Analize

RMU Zenica: Dobili na mostu, izgubili na ćupriji

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić izjavio je 13. aprila ove godine da je “situacija u sektoru energetike i rudarstva sigurna i stabilna”. Samo dan nakon ove izjave zenički rudari obustavili su rad u pogonu ‘Stara jama’, a zatim i u jami ‘Raspotočje’, nakon što su im za mjesec mart tekuće godine isplaćene manje plate, i to kako je saopćeno “u prosjeku 200 maraka po rudaru”.

Predsjednik Sindikata Rudnici mrkog uglja Zenica, Nijaz Vardo saopćio je da su svi rudari “stali sa radom”.

Kada je u pitanju razgovor Uprave društva sa radnicima koji je održan sinoć, radnici su imali jedan zahtjev, a to je da se ispoštuje plata koja je do sada isplaćivana. Rudari su sve ispunili u proizvodnji. Poslije svega toga, na kraju dobijamo 200 maraka manju platu. Oni neće početi raditi sve dok se ne isplate plate koje su do sada isplaćivane. Bili smo sa Upravom, oni ništa nisu promijenili, nisu povukli odluku. Imamo podršku sindikata FBiH (…) Napravili su odluku 9. aprila, jutros su je nama tek poslali. Kad su rudari očekivali neko povećanje, koliko-toliko, nama su dali manje plate.

Nijaz Vardo, 14. april 2020.

Dan ranije, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić izjavio je da je “situacija u sektoru energetike i rudarstva sigurna i stabilna”.

Federacija BiH nije ostala niti jednu sekundu bez električne energije. Rudari rade 14 dana i onda idu u izolaciju i želim im zahvaliti na svim odricanjima.

Nermin Đindić, 13. april 2020.

Đindić je tada rekao i kako je napravljena analiza u martu “kojom je utvrđeno kako je u industriji smanjena potrošnja električne energije za 4%”, što je logično kako je rekao Đindić, te da je “u istom periodu došlo je do povećanja potrošnje u domaćinstvima za 4%” te najavio i da bi u “narednim dana moglo doći do pojeftinjenja cijene plina za kućna domaćinstva”.

Smanjenje ličnih primanja neugodno je iznenadilo kako rudare, koji u vrijeme borbe sa novim koronavirusom ulažu ogromne napore da održe energetski sektor stabilnim, tako i širu javnost obzirom da je u februaru ove godine potvrđeno da će rudarima u Federaciji BiH, počev od 1. marta ove godine biti povećane plate.

Naime, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH, Sinan Husić saopćio je 22. januara ove godine da je postignut dogovor i da je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine odobrila povećanje minimalne satnice sa tadašnjih “2,50 KM na 2,70 KM”. Na osnovu te odluke rudarima su, zavisno od dužine staža, primanja trebala biti povećana i do 120 KM.

Primjena povećane minimalne neto satnice, po osnovu ovog sporazuma trebala je početi od 1. marta ove godine i primjenjivati se u naredne dvije godine.

Okončan je jedan složen i dugotrajan pregovarački proces u kome se usaglašavao tekst kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u FBiH. Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH je dala saglasnost za povećanje minimalne satnice koja se koristi kao osnovica za obračun svih plaća u svim rudnicima uglja u FBiH, u visini od osam procenata. Ako gledamo visinu prosječne plaće u rudnicima uglja u FBiH, koji posluju i rade u sastavu Koncerna, znamo da u šest rudnika, izuzimajući rudnik uglja Gračanica Gornji Vakuf, imamo plaće od 1.050 KM do 1.220 KM.

Sinan Husić, 22. januar 2020.

Izvršni direktor za proizvodnju „Elektroprivrede BiH“, Senad Sarajlić koji je vodio pregovore sa Sindikatom, početkom februara je rekao da se nakon zaključenog sporazuma sada čeka na saglasnost Vlade Federacije BiH.

Sve smo poslali na Vladu FBiH, koja zasjeda u četvrtak. Sada se čeka samo njihova saglasnost. Mi smo sa Sindikatom već sve parafirali i potpisali. Ugovor stupa na snagu 1. marta i od prvog marta će im biti veće plaće. Meni je drago što smo uspješno sve okončali.

Senad Sarajlić, 10. februar 2020.

Vlada FBiH dala je saglasnost i 27. februara ove godine potpisan je novi Kolektivni ugovor za djelatnost rudarstva u FBiH na osnovu kojeg je povećana cijena rada rudarima kako je ranije i dogovoreno. Nakon potpisivanja ugovora ministar Nermin Đindić izjavio je sljedeće:

Tražili smo model koji će biti prihvatljiv za obje strane. U suštini, ovaj kolektivni ugovor treba da obezbijedi siguran i stabilan rad svih rudnika u Federaciji BiH, a s druge strane da se kroz kvalitetan plan prestrukturiranja, što nam slijedi u naredne dvije godine, obezbijedi da imamo dovoljan broj rudara, da imamo dovoljnu količinu uglja za nove termo blokove. S druge strane, da broj režijskog osoblja smanjimo na optimalni minimum.

Nermin Đindić, 27. februar 2020.

Podsjećamo, stav premijera Federacije BiH, Fadila Novalića koji je iznio za vrijeme vođenja socijalnog dijaloga o povećanju plata bio je da “rudara ima dvostruko više nego što ih treba” i da je “smanjenje broja rudara” put do većih plata.

Rudari imaju tu percepciju da mogu dobiti više preko Vlade nego što bi dobili preko Elektroprivrede, ali na kraju onaj ko može pravno staviti potpis na bilo šta je Elektoprivreda. Sa te strane važno se okrenuti prema Elektroprivredi jer ona zna sve unutrašnje mogućnosti i probleme. U ovom trenutku naši rudnici su u velikoj depresiji, jako velikom gubitku, zakon koji je proveden prije nekoliko godina o konsolidaciji definitivno nije uspio. On u takvoj formi i ne može uspjeti. Mi koji imamo iskustva u tim privrednim događajima znamo da to nije moglo uspjeti. Vi morate raditi operativno i finansijsko restruktuiranje i ne možete raditi globalno, nego morate rudnik po rudnik jer svaki ima drugačiju krvnu sliku. Valja ozdraviti rudnike, oni su nezdravi i sa te strane zahtjevi rudara su s mog gledišta opravdani.

Fadil Novalić, 15. januar 2020.

Obrazlažući razloge zbog kojih su rudari obustavili rad predsjednik Sindikata RMUZ Nijaz Vardo je dodao i to da je “uprava ispoštovala odluku o povećanju satnice na 2,70 KM” koja je utvrđena kolektivnim ugovorom koji potpisan u februaru, ali da im je “uzela dodatke” na koje su rudari imali pravo po “Pravilniku o plaćama, koji vrijedi unazad 10 godina”.

Sindkat o time nije ni obaviješten niti je dao svoju saglasnost na takvu odluku, pa je reakcija rudara bila očekivana i logična. Umanjiti nekome plaću za 200 KM u ovakvom vremenu, pogotovo kada je proizvodnja 49.000 tona mjesečno, nije ni normalno ni uredu.

Nijaz Vardo, 14. april 2020.

Iz uprave Rudnika mrkog uglja Zenica ovo umanjenje pravdaju teškom situacijom i dospjelim, a neizmirenim obavezama prema dobavljačima te pozivaju rudare da se vrate na svoja radna mjesta.

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo u septembru prošle godine nakon što je Porezna uprava Federacije BiH blokirala račune Rudnika mrkog uglja Zenica te Rudnika Breza zbog dugovanja 210 miliona KM po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa, o čemu je Istinomjer također pisao.

Posljednja dešavanja jasan su pokazatelj da se do danas nije mnogo toga ni poduzelo niti promjenilo. Svakako će biti zanimljivo pratiti da li će se, i na koji način federalna Vlada, u prvom redu premijer Novalić i resorni ministar Đindić uključiti u cijelu priču kako bi se 1.360 zeničkih rudara vratilo u jamu.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!