Analize

Referendum u Tesliću u kontekstu potrebe za tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH

Još jednom se i na primjeru izjašnjavanja građana Teslića o povjerenju aktuelnom načelniku ove opštine nedvosmisleno potvrdilo da tehničke izmjene Izbornog zakona BiH moraju biti na listi prioriteta zakonodavnih i izvršnih vlasti na nivou Bosne i Hercegovine u ovom mandatnom periodu.

Proces priključivanja vladajućoj većini određenih političkih subjekata ali i jednog broja poslanika koji su u prošlom mandatu bili opozicija u Republici Srpskoj, u određenoj mjeri se odrazio i na odnos snaga u pojedinim opštinskim vijećima u ovom entitetu. Kao rezultat toga, pokrenute su između ostalog i inicijative za opoziv načelnika u Rudom i Tesliću.

Pokušaj opoziva načelnika Opštine Teslić, Milana Miličevića, kao i u slučaju izjašnjavanja građana o povjerenju načelniku Rudog, Rati Rajaku, pokazao se neuspješnim.

Međutim, karakteristika netom održanog referenduma u Tesliću je što je on ponovo aktuelizirao evidentne probleme u funkcionisanju provedbe tehničkog dijela izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, ukazujući tako još jednom na sve njegove slabosti.

Podsjećamo, na sjednici Skupštine opštine Teslić koja je održana 27.12.2018. godine, “više od dvije trećine odbornika u SO Teslić podržalo je inicijativu grupe odbornika za opoziv načelnika Milana Miličevića”. Ubrzo nakon toga, glasovima 21 odbornika “za”, dok je šest bilo protiv, 31.01.2018. godine donesena je odluka “o opozivu načelnika ove opštine Milana Miličevića, a kao datum za neposredno izjašnjavanje građana o tome tajnim glasanjem određen je 3. mart”.

Komentarišući ovu odluku Skupštine opštine Teslić, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Teslić, Dragan Bogdanić bio je uvjeren da će Miličević biti opozvan:

Da, vjerujem da će biti opozvan pošto većina onih koje je narod izabrao u Skupštinu nisu imali dilemu, jer su uvidjeli da načelnik ne radi u korist naroda. Dva odbornika su tada bila odsutna, a samo šest odbornika SDS-a bilo je protiv opoziva. Dva odbornika, koja su bila na toj sjednici Skupštine, glasala su protiv opoziva samo da ne bi došlo do isključenja iz stranke. U takvoj situaciji, a posebno što se ovakav odnos načelnika i novoformirane skupštinske većine odražava na cjelokupan život svakog pojedinca, mislim da bi najlogičnije bilo da načelnik shvati da je izgubio većinu.

Dragan Bogdanić, 22.02.2019.

Građani Teslića su 03.03.2019. godine izašli na birališta odgovarajući na referendumsko pitanje “da li ste za opoziv/smjenu načelnika opštine Teslić?”.

Rano ujutru, nakon zatvaranja biračkih mjesta, Miličević je nakon 41 posto obrađenih glasačkih mjesta na kojima je glasalo je 36,6 posto građana, dok je 68,32 posto bilo protiv proglasio pobjedu, najavljujući istovremeno podnošenje krivične prijave protiv, kao je naveo “određenih osoba”, ali i protiv svih devet članova referendumske komisije.

Međutim, da bi kako je sam Miličević rekao, “sačuvao izborni rezultat i kako ne bi bio pokraden, sa svojim pristalicama bio je primoran da dežura gotovo cijelu noć ispred zgrade u kojoj je zasjedala Komisija za referendum, a u nekoliko navrata je reagovala i policija.”

Načelnik je tom prilikom dodao “da je posmatračima koji nisu pristalice SNSD-a na većini biračkih mjesta bio zabranjen uvid u zapisnike, iako po izbornom zakonu BiH posmatrači na to imaju pravo”, te ustvrdio da je “plan bio da se falsifikuju zapisnici na putu od biračkih mjesta do opštinske izborne komisije i na taj način promijeni volja građana Teslića”

Sa druge strane, iz teslićkog SNSD-a su naveli da “nemaju spoznaje zbog čega su Milan Miličević i lokalni SDS stvorili vanrednu situaciju”, te da su pomenuti akteri “ušli u izbornu komisiju, otvarali izborni materijal, blokirali komisiju i njen rad.”

Tek tri dana nakon zatvaranja biračkih mjesta i prebrojavanja preostalih biračkih materijala iz četiri sporna biračka odbora, moglo se govoriti o preliminarnim rezultatima.

Tako se, suprotno Bogdanićevim najavama i očekivanjima, a u skladu sa rezultatima Komisije za sprovođenje postupka opoziva koje je prezentovala predsjednica ovoga tijela, Nikolina Ristić “za opoziv načelnika opštine Teslić Milana Miličevića izjasnilo 5.825 birača, dok je 9.737 bilo protiv”, što su bili preliminarni podaci sa 66 redovnih biračkih mjesta, od ukupno 68.

Naglasivši da je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) proslijeđen izvještaj o neregularnostima tokom postupka opoziva, Ristićeva je “istakla da su članovi Komisije radili pod pritiskom, da su im upućivane i prijetnje smrću, a da je 3. marta, nakon zatvaranja biračkih mjesta, došlo do prekida u radu Komisije zbog vanrednih okolnosti kada je oko 30 neakreditovanih lica ušlo u zgradu, među kojima i načelnik opštine Teslić”.

I sam Dragan Bogdanić, prihvatajući rezultate Komisije, proces opoziva je ocijenio “nedemokratskim od strane Miličevića i visokih funkcionera SDS-a”, te navodeći da su nezakonito narušili izborni proces najavio podnošenje prijava protiv odgovornih.

Na kraju, osim ostanka Milićevića na čelu teslićke opštine, jedan od rezultata minulog referenduma će nesumnjivo biti tužbe i sudski procesi koji kako god da se završe neće riješiti probleme u vezi izbornog procesa.

Još jednom se dakle i na primjeru izjašnjavanja građana Teslića o povjerenju aktuelnom načelniku ove opštine nedvosmisleno potvrdilo da tehničke izmjene Izbornog zakona BiH moraju biti na listi prioriteta zakonodavnih i izvršnih vlasti na nivou Bosne i Hercegovine u ovom mandatnom periodu.

Za razliku od prethodnog pokušaja izmjena, ovoga puta argument da nema vremena za kvalitetne izmjene neće moći biti korišten.

Jedino pitanje koje se nameće je hoće li biti, kako se to obično u političkoj javnosti u Bosni i Hercegovini kaže, “političke volje”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!