Poslodavci u RS izvršili svoju zakonsku obavezu, nije bilo potrebe za sankcijama

Ova izborna godina, kada je u pitanju Republika Srpska, zasigurno će ostati najviše zapamćena po povećanju plata u javnom sektoru, povećanju penzija, ali i raznih socijalnih davanja. Tako je, između ostalog najavljeno i da će poslodavci u RS, koji ne povećaju platu radnicima/cama, na osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka na 500 KM, biti kažnjeni

Ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija, sredinom jula ove godine, rekao je da će “poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima” na osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka na 500 KM “biti kažnjeni”.

Povećanja po osnovu ličnog odbitka moraju biti iskazana i prilikom popunjavanja obrasca za prijavu poreza na dohodak. Ako taj iznos nije iskazan u odnosu na platu iz jula, prijava neće biti evidentirana u Poreskoj upravi, što znači da porez neće biti prijavljen, a zbog toga neće biti plaćen.

(Zoran Tegeltija, 16.07.2018.)

Tada je rečeno i da će predviđene kazne za pravna lica, odnosno poslodavce, koji pravovremeno ne izmijene ugovore o radu, biti od 3.000 do 9.000 KM, a ove kazne su propisane Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu RS.

Kako bismo provjerili da li su poslodavci uskladili ugovore o radu i povećali plate radnicima/cama na osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka na 500 KM, te da li je Porezna uprava RS izvršila najavljane provjere, Istinomjer je kontaktirao Poreznu upravu RS, a odgovor koji smo dobili glasi:

Prema podacima sa kojima raspolaže Poreska uprava Republike Srpske, svi poslodavci su ispoštovali svoju zakonsku obavezu i izvršili izmjenu prijava svojih zaposlenih u Poreskoj upravi u skladu sa posljednjim izmjenama radnog i poreskog zakonodavstva u odnosu na plate i lični odbitak zaposlenih. Pošto su poslodavci u RS izvršili tu svoju zakonsku obavezu, nije bilo potrebe za sankcijama, tako da se može zaključiti da je poslovna zajednica u Republici Srpskoj ozbiljno i odgovorno shvatila svoju obavezu u vezi sa izmjenama ugovora o radu u skladu sa izmjenama poreskog i radnog zakonodavstva.

Poreska uprava Republike Srpske, 19.10.2018.

Shodno navedenom, Istinomjer će ovo obećanje ministra Tegeltije ocijeniti ispunjenim, obzirom da je izvršeno obećano povećanje plata, a od strane Poreske uprave RS i provjereno da li su svi poslodavci korigovali ugovore o radu i postupili kako im je naloženo.

 

(Istinomjer.ba)

Budžet i uštede: Dvostruki aršini Vlade RS

Kako je ranije i najavila, još uvijek aktuelna predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, budžet za...

Radojičić stavio mandat na raspolaganje Gradskom odboru SNSD-a Banja Luka

Radojičić je ranije izrazio stav da “odgovorni za loše rezultate SDS-a treba da preuzmu odgovornost”, ali se osvrnuo i na rezultate SNSD-a, ističući da je zadovoljan ukupnim izbornim rezultatom ove...DNS, ipak, neće dati mjesto premijera RS

Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime budućeg mandatara i premijera Vlade Republike Srpske. Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime...