Neistina

Nije samo SDA imala “uspješne apelacije” pred Ustavnim sudom BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) je 23.7.2022. godine u Travniku održala tribinu na kojoj se, između ostalih, prisutnima obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović. Govoreći o odlukama Ustavnog suda BiH, Izetbegović je ustvrdio da je šest apelacija pred Ustavnim sudom BiH zaustavilo “šest pokušaja da se uzmu rijeke, poljoprivredno zemljište i šume Bosne i Hercegovine i da se vlasništvo prebaci na RS”.

Screenshot: Facebook/Bakir Izetbegović

Dodao je da niko osim SDA nije “radio uspješne apelacije pred Ustavnim sudom”.

Niko osim SDA nije radio uspješne apelacije pred Ustavnim sudom. Prva je bila rahmetli Alije, koja se odnosila na konstitutivnost naroda, na ravnopravnost naroda širom BiH. Sljedeća je bila Sulejmana Tihića, koja se odnosila na državnu imovinu i iz nje izlazi sve što sam sada nabrojao što se odnosi na državnu imovinu. Zatim je uslijedila moja, koja se odnosila na državljanstvo, na dijasporu. Zamalo da nam 700.000 državljanstava propadne. A zatim ovaj set od šest apelacija, od njih su dvije zadnje bile u junu i u julu ove godine. Izazovi su pred nama.

Bakir Izetbegović, 23.7.2022.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, Ustavni sud je jedini nadležan da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja između dva entiteta, ili između države BiH i jednog ili oba entiteta, te između institucija Bosne i Hercegovine. U Ustavu se također navodi da sporove može pokrenuti član Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući, ili njegov zamjenik, bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine jedna, četvrtina članova/delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta.

Ustavni sud ima i apelacionu nadležnost u pitanjima koja su sadržana u Ustavu, kada ona “postanu predmet spora zbog presude bilo kojeg suda u Bosni i Hercegovini”. Također, Ustavni sud je “nadležan u pitanjima koja mu je proslijedio bilo koji sud u Bosni i Hercegovini u pogledu toga da li je zakon, o čijem važenju njegova odluka ovisi, kompatibilan s ovim Ustavom, s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima ili sa zakonima Bosne i Hercegovine; ili u pogledu postojanja ili domašaja nekog opšteg pravila međunarodnog javnog prava koje je bitno za odluku suda”.

Međutim, prema informacijama dostupnim na zvaničnoj web stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, i politički akteri koji dolaze iz drugih političkih partija ranije su upućivali zahtjeve Ustavnom sudu, gdje je Sud utvrdio da postoji neusklađenost s Ustavom Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, podsjećamo da je Ustavni sud BiH 2015. godine djelimično usvojio zahtjev Željka Komšića, koji je zahtjev poslao 2012. godine, dok je bio na funkciji člana Predsjedništva BiH. Tada je Sud utvrdio da pojedini dijelovi Ustava Republike Srpske, Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH nisu u skladu s članom II/4. Ustava BiH i članom I Protokola 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Također, na sjednici Ustavnog suda održanoj 26.3.2021. godine, odlučujući o zahtjevu Borjane Krišto (HDZ BiH), zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, Sud je utvrdio da pojedini dijelovi člana 109. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine nisu u skladu s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Podsjetimo i na Odluku suda u slučaju “Ljubić” iz 2016. godine, gdje je Sud, rješavajući zahtjev Bože Ljubića, djelimično taj zahtjev usvojio i utvrdio da pojedini dijelovi Izbornog zakona BiH nisu u skladu s Ustavom BiH.

I 2015. godine, na osnovu zahtjeva Staše Košarca (SNSD), Sud je utvrdio da dio Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prijevoz tereta domaćim prijevoznicima nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

S obzirom na to da su, prema dostupnim informacijama, i politički akteri iz drugih političkih partija imali, kako je ustvrdio Izetbegović, “uspješne apelacije pred Ustavnim sudom BiH”, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!