Neistina

Političari/ke iz RS negirali/e su “razmjere i veličinu” genocida u Srebrenici

Tokom gostovanja u Jutarnjem programu na RTRS-u, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ustvrdio je da “nikada niko iz RS” nije negirao razmjere i veličinu, kako je rekao, “zločina” u Srebrenici.

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Nikada niko iz Republike Srpske, ovo je važno da ljudi znaju, nikada niko nije negirao razmjere i veličinu zločina u Srebrenici.

Nenad Stevandić, 11.7.2023.

Prema podacima Memorijalnog centra Srebrenica, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Sud Bosne i Hercegovine i sudovi u Srbiji osudili su više od pedeset osoba na više od 700 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici. Od 20 presuda MKSJ-a za zločine počinjene u Srebrenici, sedam uključuje i presude za zločin genocida. Sud BiH donio je 25 presuda za zločine počinjene u Srebrenici, od čega je 13 za zločin genocida. U Republici Srbiji doneseno je pet presuda koje se odnose na Srebrenicu, uključujući presude za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U junu 2021. godine potvrđena je prvostepena presuda doživotnog zatvora Ratku Mladiću, bivšem generalu Vojske Republike Srpske, za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Podsjećamo i da je krajem maja ove godine Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove donijelo konačnu presudu rukovoditeljima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Oni su osuđeni na po 15 godina zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj. Između ostalog, njih dvojica osuđeni su i za zločine koje su počinili pripadnici jedinice “Škorpioni” u ljeto 1995. godine, kada su u Trnovu strijeljali zarobljene Bošnjake iz Srebrenice.

U Izvještaju o negiranju genocida u Srebrenici 2022, koji je objavio Memorijalni centar Srebrenica, navodi se da su za izvještajni period, koji obuhvata period od 1. maja 2021. do 30. aprila 2022. godine, zabilježena 693 slučaja negiranja genocida u javnom medijskom prostoru BiH i regije. Evidentirano je da najveći broj slučajeva dolazi iz Republike Srbije (476), potom Republike Srpske (176), Crne Gore (27) te dva slučaja iz Republike Hrvatske.

U Izvještaju Memorijalnog centra Srebrenica navodi se da se među akterima kao negatorima najčešće pojavljuje Milorad Dodik (31), a slijede ga politički akteri iz Srbije Aleksandar Vulin (17), Miodrag Linta (15) i Aleksandar Vučić (8).

I dalje je u najvećoj mjeri negiranje nastavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, njegov savjetnik i portparol SNSD-a Radovan Kovačević, zatim predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić. Skupštinska govornica Narodne skupštine Republike Srpske također je poslužila za negiranje genocida u Srebrenici, pa je tako narodni poslanik Momčilo Antonić iz SNSD-a pozivao sve poslanike da javno ne priznaju da se u Srebrenici desio genocid.

Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 2022

Podsjećamo, u julu 2021. godine, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio odluku o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, Dodik je pokrenuo peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju spomenutog zakona, a pri tome je iznio stav da se, “uz uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije desio genocid”.

U Izvještaju Memorijalnog centra Srebrenica podsjeća se i na reakcije političkih zvaničnika iz RS nakon drugostepene presude Ratku Mladiću. Tada je lider SNSD-a Milorad Dodik putem društvenih mreža podijelio fotografiju praćenja izricanja presude Mladiću i sve je nazvao pravljenjem “mita o genocidu koji se nije dogodio”.

Željka Cvijanović, koja je tada bila predsjednica RS, u reakciji na istu presudu Mladiću kvalifikovala je Haški tribunal kao politički i “antisrpski sud koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika”, te je također predstavila Mladića kao pozitivnu historijsku ličnost.

I aktuelni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je, reagujući na presudu, rekao da je ona dokaz da “nema pravde za srpski narod” i da je Mladić “pozitivna ličnost za srpsku historiju”.

Dodik je i u februaru ove godine negirao genocid:

Tamo se nije desio genocid, to znamo svi ovdje u Republici Srpskoj.

Milorad Dodik, 21.2.2023.

Predsjednik RS negirao je genocid i 2021. godine, kada je rekao da je “jedina istina da se genocid nije dogodio”:

Apsolutno bih prije birao da idem u zatvor nego što bih priznao nešto što se nije dogodilo, a to je navodni genocid u Srebrenici. Ta priča o navodnom genocidu je postala aktualna 2002. godine, sedam godina nakon događaja. Odjednom se sve oko toga aktualizira i ‘sada se sve zna’. Istina je jedna, da genocida nije bilo.

Milorad Dodik, 12.8.2021.

S obzirom na činjenicu da su političari/ke iz Republike Srpske, među kojima prednjači Milorad Dodik, u više navrata negirali/e da je počinjen genocid u Srebrenici, Istinomjer tvrdnju Nenada Stevandića da “nikada niko iz RS nije negirao razmjere i veličinu zločina u Srebrenici” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!