Većim dijelom neistina

Sebija Izetbegović nije uvijek osvajala najveći broj glasova

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gostovao je 25.5.2023. godine u “Dnevniku D” Federalne televizije, u kojem je govorio i o političkoj situaciji u BiH, odnosima u SDA, nedavnom odlasku Alme Čolo, predstojećem kongresu te kritikama da stranku vodi njegova supruga Sebija Izetbegović.

Foto: SDA
Foto: SDA

Govoreći o učešću Sebije Izetbegović u politici, Izetbegović je ustvrdio da ona na svakim izborima na kojima učestvuje osvaja najveći broj glasova.

Ja Sebiji dam jedan glas kada izađem na stranačke izbore i dam joj jedan glas od sebe kada izađem na državne izbore, koji su tajni, i jedni i drugi, i svaki put dobije najveći broj glasova. Ona je trenutačno, u Skupštini Kantona Sarajevo, osoba sa najviše osvojenih glasova.

Bakir Izetbegović, 25.5.2023.

Sebija Izetbegović bila je kandidatkinja Stranke demokratske akcije na Općim izborima 2018. godine za Predstavnički dom Parlamenta FBiH te na Općim izborima 2022. godine za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Od 252.817 glasova, koliko je SDA osvojila za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Sebiji Izetbegović pripalo je 13.217 glasova. Više glasova od nje s liste SDA za ovaj nivo osvojili su Melika Mahmutbegović (14.057) i Miralem Galijašević (16.349).

Pored kandidata/kinja iz SDA, na Općim izborima 2018. godine za Predstavnički dom Parlamenta FBiH više glasova od Sebije Izetbegović osvojio je i Dario Knezović iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), koji je imao 14.218 glasova od ukupno 143.704, koliko je osvojio ovaj politički subjekt.

Na Općim izborima 2022. godine, od 39.208 glasova, koliko je ukupno imala SDA za Skupštinu KS, Izetbegović je osvojila 14.724 glasa, najviše od kandidatkinja i kandidata ovog političkog subjekta.

No, suprotno tvrdnji Bakira Izetbegovića, Sebija Izetbegović nije osvojila najviše glasova na izborima za ovo zakonodavno tijelo. Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, kao kandidat Stranke za BiH (SBiH) osvojio je 21.503 glasa, od ukupno 27.617 glasova, koliko je osvojio ovaj politički subjekt.

Semir Efendić je, kao što su to uradili i Benjamina Karić (SDP BiH), Edin Forto (Naša stranka) i Adnan Šteta (SDP BiH), svoj mandat vratio Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK BiH), koji je umjesto njega preuzela Elza Gaković.

Uzimajući u obzir da Sebija Izetbegović trenutno jeste osoba s najviše osvojenih glasova u Skupštini ovog kantona, ali da nije osvojila najveći broj glasova ni kao kandidatkinja za federalni Parlament 2018. godine, a ni 2022. godine kao kandidatkinja za Skupštinu Kantona Sarajevo, Istinomjer navedenu tvrdnju Bakira Izetbegovića ocjenjuje kao većim dijelom neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!