Ispunjeno

Usvojen rebalans Budžeta Republike Srpske za 2020. godinu

Nakon što je Parlament Federacije BiH na svojoj 5. vanrednoj sjednici održanoj 29. 04. 2020. godine usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2020. godinu, usvajanje rebalansa budžeta najavljeno je i u Republici Srpskoj.

Tako je, odgovarajući na pitanje koliki je pad budžetskih prihoda u Republici Srpskoj, 11. 05. 2020. godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović najavila usvanje rebalansa budžeta do kraja tekućeg mjeseca.

Prihodi su očekivano smanjeni. Ukupan pad prihoda zaključno sa aprilom je 104 miliona KM. Zbog poremećaja u ravnoteži između prihoda i rashoda neophodan je rebalans budžeta, koji bi trebalo da bude završen do kraja mjeseca. Srezaćemo trošenja javne uprave, nepotrebne izdatke, odgodićemo i neke investicije, a započete nastavljamo, jer se nivo privredne aktivnosti i razvoja mora održati. Sve obaveze redovno ćemo izmirivati, zahvaljujući ranijem suficitu od 77 miliona KM.

Zora Vidović, 11. maj 2020.

Podsjećamo, kada je državni nivo u pitanju, Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu još uvijek nije usvojen, a Predsjedništo BiH je s tim uvezi na svojoj 10. redovnoj sjednici održanoj 06. 4 2020. godine zatražilo od Vijeća ministara BiH da ponovo razmotri ovaj Nacrt, te isti dostavi Predsjedništvu BiH najkasnije do 31. maja 2020. godine.

Narodna skupština Republike Srpske je na 13. posebnoj sjednici, 23. 5. 2020. godine po hitnom postupku usvojila Rebalans Budžeta Republike Srpske za 2020. godinu kojim je budžet povećan za 188 miliona KM i iznosi 3,613 milijardi KM. S tim u vezi usvojen je i Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu.

Istinomjer ovim obećanje ministrice finansija u Vladi RS, Zore Vidović da će rebalans Budžeta tog entiteta za 2020. godinu biti usvojen do kraja maja tekuće godine ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!