Analize

Sedmica na Istinomjeru: Tvrdnje o aktivnostima Ustavnog suda i obećanja o naknadama porodiljama

U protekloj sedmici, Istinomjer je izjave Bakira Izetbegovića, Borjane Krišto i Sanje Vulić ocijenio neistinitim, a kroz tekstove u formi analiza osvrnuli smo se na problem nedostatka olimpijskog bazena u Mostaru i na (ne)uvođenje sankcija Bosne i Hercegovine Ruskoj Federaciji.

Stranka demokratske akcije (SDA) je 23.7.2022. godine u Travniku održala tribinu na kojoj se, između ostalih, prisutnima obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović. Govoreći o odlukama Ustavnog suda BiH, Izetbegović je ustvrdio da niko osim SDA nije “radio uspješne apelacije pred Ustavnim sudom”. Međutim, prema informacijama dostupnim na zvaničnoj web stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, i politički/e akteri/ke koji/e dolaze iz drugih političkih partija ranije su upućivali/e zahtjeve Ustavnom sudu, uključujući Željka Komšića iz Demokratske fronte, Borjanu Krišto iz HDZ-a BiH ili Stašu Košarca iz SNSD-a, čime je Izetbegovićeva tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Komentarišući za Radio-televiziju Herceg-Bosne odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, potpredsjednica HDZ-a BiH i kandidatkinja za Predsjedništvo BiH Borjana Krišto ustvrdila je da su članovi/ce Centralne izborne komisije BiH (CIK) izabrani/e “protivno zakonskoj proceduri, odnosno na ne-javan i transparentan način.” S obzirom na to da je imenovanje članova/članica CIK-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH proteklo u skladu s Izbornim zakonom BiH, što je potvrdila presuda Suda BiH, tvrdnju Borjane Krišto da je CIK izabran protivno zakonskoj proceduri Istinomjer je ocijenio neistinitom.

Tokom gostovanja na RTV Pink zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić iznijela je tvrdnju da se u entitetu Federacija BiH u školama ne izučava nacionalna grupa predmeta za srpsku djecu. Međutim, kako su za Istinomjer naveli iz Ministarstva nauke i obrazovanja FBiH, u Unsko-sanskom kantonu jezici konstitutivnih naroda BiH (bosanski, hrvatski i srpski) upotrebljavaju se u školama u skladu s Ustavom BiH, a svi/e učenici/e u školama izučavaju oba pisma (latinicu i ćirilicu). Saopćeno je, zatim, da se Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika provodi u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona, dok se u Zeničko-dobojskom kantonu Sporazum primjenjuje u JU OŠ “Maglaj“, Maglaj, i JU OŠ “Novi Šeher”, Maglaj, u kojima se izučava Srpski jezik i književnost. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kako su naveli iz Federalnog ministarstva, pravo na obrazovanje ostvaruje se bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, a izučavanje vjerskog odgoja/vjeronauke u potpunosti se ostvaruje u skladu sa zahtjevima roditelja učenika/ca, dok su iz Kantona Sarajevo naveli da sva djeca imaju jednaka prava i pristup obrazovanju, pa tako i djeca povratnici. Shodno ovim podacima, tvrdnja Sanje Vulić ocijenjena je kao neistinita.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirnes Bašić, u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju 10. juna 2022. godine, rekao je da će Vlada ZDK će u sedmom mjesecu u skupštinsku proceduru uputiti rebalans budžeta ZDK za 2022. godinu, s posebnim izdvajanjem od 1.000 KM za porodiljske naknade. Kako je i najavljeno, Vlada ZDK je 26. jula 2022. godine utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna budžeta ZDK za 2022. godinu, kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći za 36,4 miliona KM. Rebalansirani budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu iznosi 464 miliona KM. Rebalansom budžeta su, kako je naglasio vršilac dužnosti premijera i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, osigurana sredstva u iznosu od 11 miliona KM za povećanje porodiljskih naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje na 1.000 KM. Ovim je obećanje premijera ZDK Mirnesa Bašića da će u julu Vlada ZDK utvrditi rebalans budžeta kojim će biti osigurane naknade za porodilje u iznosu od 1.000 KM ocijenjeno ispunjenim.

Iako u posljednje dvije godine javnost svjedoči uspjesima i početku blistave karijere mlade bh. plivačice iz Mostara Lane Pudar, njeni ostvareni rezultati obilježeni su nedostatkom uslova za trening u gradu iz kojeg dolazi s obzirom na to da u Mostaru još uvijek nije izgrađen olimpijski bazen kojeg bi Pudar, ali i ostali/e perspektivni/e plivači/ce, mogla koristiti. Detaljnije o ovom problemu Istinomjer je pisao u analizi “Da li će san o olimpijskom bazenu u Mostaru ikada postati stvarnost?”, prvobitno objavljenoj u magazinu Start BiH 21.7.2022. godine.

Konačno, u analizi “Bh. sankcije Rusiji: I vuk sit, i ovce na broju”, pisali smo o temi o kojoj domaći/e zvaničnici/e često govore u javnosti od početka rata u Ukrajini, naročito oni/e koji/e dolaze iz Republike Srpske, a to je (ne)uvođenje sankcija Bosne i Hercegovine Ruskoj Federaciji. Dok su stavovi državnog Ministarstva vanjskih poslova na fonu obaveze poštovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i međunarodnih ugovora prema kojima bi BiH trebala pratiti odluke EU o sankcijama, opozicija iz Republike Srpske tvrdi da su sankcije uvedene, dok vladajuće stranke iz tog entiteta tvrde suprotno. Kako stvari sada stoje, Evropska unija pozdravlja sve veću stopu usklađenosti stavova u vezi sa sukobom u Ukrajini, dok se iz Moskve Dodiku zahvaljuju na njegovom stavu kada je riječ o sankcijama Rusiji.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!