Analize

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava Federacije BiH blokirala račune Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU) te rudnika Breza, jer ova dva rudnika duguju 210 miliona KM na osnovu neplaćenih poreza i doprinosa.

Nakon protesta rudara pred zgradom Vlade FBiH, štrajka glađu i preko 36 sati provedenih u jami Vlada FBiH, za vrijeme čijeg mandata su ovi problemi i eskalirali, prividno je riješila probleme tako što je naložila isplatu plata i toplih obroka rudarima.

Rudari su nadležnima uputili pet zahtjeva, a nakon nekoliko dramatičnih dana, iz Vlade FBiH im je poručeno da problem predstavljaju menadžmenti rudnika, a iz Federalnog parlamenta da su rudnici “nelikvidni” te da će uskoro možda biti i “zatvoreni”, kao i da se rudari “trebaju prekvalifikovati u građevinare”.

Godinama iza nas nudili smo se u svim prilikama, pokušali biti konstruktivni i sada je vrijeme da ovako nastupimo. Rudari neće izaći iz jama. Žao nam je kada smo vidjeli policijske snage u zgradi Vlade, nismo imali namjeru nikoga ponižavati niti povrijediti. Obići ćemo rudare. Nećemo praviti spektakl. Pokušali smo pronaći rješenje za situaciju u rudnicima, poručio je Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH na protestima ispred zgrade Vlade FBiH koji su održani 10. septembra ove godine.

Sindikat rudnika Federacije BiH uputio je premijeru Vlade Federacije BiH, Fadilu Novaliću, ministru energije, rudarstva i industrije FBiH, Nerminu Džindiću, generalnom direktoru JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, Bajazitu Jašareviću, te upravama RMU Zenica i Breza zahtjeve da se “iznađe mogućnost za prevazilaženje teškog stanja i aktuelne problematike”, s posebnim osvrtom na RMU Zenica.

Upućeno je pet zahtjeva, a prvi je bio da se omogući “primjena Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH u ZD Rudnici mrkog uglja Zenica i Breza”. Zatim, da se odmah pokrene “postupak analize kvalitete upravljanja ZD rudnici uglja” iz sastava Koncerna i u svim rudnicima uglja “izvrši analiza organizacije i sistematizacije radnih mjesta”. Od Vlade FBiH je zatraženo i da “izvrši preispitivanje funkcionalnosti Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo”, te veleprodajnu cijene uglja koja se iz rudnika uglja u Federaciji BiH isporučuje prema JP „Elektroprivreda BiH“.

S obzirom na to da aktuelni Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH istječe danas, 11. septembra 2019. godine, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zahtijeva od socijalnih partnera da se pregovarački proces usaglašavanja novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH okonča najkasnije do kraja septembra 2019. godine, glasio je peti zahtjev Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Nakon sastanka sa predstavnicima nezadovoljnih rudara ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da se “pokušala napraviti hronologija problema koji datira od 2009. do 2015. godine”, kada prema njegovim riječima “ni marka za doprinose nije uplaćena”. Kako je rekao resorni ministar, Vlada FBiH je još 2015. godine “naložila uplaćivanje”.

Sada je došlo na naplatu sve iz prošlosti. Oko 14 miliona za Brezu, 6,5 miliona KM ”Elektroprivreda” će dati za Brezu. Za Zenicu nismo uspjeli naći rješenje. Zenica je dužna 141 milion poreza. Produktivnost 280 tona godišnje po rudaru, a rudnik Gračanica 1.760 tona po rudaru. U Zenici svaka tona proizvodi gubitak, kazao je Džindić.

Džindić je u svom obraćanju novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima rudara rekao i da je “štrajk trebao biti pred “Elektroprivredom BiH” umjesto pred Vladom te dodao sljedeće:

Ne možemo dozvoliti da direktor rudnika ima 4.500 plaću, a da nema prijedlog za rješenje, ja ću danas tražiti njegovu smjenu. Zabrana je zapošljavanja u EPBiH.

Ministar Džindić nije zatražio smjenu kako je najavio, već je to uradio Nadzorni odbor EP. Naime, Nadzorni odbor je 11.9.2019. godine informirao Vladu FBiH da je na svojoj drugoj vanrednoj sjednici “razmatrao informaciju Generalnog direktora EP BiH te donio zaključak da od Vlade zatraži uskraćivanje povjerenja izvršnom direktoru za proizvodnju, zbog nepoduzimanja mjera za ubrzanje procesa prestrukturiranja rudnika koji su u njegovoj nadležnosti, a što je dovelo do teškog stanja u RMU Zenica i RMU Breza”. Vlada FBiH 12. septembra ove godine dala je saglasnost Nadzornom odboru JP Elektroprivreda BiH “za donošenje odluke o razrješenju Nevada Ikanovića dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju”.

Nakon pokretanja procedure za smjenu Nevada Ikanovića ministar Džindić je rekao da će na isti način biti smijenjeni i ostali direktori koji su “odgovorni” za stanje u rudnicima.

Nevad Ikanović smijenjen je s funkcije izvršnog direktora za proizvodnju Elektroprivrede BiH, potvrdio je 13. septembra predsjednik Nadozornog odbora Elektroprivrede BiH, Izet Žigić.

S druge strane, generalni direktor “Elektroprivrede BiH” Bajazit Jašarević, suprotno navodima Nadzornog odbora, ranije je rekao da “koliko god se trudili za rudnik Zenica, nisu mogli naći rješenje za izlazak iz ovakve situacije”.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 11. septembra tekuće godine, između ostalog, održana je i rasprava o stanju u sedam rudnika koji su dio koncerna Elektroprivreda BiH. Jedan od najupečatljivijih stavova bio je stav zastupnika Eldina Vrače koji je iznio svoje uvjerenje “da će rudnici biti zatvoreni, te da se rudari moraju biti trajno zbrinuti, kroz “prekvalifikaciju”.

Vlada FBiH mora da ponudi reindustrijalizaciju odnosno, poticajnu mjeru u građevinskom sektoru da se ti ljudi zbrinu i da se ne pravi nova rudarska kriza. Kako smo vidjeli, ti rudnici će biti ugašeni. Ali mi moramo hitno djelovati kako bi se tim ljudima automatski osigurao drugi posao, istakao je Vrače te dodao da ima sredstava kojima se rudarima može pomoći da se prekvalificiraju.

Federalni premijer, Fadil Novalić je 11. septembra ove godine u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, govoreći o stanju u rudnicima koji su u Koncernu s Elektroprivredom BiH, rekao da će “akutni problem rudnika uglja Zenica i Breza biti riješen, a računi deblokirani”, jer će biti izdvojen novac za uplatu njihovih obaveza prema državi.

Ova tačka se poklopila sa ovom vremenskom eskalacijom s rudnicima Breza i Zenica. Rješavamo situaciju u Zenici i Brezi, uplatit ćemo obaveze prema državi. Vlada je insistirala na naplati i od toga Vlada neće odstupiti. Neće biti popusta niti za rudnike, niti za tekstil, ni za koga. Oba smo rudnika deblokirali, platili, rekao je Novalić

Prezentujući izvještaj o stanju u rudnicima u periodu od 2009. do 2017. godine predstavnik Elektriprivrede BiH, Emir Aganović rekao je zastupnicima u ZD PFBiH da je gubitak samo u 2017. godini “iznosio 769 miliona KM” i da je “ključni problem rudnika nelikvidnost”.

Mi imamo sada njihovo oslanjanje na elektroprivredu. Najveći gubitak evidentiran je u rudnicima Zenica, potom Kreka, dok je Gračanica primjer pozitivnog poslovanja. Imamo negativno mišljenje vanjskog revizora za sve rudnike osim jednog. Finansijsko stanje je loše – akumulirani gubitak u 2017. godini je 769 miliona KM, iz godine u godine su poslovali negativno, rasle su i obaveze. Imamo mnogo gubitka koji je značajan u odnosu na osnovni kapital. To znači da obaveze rastu brže od imovine, kazao je Aganović.

Istog dana, na sastanku u Vladi Federacije BiH između ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i predsjednika Saveza sindikata radnika rudnika FBiH postignut je dogovor, odnosno, “zadužen je direktor EPBiH Bajazit Jašarević da uplati rudniku Zenica sedam i po milijuna KM”, a rudniku Breza milijun manje. Također, EPBiH je dat rok od 60 dana da napravi pregled stanja u rudniku Zenica” i isti dostavi Vladi FBiH na uvid.

Nakon što je postignut dogovor, rudari koji su više od 24 sata proveli u jami u Zenici izašli su i prekinuli štrajk glađu, a izjava jednog od rudara po izlasku glasila je da samo “bijeda mora da ispašta”.

I dok o sudbini rudara odlučuju oni koji su za svoj (ne)rad izuzetno dobro plaćeni rudari su poručuli da “sve zavisi od ministra i sindikata” te da su spremni, ako se ne ispoštuje sve dogovoreno, ponovo doći pred zgradu Vlade “u još većem broju”.

Inače, kada je upitanju visina plate, rudari u Republici Srpskoj su u nešto boljoj poziciji. Naime, tokom posljednje tri godine rudari u RS primali su prosječno 1090 KM, dok su njihove kolege u FBiH imali znatno nižu platu koja iznosi 950 KM.

Na kraju, postavlja se pitanje da li obećanja premijera Novalića da će problemi rudnika u FBiH biti riješeni, kao i potezi resornog ministra u vezi zahtjeva za smijenu direktora EP i pozivanje na rezanje direktorskih plaća dolaze kasno obzirom da je aktuelna Vlada FBiH, uključujući i resornog ministra, tokom svog cijelog mandata bila upoznata sa svim dešavanjima.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!