Analize

Rudari između populizma i dugova

Rudari jamskih pogona “Raspotočje” i “Stara jama” Rudnika mrkog uglja Zenica ne proizvode ugalj od 24. marta 2023. godine. Tri dana kasnije 15 članova Sindikalnog odbora Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica započelo je štrajk glađu zbog neisplaćene plate za februar i toplog obroka za januar. Protestu zeničkih rudara 28. marta pridružilo se više stotina kolega iz drugih rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Protesti su okončani bez rezultata, a problem je, kao i obično, dug.

Izvor: FENA

Sredinom marta Gradska uprava Grada Zenica blokirala je račun Rudnika mrkog uglja Zenica zbog zaostalog duga za kamate nastale po osnovu duga za korištenje komunalnog gradskog zemljišta. Rudnik je Gradu Zenica isplatio glavnicu duga prije više od dvije godine, a po osnovu zateznih kamata dužni su isplatiti još oko tri miliona KM. Ovaj iznos se iz mjeseca u mjesec povećava.

Bilo je nekoliko “pokušaja” da se ovo dugovanje anulira, međutim, do danas ništa konkretno nije napravljeno.

Naknada za korištenje komunalnog gradskog zemljišta

Naknada za korištenje komunalnog gradskog zemljišta je parafiskalni namet koji je uplaćivan Gradu Zenica. Krajem oktobra 2018. godine Udruženje poslodavaca Zenice uspjelo je pred Ustavnim sudom FBiH osporiti dio Zakona o građevinskom zemljištu, čime su stvorene sve pretpostavke za ukidanje plaćanja naknada za korištenje građevinskog zemljišta.

Hotel “Rudar”

U avgustu 2021. godine, nakon pete blokade računa, na sastanku predstavnika Gradske uprave i RMU Zenica upravi ovog rudnika predloženo je da Gradska uprava kupi zgradu Hotela “Rudar” koji je Kantonalni porezni ured Zenica još 2019. godine pokušao da proda na aukciji kako bi namirio dio potraživanja. Kasumović je tada naveo da Gradska uprava po zakonu mora naplatiti javne prihode, optužujući za nastale probleme Elektroprivredu BiH.

Predložio sam im da prebijemo dug na način da mi kupimo hotel Rudar i da Grad još doplati preostali iznos cijene hotela po procjeni vještaka. Mi bismo ga preprojektovali i napravili novu, modernu i građanima četvrtog grada u BiH pristupačnu zgradu Gradske uprave. Na taj način nulirali bi dugove koje moramo po zakonu naplatiti, a rudnik bi dobio još novca da može radnicima platiti sve zaostale obaveze.

Fuad Kasumović, 17.8.2021.

U smjeru preuzimanja ovog hotela nastavilo se i u narednim mjesecima. Gradonačelnik Zenice i predstavnici RMU Zenica 13. januara 2022. godine potpisali su Protokol o načinu rješavanja međusobnih odnosa. Protokol je predviđao da Grad Zenica preuzme Hotel “Rudar” koji je u vlasništvu RMU Zenica i tako zatvori sporno dugovanje prema Gradu. Ovaj hotel je desetak dana kasnije, 24. januara 2022. godine, proglašen javnim interesom za Grad Zenicu.

Tri mjeseca nakon potpisivanja Protokola Fuad Kasumović je održao sastanak sa predstavnicima Sindikata radnika Rudnika mrkog uglja Zenica na kojem ih je informisao kako Protokol kojeg su potpisali Grad Zenica i Rudnik mrkog uglja o namjeri kupovine Hotela “Rudar” nije ispoštovao vlasnik, odnosno RMU Zenica. Kako je navedeno u saopštenju za javnost, posljednjeg dana zakonskog roka RMU Zenica je pokrenuo upravni spor radi poništenja Odluke Gradskog vijeća o proglašenju javnog interesa.

Kantonalni porezni ured Zenica je 13.2.2023. godine oglasio javnu aukciju zaplijenjene imovine Rudnika mrkog uglja Zenica radi namirenja dugovanja poreza koje ovo preduzeće ima. Hotel “Rudar” je prodan na javnoj aukciji 7. marta zeničkoj firmi ITC za 4,15 miliona KM.

Problemi rudara u predizborne svrhe

U avgustu, manje od mjesec prije početka predizborne kampanje za Opće izbore 2022, Kasumović je izjavio kako je Grad spreman oprostiti dug Rudniku Zenica u iznosu 2,6 miliona KM ukoliko će Elektroprivreda ta sredstva isplatiti rudarima. To je onaj isti dug za koji je godinu ranije rekao da ga Gradska uprava po zakonu mora naplatiti.

Dakle, od ukupnog duga koji RMU Zenica ima prema Gradu Zenica, a kada se raspodijeli na sve komorate, zeničkim rudarima bilo bi isplaćeno po oko 4.500 KM, plus svi doprinosi. Napominjem, na ovaj način bi svaki rudar dobio po 4.500 KM (…) Smatram kako bi ta sredstva umnogome pomogla rudarima, a oprost duga konačno stavio tačku na brojna blokiranja i deblokiranja računa. Pozivam Elektroprivredu BiH i Upravu RMU Zenica da prihvate ovaj prijedlog…

Fuad Kasumović, 12.8.2022.

Elektroprivreda BiH je na ovu “ponudu” reagovala sopštenjem za javnost u kojem je Kasumovićev potez okarakterisala populističkim. U saopštenju se još navodi i da je RMU Zenica, po osnovu nezakonite naknade za korištenje građevinskog zemljišta, uplatio Gradskoj upravi Grada Zenica 4,6 miliona KM, a da je gradonačelnik obećao otpisati dug za zateznu kamatu.

Rudarski protesti održani 28. marta završeni su ispred Gradske uprave Grada Zenica bez rješenja i bez razgovora sa gradonačelnikom Kasumovićem. Prema informacijama objavljenim u medijima, gradonačelnik je na godišnjem odmoru. U svih sedam rudnika uglja koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivreda 29.3.2023. godine održan je jednosatni štrajk upozorenja iz solidarnosti s rudarima iz zeničkih rudnika.

Istinomjer se i ranije bavio problemima s kojima se rudnici i rudari u FBiH suočavaju, i to u analizama: Radnici u rudnicima FBiH: “Ne damo vam ćumur, Na Međunarodni praznik rada, rudari ostaju bez posla, Rudari u BiH u “jamama” uskostranačkih i privatnih interesa, RMU Zenica: Dobili na mostu, izgubili na ćupriji, Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?.

Na koji će način biti riješen konkretni problem RMU Zenica kojim se ova analiza bavila trenutno nije poznato, jer do objave ovog teksta uprava Grada Zenica nije razgovarala s rudarima niti je iko od zvaničnika izašao u javnost s prijedlogom rješenja. Za to vrijeme dug raste, a rudari su i dalje bez svojih zarađenih plata.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!