Analize

Sarajevske općine neujednačene u broju datih, ali i ispunjenih obećanja

Načelnici četiri sarajevske općine koje su obuhvaćene istraživanjem ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou, dali su zajedno blizu 400 obećanja. Najveći broj obećanja dao je načelnik općine Centar, njih 205, a najmanje načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. Najviše ih je ispunio načelnik općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, koji je na polovini svog mandata ispunio već 43% datih obećanja. Sa druge strane načelnik općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo nije ispunio niti jedno dato obećanje.

Općina Centar Sarajevo

Načelnik općine Centar Sarajevo, Nedžad Ajnadžić dao je ubjedljivo najveći broj obećanja, čak 205, a u prve dvije godine mandata je ispunio njih 26 ili 12,6%. Među ispunjenim je obećanje o rekonstrukciji Merhemić trga u naselju Ciglane, izgradnji puta pored porodilišta Jezero, sanaciji klizišta u Nahorevu, izgradnji dječijih igrališta “Ciciban”, ali i uspostavi šalter sale za osobe sa invaliditetom.

Veliki broj obećanja Nedžada Ajnadžića je dobilo ocjenu “u progresu”, njih 29, dok je rad na ispunjavanju započet u slučaju 100 obećanja. Među obećanjima sa ocjenom “u progresu” su i ona o izgradnji biciklističke staze do parka Jezero, uređenju parka Jezero, kao i gasifikacija naselja Kromolj.

Nedžad Ajnadžić nije započeo rad na ispunjavanju 45 obećanja, a dva obećanja su ocijenjena kao zaustavljena i to ona o izgradnji podzemne parking garaže u naselju Marijin dvor, te uređenje parka Hastahana.

Općina Stari Grad Sarajevo

Od ukupno 123 obećanja, u drugoj godini mandata načelnika sarajevske općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića, ispunjeno je čak njih 54, odnosno 43%, dok je za još pet obećanja data ocjena “u progresu”. U protekloj godini, započet je rad na još osam obećanja, dok je 55 ostalo nezapočeto.

Kako se najveći broj obećanja načelnika općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahima Hadžibajrića odnosi na infrastrukturne projekte, kao neka od ispunjenih obećanja mogu se izdvojiti izgradnja sportskog terena Bijela bašća, terena koji je opremljen koševima, golovima, montažnim tribinama, te ograđen tzv. LEGI ogradom sa duplom mrežom, kao i rekonstrukciju značajnijih saobraćajnica unutar te općine, kao što je Logavina i Safvet bega Bašagića.

Općina Novi Grad Sarajevo

U općini Novi Grad Sarajevo za sada imamo jedno ispunjeno obećanje od ukupno 35 čije ispunjenje prati Istinomjer, pa tako procenat njihove ispunjenosti u ovoj općini iznosi 2,8%.

Naime, u oktobru 2018. godine u Dobroševićima je u sklopu osnovne škole otvorena nova sportska dvorana, kao što je u svom programu i obećao načelnik općine, Semir Efendić. Najveći broj obećanja u općini Novi Grad ocijenjen je ocjenom “u progresu”, njih osam i ovo su uglavnom obećanja koja se tiču nastavka programa koji se u ovoj općini već sprovode, poput programa sufinansiranja poljoprivrede, prekvalifikacije, pomoći studentima, nevladinim organizacijama i kulturno umjetničkim društvima.

U proteklih godinu dana nije se radilo na izgradnji XII transferzale od Stupske petlje do spoja sa A-transferzalom kod Aerodroma, te na izgradnji Južne longitudinale kroz općinu Novi Grad.

Općina Novo Sarajevo

Od ukupno 24 obećanja koja je u predizbornoj kampanji 2016. godine dao načelnik te općine, Nedžad Koldžo, još uvijek nijedno obećanje nije ispunjeno. Međutim, 10 obećanja je ocijenjeno ocjenom “u progresu”, a obećanje koje je najbliže ispunjavanju je izgradnja ambulante u Hrasnom brdu, zajedno sa zgradom mjesne zajednice Hrasno brdo. Pored ovog obećanja, ističe se i obećanje o izgradnji sedam kružnih tokova u općini Novo Sarajevo, od kojih je najvažniji već izgrađen, a to je kružni tok na južnoj longitudinali.

Neispunjeno je obećanje o otvaranju Doma Boško Buha u Grbavičkoj ulici, za koje je krajnji rok postavljena sredina 2017. godine, a zaustavljenim je ocijenjeno obećanje o izgradnji podzemne garaže u Željezničkoj ulici.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!