Analize

O optužbama Faruka Kapidžića na račun TVSA

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić (SDA) gostovao je 24.5.2023. godine u emisiji “Špica” na Televiziji Sarajevo (TVSA). Tom prilikom Kapidžić se osvrnuo na rad ove televizije, ustvrdivši pritom da je TVSA jedna od medijskih kuća “koja je napravila medijski mrak”.

Screenshot: TVSA

Gostovanja Faruka Kapidžića i članova SDA na Televiziji Sarajevo

Faruk Kapidžić je u tom kontekstu, između ostalog, ustvrdio da ni on ni drugi članovi SDA nisu dobili priliku da gostuju u emisiji “Polis” na TVSA.

Kapidžić: Vi ste jedna, TVSA je jedna od medijskih kuća koja je napravila medijski mrak. Samo da znate.

Voditeljica: Ne bih se složila.

Kapidžić: Ja bih se složio. Morate mi onda odgovoriti, nakon tri godine kako sam u ovome bio sam ministar prostornog uređenja, pa sam onda član institucije na državnom nivou, pa sam zastupnik Skupštine Kantona, niti jednom nisam zovnut u emisiju “Polis” od 50 minuta. I još veći problem, nisam ja bitan, niko od SDA nije dobio emisiju “Polis” od 50 minuta. Niko. Provjerite to pa vidite.

Voditeljica: Odgovor Vam ne mogu dati jer nisam urednik emisije “Polis”, ali Vam mogu dati odgovor (…) dozvolite, gospodine Kapidžić, i ja sam Vas pustila, da odgovorim.

Kapidžić: Niste Vi ovdje došli da govorite, Vi postavite pitanje, ja treba da odgovorim, jel’ to realno?

Voditeljica: Tačno, realno, postavili ste mi pitanje. Evo da budem i ja fer i korektna. Evo govore mi iz režije producenti upravo da ste bili pozivani u emisiju “Polis”.

Kapidžić: Da, u skupinu sa ostala četiri.

Voditeljica: A Vi ste željeli emisiju sami?

Kapidžić: Ja Vas pitam, urednik nek provjeri, kad je bio kadar SDA sam čitav “Polis”, a nek provjeri koliko su bile druge stranke. Znači, to je medijski mrak. Da meni dadnete 50 minuta da objasnim neke stvari, oko Skake i hapšenje, poveznice, šta su procesi Fadila, Sebijina diploma, Skakino hapšenje…

Voditeljica: Pa, evo, dala sam Vam ja, gospodine Kapidžić, recite mi koliko je gospodin Kapidžić u studiju, i ovo nije prvi put, gospodine Kapidžić, ja Vas vrlo rado zovem, ne samo ja već i kolege.

Kapidžić: Ovo vam je demokratska prevara, jer Vi za ovih deset minuta šest minuta govorite, a četiri minuta me prekidate, ja ne mogu da kažem, Vi kažete: “Prisutni su svi”. A “Polis” od 50 minuta ne dozvoljavate, kao i na drugim televizijama.

Faruk Kapidžić, 24.5.2023.

Na zvaničnoj stranici TVSA, kao i na YouTube kanalu ove televizije, objavljeni su snimci ukupno 298 emisija “Polis” koje su emitovane u periodu od 4.9.2020. do 15.5.2023. godine. S ciljem provjere tvrdnje zastupnika Kapidžića, izvršili smo uvid u to koliko su puta članovi SDA gostovali u emisiji “Polis” u navedenom periodu. Pri tome smo u obzir uzeli emisije u kojima su članovi SDA gostovali s drugim gostima, emisije u kojima su članovi SDA gostovali sami, kao i emisije u kojima je gostovao Faruk Kapidžić.

Od ukupno 298 snimaka emisije “Polis” koje je objavila TVSA, bivši i sadašnji članovi SDA gostovali su u ukupno 56 emisija. Od tog broja, članovi SDA sami su gostovali u sedam emisija.

Posljednja emisija “Polis” u kojoj je jedan od gostiju bio član SDA (zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adnan Efendić) emitovana je 27.4.2023. godine.

Posljednja emisija u kojoj je samostalno gostovao član SDA emitovana je 9.3.2021. godine. Tada je u “Polisu” gostovao Denis Zvizdić, koji je u tom trenutku bio potpredsjednik SDA. Zvizdić je u “Polisu”, kao kadar SDA, prije toga gostovao 26.11.2020. godine.

Osim Zvizdića, u “Polisu” su, od septembra 2020. godine naovamo, kao članovi SDA i kao jedini gosti učestvovali Šefik Džaferović (25.2.2021), bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka (28.12.2020), bivša članica SDA Alma Čolo (1.12.2020), Selmo Cikotić (23.11.2020) te bivši premijer FBiH Fadil Novalić (1.10.2020).

Faruk Kapidžić bio je jedan od gostiju u “Polisu” pet puta, a posljednji put 26.2.2021. godine. Prije toga, u “Polisu” je gostovao 14.12.2020, 27.10.2020, 19.10.2020. te 3.9.2020. godine. Napominjemo da Kapidžić tokom navedenih gostovanja nije bio član Stranke demokratske akcije, budući da je stranci pristupio u augustu 2021. godine.

Shodno navedenom, jasno je da su članovi SDA, od septembra 2020. godine naovamo, bili gosti “Polisa” u 56 emisija od njih 298, koliko ih je objavila TVSA. Međutim, s obzirom na to da je, kao jedini gost, neki član SDA posljednji put sudjelovao u “Polisu” u martu 2021. godine, kao i činjenicu da Faruk Kapidžić nije gostovao u “Polisu” dok je bio član SDA, Istinomjer će tvrdnju Faruka Kapidžića ocijeniti kao većim dijelom neistinitu.

Ko je “poslodavac” Televiziji Sarajevo?

Kapidžić je u nastavku razgovora s voditeljicom ustvrdio da je on, kao zastupnik u Skupštini KS, “poslodavac” uposlenicima Televizije Sarajevo.

Voditeljica: Gospodine Kapidžiću, nazvali ste nas mrakom, to nije korektno s Vaše strane.

Kapidžić: Ne, nego da stvarate medijski mrak.

Voditeljica: Ja konkretno kao urednik i voditelj emisije, konkretno ove, svaki put sam Vas zvala i dala Vam dovoljno minuta i uvijek ću Vam dati, bez obzira za sve.

Kapidžić: Vidite nešto, ja sam skupštinski zastupnik i ja sam Vam poslodavac. Da sam u opoziciji, sutra ću biti u poziciji, pa će biti drukčiji malo odnos.

Voditeljica: Ja Vam obećavam da ću Vas zvati, bili u poziciji ili opoziciji, ali nemojte više govoriti da smo medijski mrak.

Kapidžić: Hvala Vam, ja se zahvaljujem i za ovo malo minuta, nema problema.

Faruk Kapidžić, 24.5.2023.

U kontekstu tvrdnje Faruka Kapidžića da je on, kao zastupnik u Skupštini KS, poslodavac uposlenicima TVSA, treba reći da to nije tačno, kao ni da im je poslodavac Skupština KS, već Televizija Kantona Sarajevo kao pravno lice.

Tragom tvrdnje zastupnika Kapidžića “da će biti drukčiji odnos kada on dođe u poziciju”, treba napomenuti da bi imperativ televizijskog programa i uredničke politike kako Televizije Sarajevo, tako i drugih medija, trebao biti poštovanje profesionalnih standarda i nezavisnost medija te da nijedan politički akter/ka ili tijelo vlasti ne može donositi odluke o tome.

Kako bismo provjerili ovu Kapidžićevu tvrdnju, konsultovali smo Statut i Pravilnik o radu JP “Televizija Kantona Sarajevo”, koji su dostupni na zvaničnoj web stranici ove televizije.

Kako se navodi u članu 16. Statuta TVSA, osnivač preduzeća je Kanton Sarajevo. Istim članom definisano je da se imenovanje i razrješenje Skupštine preduzeća, koja ima predsjednika i dva člana, vrši na način da “iste, na prijedlog Ministarstva pravde i uprave KS, uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, potvrđuje Skupština Kantona Sarajevo”.

Članom 17. Statuta definisano je da Uprava organizuje rad i rukovodi poslovanjem preduzeća. Nadalje, članom 39. Statuta definisano je da Uprava, koju čine direktor i dva izvršna direktora, organizuje i vodi poslove preduzeća, a u njenom djelokrugu je i “zapošljavanje i otpuštanje zasposlenika i skladu sa postupcima utvrđenim u poslovniku i poslovnicima te važećim zakonima”.

Upravu bira i postavlja Nadzorni odbor većinom glasova na osnovu javnog konkursa, a Skupština preduzeća, u okviru svojih nadležnosti, odlučuje o izboru i razrješenju članova Nadzornog odbora pojedinačno.

U prvom članu Pravilnika o radu, koji tretira predmet Pravilnika, JP “Televizija Kantona Sarajevo” d.o.o. Sarajevo okarakterisano je kao poslodavac.

Član 9. Pravilnika o radu predviđa da direktor odlučuje o prijemu novog radnika na osnovu obaveznog javnog oglašavanja za prijem u radni odnos.

S obzirom na to da je Statutom JP “Televizija Kantona Sarajevo” predviđeno da Skupština KS potvrđuje imenovanje i razrješenje članova Skupštine KS, a na prijedlog Ministarstva pravde i uprave KS, uz saglasnost Vlade KS, te da je Pravilnikom o radu JP “Televizija Kantona Sarajevo” definisano kao poslodavac, Istinomjer tvrdnju Faruka Kapidžića da je on, ili bilo koji zastupnik u Skupštini KS, poslodavac Televiziji Sarajevo ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!