Najave

Mjesečne naknade za porodilje od 1.000 KM uskoro i u ZDK?

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirnes Bašić, u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju 10. juna 2022. godine, najavio je skoro usvajanje rebalansa budžeta ZDK.

FOTO: Vlada ZDK

Kako je Bašić izjavio, Vlada ZDK će u julu u skupštinsku proceduru uputiti rebalans budžeta ZDK za 2022. godinu, s posebnim izdvajanjem za porodiljske naknade:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona već narednog će mjeseca zastupnicima Skupštine ZDK-a predočiti na usvajanje rebalansirani budžet za 2022. godinu. (…) Mi planiramo da idemo u izradu rebalansa budžeta, čija će okosnica biti naknada za porodilje koje će nam uzeti možda i 80 posto rebalansiranih sredstava koje smo planirali. Planiramo, kao i sarajevski, tuzlanski i drugi kantoni koji su uveli naknadu za zaposlene i nezaposlene porodilje, osigurati tu naknadu u iznosu od 1.000 KM.

Mirnes Bašić, 10.6.2022.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je 28. decembra 2021. godine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom, na osnovu kojeg će svaka porodilja tokom 12 mjeseci dobijati mjesečni novčani iznos u visini prosječne plate u Federaciji BiH, oko 1.000 KM.

Sličan potez napravila je i Skupština Tuzlanskog kantona 30. marta 2022. godine, kada su zastupnici/e usvojili/e izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom, kojim će porodilje i u ovom kantonu dobijati oko 1.000 KM mjesečno tokom 12 mjeseci.

Istinomjer će pratiti da li će i Vlada ZDK do kraja jula u skupštinsku proceduru uputiti rebalans budžeta i da li će njim biti osigurane naknade za porodilje u iznosu od 1.000 KM, kako je i obećao premijer ZDK Mirnes Bašić.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!