Nedosljedno

Ravnogorski pokret izostavljen iz posljednje Strategije za borbu protiv terorizma

Komentirajući jučerašnje postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić pored ostalog je ustvrdio da je “protiv retrogradnog djelovanja koje u sebi sadrži bilo kakvu vrstu ekstremizma, nacionalnog, vjerskog, pozivanja na klanje i ubijanje”, te pozvao “političare da preuzmu odgovornost”.

Naravno da smo protiv retrogradnog djelovanja koje u sebi sadrži bilo kakvu vrstu ekstremizma, nacionalnog, vjerskog, pozivanja na klanje i ubijanje. Ali dajte više da političari preuzmu bilo kakvu odgovornost, dajte donesite zakone. Ne možemo registrovati takva udruženja

Dragan Mektić, 10.03.2019.

Ministar Mektić, osim što je rekao da se primjedbe i zahtjevi o ovom pitanju “upućuju na pogrešnu adresu”, također je i odgovornost pokušao prebaciti na druge instance.

U ovoj državi moramo donijeti zakone koji će tačno propisati kako i pod kojim uslovima se mogu registrovati razna udruženja. Ne može Ministarstvo pravde nekome odobriti da postane udruženje građana, a da mu onda Ministarstvo sigurnosti zabranjuje djelovanje. Ako neko udruženje izlazi van okvira zakonskog ponašanja, mora se reagovati i poništiti njegova registracija.

Dragan Mektić, 10.03.2019.

Podsjećamo, 13.07.2006. godine na svojoj 123. sjednici, tadašnji saziv Vijeća ministara BiH usvojio je Strategiju Bosne i Hercegovine za borbu protiv terorizma (za period od 2006-2009. godine), čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti. Pomenuti dokument se u sigurnosnom smislu, pored ostalog jasno određjuje i spram djelovanja, kako se navodi, “Četničkog ravnogorskog pokreta (ČRPRS)”:

Određeni sigurnosni pokazatelji ukazuju na to da se u okvirima legalnih organizacija poput Četničkog ravnogorskog pokreta (ČRPRS) ispoljavaju izrazi mržnje prema drugim narodima i vjerama u obliku nacionalne netolerancije, a pod plaštom zaštite nacionalnih interesa. Iste skupine, prema raspoloživim saznanjima, posjeduju ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstva te imaju česte kontakte s osobama stranog porijekla koje se na određen način dovode u vezu s međunarodnim terorizmom.

Klix 10.03.2019.

Međutim, u Strategiji za borbu protiv terorizma 2015.-2020. godine za čiju izradu je zaslužno ministarstvo na čijem je Mektić čelu, a koja je usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH 09.07.2015. godine, Ravnogorski pokret nije pomenut u bilo kojem kontekstu, pa tako ni u kontekstu sigurnosti kao što je to bio slučaj u Strategiji iz 2006. godine.

Obzirom da, i pored Mektićevih posljednjih navoda, Strategija Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma (za period 2015.-2020. godina), za razliku od one iz 2006. godine, u sigurnosnom smislu ne tretira Ravnogorski pokret, Istinomjer će djelovanje Dragana Mektića spram ove organizacije ocjeniti kao nedosljedan.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!