Analize

Sedmica na Istinomjeru: Prvih 100 dana Vlade KS i historija negiranja genocida u Srebrenici

Istinomjer je u protekloj sedmici predstavio izvještaj o 100 dana mandata Vlade Kantona Sarajevo te smo se nastavili baviti istinitošću, dosljednošću i ispunjenjem obećanja domaćih političkih aktera/ki.

Monitoring Isitnomjera pokazao je da je aktuelna Vlada KS u prvih 100 dana mandata provodila veće ili manje aktivnosti na realizaciji gotovo polovine od 166 mjera iz dokumenta “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026”. Kako su pokazali rezultati monitoringa, u potpunosti su ispunjena dva obećanja, ispunjavanje osam obećanja je u progresu, dok su započete aktivnosti na realizaciji još 72.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ustvrdio je tokom gostovanja na RTRS-u da “nikada niko iz RS” nije negirao razmjere i veličinu, kako je rekao, “zločina” u Srebrenici. S obzirom na činjenicu da su političari/ke iz RS, među kojima prednjači Milorad Dodik, u više navrata negirali/e da je počinjen genocid u Srebrenici, Stevandićeva tvrdnja ocijenjena je neistinitom.

Na pitanje novinara N1 televizije da li iz RS može doći neko ko bi bio alternativa Miloradu Dodiku, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić odgovorio je potvrdno, navodeći saradnju koju je imao s partijama iz RS tokom njegovog predsjedavanja Vijećem ministara te istinito ustvrdio da je od 2015. do 2019. godine Vijeće ministara svake godine donosilo odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH.

Nakon što je 12.7.2023. okončana rekonstrukcija plaže Vrućica, što je oko dvije sedmice više od obećanog roka od 45 radnih dana, obećanje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića ocijenjeno je kao ispunjeno sa zakašnjenjem.

Od protekle sedmice Istinomjer prati i dvije nove najave, i to ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice da će do kraja 2023. godine policijski/e službenici/e u KS biti opremljeni/e kamerama za tijelo te zastupnika u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Halila Bajramovića da će rebalans budžeta FBiH za 2023. godinu biti usvojen, a program rada novog saziva Vlade FBiH prezentovan javnosti do kraja jula 2023. godine.

Konačno, u analizi “‘Iskorak’ na evropskom putu BiH u svjetlu oprečnih stavova vlasti, kršenja Daytona i najava novih blokada” ukazali smo na suprotstavljene stavove u okviru vladajuće koalicije na državnom nivou po pitanju pristupa ispunjavanju obaveza BiH na njenom evropskom putu, kao i posljednjih odluka institucija u Republici Srpskoj koje su dovele u pitanje momentum evropskih integracija BiH nakon dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!