Analize

Da li će san o olimpijskom bazenu u Mostaru ikada postati stvarnost?

U posljednje dvije godine javnost svjedoči nizu uspjeha i početku blistave karijere mlade bh. plivačice iz Mostara Lane Pudar, koja je samo u posljednjih nekoliko sedmica ostvarila niz značajnih uspjeha na Evropskom juniorskom prvenstvu, Mediteranskim igrama i Svjetskom seniorskom prvenstvu. Ipak, i ovog puta ostvareni rezultati i izuzetan uspjeh koji je Pudar postigla obilježeni su nedostatkom uslova za trening u gradu iz kojeg dolazi s obzirom na to da u Mostaru još uvijek nije izgrađen olimpijski bazen kojeg bi Pudar, ali i ostali/e perspektivni/e plivači/ce, mogla koristiti.

Foto: KVS Orka
Foto: KVS Orka

Zbog neadekvatnih uslova i nepostojanja olimpijskog bazena na kojem bi mogla trenirati i pripremati se za takmičenja u svom rodnom gradu, ova Mostarka primorana je odlaziti u druge gradove širom države i Evrope zbog čega, kako i sama naglašava, često odsustvuje od kuće i s nastave.

“Olakšalo bi mi sve pripreme i generalno bi mi bilo značajno. Više bih bila kući i ne bih morala propuštati školu ovoliko. Stvarno bi mi mnogo značilo, ne samo meni nego i gradu za razvoj sporta u Mostaru”, ističe Pudar.

Obećanja o izgradnji olimpijskog bazena, o kojem je pomena bilo i tokom prethodnih godina, ponovo su se aktuelizirala tokom 2021. godine, kada je Pudar počela da niže plivačke uspjehe. Naime, samo nekoliko dana nakon što je Gradska uprava Mostara za Pudar u martu 2021. godine, kada je izborila plasman za Olimpijske Igre u Tokiju, upriličila prijem, predstavljen je izgled budućeg olimpijskog bazena u Mostaru.

Lanin trener Damir Đedović istakao je tada da je “Grad Mostar obećao stati iza Lane Pudar i njezinog kluba i cijelog tima”, a ono što je posebno akcentirao jeste činjenica da “Grad Mostar mora krenuti u realizaciju izgradnje olimpijskog bazena”, naglasivši da je to “uslov svih uslova da bi sve ovo što Lana i Klub vodenih sportova Orka rade imalo svoj puni smisao”, kao i da se “bazen ne treba praviti samo radi Lane, nego zbog svih sportskih potencijala kojih je pun Mostar”. Dodao je i da “olimpijski bazen nije nikakav luksuz” i da ga imaju i manji gradovi od Mostara.

Govoreći o budućem olimpijskom bazenu, direktor Zavoda za prostorno uređenje grada Mostara Salem Bubalo naglasio je da se radi o savremenom olimpijskom bazenu “kakvog nema u regiji” te da je riječ o “investiciji od 12 miliona KM, a uz podršku svih nivoa vlasti, može biti realizovana u roku od godinu”.

U razgovoru za portal Klix.ba, Bubalo je objasnio da je Zavod za prostorno uređenje grada Mostara “i prije vrhunskih rezultata Amine Kajtaz krenuo u osmišljavanje ovog projekta, jer je Mostar prije uradio Regulacioni plan koji je koncipirao taj projekat, ali, zbog paralize vlasti, nikad nije ugledao svjetlo dana”.

Nekoliko mjeseci kasnije, u julu 2021. godine, iz plivačkog kluba Lane Pudar pozvali su “gradonačelnika grada Mostara, gradske vijećnike, kantonalnog premijera, kantonalne ministre i zastupnike, federalnog premijera, federalne ministre i zastupnike, državnog premijera i zastupnike” da konačno poduzmu konkretne aktivnosti kako bi ova mlada bh. plivačica imala adekvatne uslove za trening.

Tek je krajem 2021. godine Gradska uprava Mostara učinila prvi korak ka izgradnji olimpijskog bazena u ovom gradu, kada je rebalansom budžeta Grada izdvojeno 120 hiljada KM za izradu projektne dokumentacije ovog bazena.

Samo nekoliko dana kasnije, nakon osvojene medalje na Svjetskom prvenstvu na malim bazenima, klub Lane Pudar još jednom je pozvao nadležne da hitno reaguju i osiguraju adekvatne uslove za trening, a Lanin otac Velibor Pudar apelovao je “na sve one kojima je to obaveza, kojima je to u opisu posla i one koji to mogu i moraju” da naprave olimpijski bazen u Mostaru, ali “ne za pet, ne za tri godine”, već “čim prije”.

Prilikom svečanog dočeka Lane Pudar u Mostaru, nakon povratka sa spomenutog takmičenja, gradonačelnik ovog grada Mario Kordić istakao je kako će se “Grad Mostar potruditi maksimalno da se olimpijski bazen izgradi što je moguće prije” te dodao da izgradnja olimpijskog bazena nije jednostavna “uz sve probleme koje u Mostaru imamo”. Kordić je tom prilikom izrazio nadu da će izgradnja bazena započeti već tokom 2022. godine.

U međuvremenu je od viših nivoa vlasti zatraženo da se obezbijedi dio sredstava za izgradnju olimpijskog bazena i gradske sportske dvorane u Mostaru, pa se krajem februara 2022. godine u prijedlogu budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu našla i stavka koja se odnosi na izgradnju olimpijskog bazena zatvorenog tipa u ovom gradu. Federalni budžet usvojen je krajem marta ove godine, kojim je planirano osam miliona KM za pomoć pri izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru.

U mjesecima koji su uslijedili, u javnosti nije bilo novih informacija o tome da li su poduzete neke konkretnije aktivnosti kada je u pitanju izgradnja olimpijskog bazena, a nakon Laninog uspjeha na Svjetskom prvenstvu u junu ove godine, premijer Federacije BiH Fadil Novalić izrazio je nadu da će “uskoro imati povratnu informaciju od gradskih vlasti Mostara o tome dokle se stiglo s pripremama izgradnje mostarskog bazena za koji je Vlada Federacije BiH izdvojila osam miliona KM”. Nedugo zatim, mostarski gradonačelnik je na svom Facebook profilu, uz čestitku Lani Pudar za ostvareni uspjeh, kratko poručio da Mostar priprema dokumentaciju za početak izgradnje bazena.

Kordić je početkom jula 2022. godine istakao da osam miliona KM koje je obezbijedila Vlada FBiH i 120 hiljada KM koje je obezbijedio Grad Mostar neće biti dovoljni za izgradnju kompletnog objekta bazena s obzirom na činjenicu da je procijenjeno da bi olimpijski bazen u Mostaru mogao koštati oko 12 miliona KM. Gradonačelnik Mostara istakao je kako “upravo ovih dana” ima intenzivne sastanke s projektantima i ljudima iz Gradske uprave, “kako bi proces što brže pokrenuli”, i da se možda već ove godine krene s izgradnjom olimpijskog bazena.

Priča Lane Pudar uveliko podsjeća na priču njene sugrađanke Amine Kajtaz, također perspektivne plivačice, koja je prije nekoliko godina, baš kao i Pudar, oduševila javnost i ostvarila zapažene rezultate. No zbog loših uslova za trening, Kajtaz već neko vrijeme živi u Zagrebu, a 2020. godine dobila je i hrvatsko državljanstvo. Upravo je i Kajtaz pozvala predstavnike vlasti da podrže projekat izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru i tom prilikom naglasila “da je Mostar imao olimpijski bazen, ona ne bi morala svoju zemlju napuštati”.

Da li će Lana Pudar naići na više razumijevanja vlasti i da li će se obećanja o skoroj izgradnji olimpijskog bazena ostvariti u bliskoj budućnosti ili će, pak, i ona, kao i mnogi drugi/e uspješni/e sportisti/kinje, odlučiti da napusti Bosnu i Hercegovinu i potraži adekvatnije uslove, pokazat će vrijeme. Do tada, baš kao što je Lanin otac Velibor istakao nakon jednog u nizu njenih uspjeha, “medalje i svi Lanini uspjesi su samo njeni, njenih trenera, njenih roditelja, prijatelja i obične raje”.

Tekst je prethodno objavljen u magazinu Start BiH 21.7.2022. godine.

(Istinomjer.ba za Start BiH)

Pitajte Istinomjer!