programa kapitalnih ulaganja Vlade TK. Na narednoj sjednici ćemo odobriti program kapitalnih izdataka za ovu školu u iznosu od preko 83.000 KM te će škola pristupiti raspisivanju javnog poziva kako bi se do sljedeće školske godine popravio objekat i bio pripremljen za odvijanje nastave.

Ahmed Omerović, 22.5.2023.

Munever Džuzdanović, direktor OŠ “Vražići”, u čijem se sastavu nalazi područna škola “Velino Selo”, ustvrdio je da problem u školi koji se odnosi na neuslovnost objekta traje preko decenije te je dodao da su roditelji “iz određenog revolta, potrebe i straha odlučili da prekinu nastavu”.

 

Krajem augusta, dan prije početka školske 2023/2024. godine, ministar Omerović i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović posjetili su područnu školu “Velino Selo”, izrazivši zadovoljstvo što je sanacija krova u završnoj fazi.

Direktor Džuzdanović naveo je tom prilikom da su radovi privedeni kraju te da će sredinom naredne sedmice škola otvoriti vrata za učenike/ce. Istinomjer je kontaktirao Džuzdanovića 6.9.2023. godine, a on nam je potvrdio da su već u ponedjeljak, 4.9.2023. godine, okončani svi radovi te da je škola primila učenike/ce.

Budući da je rekonstrukcija područne škole u Velinom Selu završena početkom 2023/2024. školske godine, Istinomjer obećanje ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!