Istina

Različit stav Lavrova u odnosu na onaj iz 2009. godine

Nakon što je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov nedavno izjavio da “Vašington i jedan broj država Zapadne Evrope vode politiku uvlačenja Bosne i Hercegovine u NATO”, reagovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić podsjetivši na neke ranije stavove prvog čovjeka ruske diplomatije.

“SAD i neke vodeće zapadnoevropske države zahtevaju da bošnjačke i pojedine hrvatske političke partije koje su pod njihovim uticajem zauzmu kurs ka stvaranju unitarne države u Bosni”, izjavio je Lavrov početkom ovoga mjeseca, te dodao:

Cilj je jednostavan — uvesti Bosnu u NATO. U tu svrhu, one pribegavaju raznim manevrima, uključujući reviziju rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Sergej Lavrov, 02.10.2019.

Odgovarajući na ove tvrdnje Komšić je izjavio “da BiH niko ne pokušava uvući u NATO nego da za to postoje ranije odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, te pozvao šefa ruske diplomatije “da poštuje ono što je kazao, odnosno da poštuje odluke institucija države Bosne i Hercegovine, za koje je ranije kazao da ih Rusija poštuje”.

Tadašnja poruka ministra Lavrova upućena Predsjedništvu BiH bila je da je Rusija načelno protiv proširenja NATO saveza, ali ako je NATO naš izbor, Rusija će poštovati takvu odluku institucija naše zemlje. A odluka institucija ove zemlje, jednoglasna odluka Predsjedništva BiH koja nikada nije opozvana, povučena ili promijenjena, jeste da BiH želi biti članica NATO saveza, i danas postoji.

Željko Komšić, 03,10.2019.

Da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije svojevremeno izjavio da je “u interesu BiH da donosi samostalno odluke o pridruživanju NATO-u i EU” vidljivo je iz saopštenja sa sastanka Predsjedništva BiH sa ministrom Lavrovim održanog 05.11.2009. godine. Tako se, u kontekstu onoga što je Lavrov 2009. godine rekao u vezi NATO integracija BiH, u saopštenju navodi:

Lavrov je istakao da, iako Rusija, kako je rekao, ima negativan stav prema širenju NATO-a, BiH ima pravo da sama odlučuje i da će je Rusija podržati u tome. U interesu BiH je da donosi samostalno odluke o pridruživanju NATO-u i EU, a ne, kako je rekao, pod pritiskom, te je dodao da je Rusija spremna da intenzivno sarađuje u Vijeću za implementaciju mira.

Predsjedništvo BiH, 05.11.2009.

Podsjećamo, ministra vanjskih poslova Ruske Federacije u pomenutu posjetu primili su tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović.

Upravo taj saziv Predsjedništva BiH je samo pet mjeseci prije posjete Lavrova jednoglasno izglasao formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP). Zahtjev je potpisao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, a ova odluka od strane nekog drugog saziva Predsjedništva BiH nikada nije opozvana niti promijenjena.

Ovim Istinomjer izjavu Željka Komšića u vezi izmjenjenog stava ministra Lavrova i jednoglasne odluke Predsjedništva BiH ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!