Ispunjeno

Od augusta veće plate u javnom sektoru Republike Srpske

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović i ministar finansija RS, Zoran Tegeltija najavili su nedavno da će do kraja ove sedmice Vlada RS “pripremiti sva zakonska rješenja i uputiti ih u skupštinsku proceduru”, a kako bi radnici/ce u republičkom javnom sektoru mogli da dobiju uvećanu augustovsku platu. ​​Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj 183. hitnoj sjednici ​​set prijedloga zakona (po hitnom postupku) čije bi izmjene i dopune trebale rezultirati povećanjem plata u javnom sektoru.

Komentirajuću najavljeno povećanje augustovske plate u javnom sektoru ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija rekao je da će Vlada do kraja ove sedmice pripremiti sva zakonska rješenja i uputiti ih u skupštinsku proceduru, a kako bi radnicima/cama mogla povećati plata.
Vlada će do kraja sedmice pripremiti sva zakonska rješenja, uputiti ih u skupštinsku proceduru i naša očekivanja su da će Narodna skupština da ih usvoji prije ljetne pauze.
(Zoran Tegeltija, 25.06.2018.)
I premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović također je najavila da će Vlada RS nakon konsultacija sa socijalnim partnerima, poslodavcima, sindikatom te Savezom opština i gradova, pokrenuti proceduru povećanja plata u RS, i baš kao i ministar finansija navela da će se sve to dešavati u toku ove sedmice.

Idemo na usvajanje na Vladi, a potom upućujemo parlamentu. Neka predviđena dinamika je bila da se povećanje odnosi na avgustovsku platu, s obzirom da nije realno da ranije prođe proceduru u parlamentu i stupi na snagu. Čuli ste da imamo nekih devet-deset zakona o kojima ćemo veoma brzo raspravljati u parlamentu. (…) Hoćemo da dođemo do svakoga i nećemo da pravimo razliku između javnog i realnog sektora, ali isto tako postavili smo i neke visoke ciljeve.

Tu definitivno treba intervenisati više. Ponosna sam što možemo da predložimo ovo povećanje, jer to znači da je Republika Srpska dobro kapacitirana, da može da osmisli zakonska rješenja, da u situaciji kada se opštine zabrinu šta da rade u nedostatku prihoda možemo da im kažemo da imamo rješenje da se to sanira. To znači da idemo naprijed.

(Željka Cvijanović, 25.06.2018.)

Premijerka Cvijanović uvjerena je kako povećanja plata neće prouzrokovati gubitak određenih sredstava za lokalne zajednice.

Uvjeravam ih da će se to nadomjestiti. Prvo, zato što ćemo sigurno i kroz povećanu potrošnju i povećan broj radnika i sve druge mjere, kao i kroz sredstva koje mi obezbjeđujemo iz Budžeta Republike, a služe za realizaciju investicija na lokalnom nivou, opet imati izbalansirane budžete i to neće predstavljati nikakav poseban problem.

(Željka Cvijanović, 25.06.2018.)

​​Na današnjoj 183. hitnoj sjednici Vlada Republike Srpske utvrdila je set prijedloga zakona (po hitnom postupku) čije izmjene i dopune će rezultirati povećanjem plata u javnom sektoru.

Vlada Republike Srpske je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, Prijedlog zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj.

(Saopćenje Vlade RS, 29.06.2018.)

Obzirom da je Vlada RS utvrdila prijedloge zakona u najavljenom roku, premijerka Cvijanović i ministar Tegeltija dobijaju ocjenu ispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti kako će se povećanja plata reflektovati na entitetski budžet.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!