Neistina

Nije isto imati tri ili četiri delegata u Domu naroda PS BiH

Kada kvorum za rad Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH postoji, četiri delegata od ukupno pet koji dolaze iz RS čine više od dvije trećine delegata iz tog entiteta, te ukoliko glasaju “protiv” bilo kojeg prijedloga koji se nađe pred zastupnicima ovog zakonodavnog tijela, takav prijedlog neće moći biti usvojen.

Nakon što je Narodna Skupština Republike Srpske izabrala delegate iz tog entiteta koji bi u narednom mandatu trebali obavljati dužnosti zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, rezultate tog dijela posrednih izbora za to zakonodavno tijelo 07.12.2018. godine potvrdila je i Centralna izborna komisija (CIK).

Tako će pomenute dužnosti obavljati Nikola Špirić, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Lazar Prodanović iz SNSD-a, te Mladen Bosić koji je član SDS-a.

Odgovarajući na tvrdnje jednog dijela političkih subjekata u BiH “da je SDA u Skupštini RS glasala za listu SNSD, čime su omogućili da ova stranka dobije četiri od ukupno pet delegata u Klubu srpskog naroda Parlamenta BiH”, potpredsjednik SDA i novoizabrani zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Safet Softić između ostalog je izjavio:

To nije bio stav SDA, nego ljudi koji tamo žive. Mislim da je prenapuhana reakcija na ovo, SNSD-u ne znači ništa imao tri ili četiri poslanika u smislu blokade, oni to već mogu uraditi sa tri poslanika.

Sakib Softić, 06.12.2018.

Da postoji razlika ukoliko politički subjekt u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ima tri ili četiri poslanika, jasno je prije svega iz Člana IV Ustava BiH koji, govoreći o načinu donošenja odluka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, pored ostalog kaže:

“Sve odluke u oba doma donose se većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju. Delegati i članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta, predsjedavajući i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od tri dana od glasanja postignu saglasnost. Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, delegata ili članova izabranih iz svakog entiteta.

Ustav BiH

Identična odrednica nalazi se i u Članu 75. (Donošenje odluka) Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji u posljednjem paragrafu kaže da se “odluke donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, pod uslovom da glasovi „protiv“ ne sadrže dvije trećine ili više glasova delegata izabranih iz svakog entiteta.”

Kada su, kako Softić kaže, blokade u pitanju, tačno je da se sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ne može održati ukoliko se na njoj ne pojave tri delegata iz reda jednog od konstitutivnih naroda, o čemu govori Član 63. Poslovnika (Kvorum) u kojem stoji da “kvorum čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.”

Međutim, kada kvorum za rad postoji, četiri delegata od ukupno pet koji dolaze iz RS čine više od dvije trećine delegata iz tog entiteta, te ukoliko glasaju “protiv” bilo kojeg prijedloga koji se nađe pred zastupnicima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom tog tijela, takav eventualni prijedlog neće moći biti usvojen.

To nije slučaj ukoliko se “protiv” izjasni tri delegata koji dolaze iz Republike Srpske, jer oni već ne predstavljaju dvije trećine od ukupnog broja delegata iz tog entiteta.

Ovim Istinomjer tvrdnju Sakiba Softića, da “SNSD-u ne znači ništa imao tri ili četiri poslanika u smislu blokade” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!