Analize

Hoće li porodilišta u Derventi i Prnjavoru opstati?

Strahovanje lokalnog stanovništva, ali i osoblja Domova zdravlja u Derventi i Prnjavoru da bi porodilišta u ovim gradovima mogla biti zatvorena datira još od početka 2017. godine.

Strahovanje lokalnog stanovništva, ali i osoblja Domova zdravlja u Derventi i Prnjavoru da bi porodilišta u ovim gradovima mogla biti zatvorena, datira još od početka 2017. godine.

Podsjećamo, još uvijek aktuelni ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić u to vrijeme najavio je takvu mogućnost, obrazlažući je tvrdnjom da “u tim porodilištima obavljaju porođaje, a nemaju operacione sale i onda, u slučajevima kada nešto krene po zlu, transportuju pacijente dalje, jer nemaju adekvatan kadar koji bi reagovao”.

Sa druge strane, čelnici pomenutih zdravstvenih ustanova smatrali su “da imaju stručni kadar i da, uprkos nedostatku operacione sale, neće doći do gašenja porodilišta i da će svoj posao u opštem interesu i dalje obavljati sa prosjekom većim od stotinu porođaja godišnje”, što je navela dr. Marija Stefanjuk, direktorica prnjavorskog Doma zdravlja:

Protiv smo zatvaranja našeg porodilišta, pogotovo što smo dobili i drugog ginekologa, uz šest babica i jednu ginekološku sestru. Tačno je da nemamo operacionu salu, a u tom slučaju bi trebalo imati i dva anesteziologa, u smjenama, koji bi tek u posebnim situacijama, recimo pri porodu carskim rezom, imali posla. Za to Dom zdravlja nema novca, ali mi ionako za sve procjenjene rizične trudnoće porodilje šaljemo u Banjaluku.

Marija Stefanjuk, 02.02.2017.

Na najave o mogućem zatvaranju porodilišta u Derventi reagovao je i Mirko Šaran, direktor Doma zdravlja Derventa:

Istina je da nemamo operacionu salu. Ali, i u drugim zemljama iz okruženja, porodilišta u domovima zdravlja rade bez operacionih sala.

Mirko Šaran, 02.02.2017.

Međutim, u skladu sa Pravilnikom o uslovima za početak rada zdravstvene ustanove od maja 2017. godine, koji je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS donijelo na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srpske, predviđeno je da porodilišta raspolažu i operacionim salama sa opremom i anesteziologom, što je podvukao i ministar Bogdanić:

Kad su u pitanju porodilišta, imate Zakon, imate Pravilnike. Zakonom je definisano gdje mogu biti porodilišta. Svako ko ispuni uslove taj će moći da nesmetano radi u porodilištima u državnoj i privatnoj svojini.

Dragan Bogdanić, 06.10.2017.

Reagujući na novonastalu situaciju, načelnik Dervente, Milorad Simić, ali i načelnik Opštine Prnjavor, Darko Tomaš rješenje su vidjeli u izmjeni Pravilnika:

Vi možete postaviti uslove koji su realni ili koji nisu realni. Ako postavite koji nisu realni, onda se postavlja pitanje “zašto?.

Darko Tomaš, 06.10.2017.

Da porodilište može funkcionisati i bez operacione sale tvrde i u Domu zdravlja Prnjavor, navodeći da je “ogroman broj poroda iza njih, a operaciona sala bi im trebala za carske rezove”, kojih je kako navode, “oko 15% od ukupnog broja poroda” gdje u tim slučajevima pacijente šalju za Doboj ili Banja Luku.

Međutim, do izmjene Pravilnika u međuvremenu nije došlo, a krajem jula 2018. godine istekao je rok za modernizaciju porodilišta u domovima zdravlja u Prnjavoru i Derventi, “te su u tim zdravstvenim ustanovama zatražili od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS da im se rok za opremanje operacione sale i zaposlenje anesteziologa produži, barem, do Nove godine”.

“Kroz kapitalne investicije opština je obezbijedila novac za nabavku opreme i čekamo raspisivanje tendera, a toku su i pregovori za zapošljavanje anesteziologa”, izjavila je tada direktorica Doma zdravlja Prnjavor, Svjetlana Malić, dok je direktor derventskog Doma zdravlja, Mirko Šaran ustvrdio “da je dobar dio posla već završen, ali da im je zbog tenderskih procedura za nabavku opreme neophodno još vremena kako bi ispoštovali sve uslove iz novog pravilnika.”

Nedugo nakon ovih molbi, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Dragan Bogdanić rekao je “da će resorno ministarstvo novim rješenjem omogućiti lokalnoj zajednici i Domu zdravlja u Derventi da do kraja godine završe rekonstrukciju porodilišta u toj opštini”:

Zbog javnih nabavki nisu bili u mogućnosti da ispoštuju ranije rokove. Omogućit ćemo im da započetu rekonstrukciju i ispunjavanje uslova završe do kraja godine. Njihova želja je da porodilište ostane u Derventi.

Dragan Bogdanić, 07.08.2018.

Po riječima Darka Tomaša, načelnika Prnjavora, vanbolničko porodilište u ovom gradu “zasad neometano funkcioniše i neće biti dovedeno u pitanje, jer će sve aktivnosti biti završene u roku koji je ostavilo Ministarstvo”.

Sa druge strane, od 01.12.2018. godine u toku su unutrašnji radovi na opremanju porodilišta u Derventi, te je od tog datuma “privremeno obustavljen njegov rad dok se obnova u njemu ne završi”.

Mirko Šaran, direktor Doma zdravlja Derventa, potvrdio je da se rekonstrukcija izvodi kako bi vanbolničko porodilište zadovoljilo sve standarde po nalogu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

U tom kontekstu, iz resornog ministarstva pored ostalog je rečeno da je “ministarstvo cijenilo interes tih lokalnih zajednica i zahtjeve javnosti za održavanje porodilišta u tim sredinama”, te da je “u domenu svog rada i nadležnosti u međuvremenu maksimalno izašlo u susret u pogledu davanja saglasnosti za specijalizacije, kao i vremenu za obezbjeđivanje kadra i opreme”.

“Do rukovodilaca ovih domova zdravlja i njihovih osnivača – opština je da ocijene svoje mogućnosti ispunjavanja propisanih uslova i donesu odluke o budućem radu porodilišta u okviru ovih zdravstvenih ustanova”, navedeno je još iz ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, te podvučeno da je u njihovom fokusu rada “prije svega, sigurnost i zdravlje trudnica, porodilja i novorođenčadi, što očekuju i od svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu.”

Nema sumnje da je stanovnicima Prnjavora i Dervente stalo da se i buduće generacije njihove djece rađaju u svojim gradovima, te su taj interes tokom kampanje za nastavak rada pomenutih porodilišta jasno iskazali.

Sa druge strane, rad porodilišta u skladu sa najvišim standardima također je u interesu svih koji računaju na usluge ovih zdravstvenih institucija, gdje se njihovo što brže i potpunije ispunjavanje i dostizanje postavlja kao imperativ, te bi u tom cilju nadležne institucije trebale dati svoj maksimalni doprinos.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!