Ravnogorski pokret izostavljen iz posljednje Strategije za borbu protiv terorizma

Komentirajući jučerašnje postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić pored ostalog je ustvrdio da je “protiv retrogradnog djelovanja koje u sebi sadrži bilo kakvu vrstu ekstremizma, nacionalnog, vjerskog, pozivanja na klanje i ubijanje”, te pozvao “političare da preuzmu odgovornost”.

Naravno da smo protiv retrogradnog djelovanja koje u sebi sadrži bilo kakvu vrstu ekstremizma, nacionalnog, vjerskog, pozivanja na klanje i ubijanje. Ali dajte više da političari preuzmu bilo kakvu odgovornost, dajte donesite zakone. Ne možemo registrovati takva udruženja

Dragan Mektić, 10.03.2019.

Ministar Mektić, osim što je rekao da se primjedbe i zahtjevi o ovom pitanju “upućuju na pogrešnu adresu”, također je i odgovornost pokušao prebaciti na druge instance.

U ovoj državi moramo donijeti zakone koji će tačno propisati kako i pod kojim uslovima se mogu registrovati razna udruženja. Ne može Ministarstvo pravde nekome odobriti da postane udruženje građana, a da mu onda Ministarstvo sigurnosti zabranjuje djelovanje. Ako neko udruženje izlazi van okvira zakonskog ponašanja, mora se reagovati i poništiti njegova registracija.

Dragan Mektić, 10.03.2019.

Podsjećamo, 13.07.2006. godine na svojoj 123. sjednici, tadašnji saziv Vijeća ministara BiH usvojio je Strategiju Bosne i Hercegovine za borbu protiv terorizma (za period od 2006-2009. godine), čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti. Pomenuti dokument se u sigurnosnom smislu, pored ostalog jasno određjuje i spram djelovanja, kako se navodi, “Četničkog ravnogorskog pokreta (ČRPRS)”:

Određeni sigurnosni pokazatelji ukazuju na to da se u okvirima legalnih organizacija poput Četničkog ravnogorskog pokreta (ČRPRS) ispoljavaju izrazi mržnje prema drugim narodima i vjerama u obliku nacionalne netolerancije, a pod plaštom zaštite nacionalnih interesa. Iste skupine, prema raspoloživim saznanjima, posjeduju ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstva te imaju česte kontakte s osobama stranog porijekla koje se na određen način dovode u vezu s međunarodnim terorizmom.

Klix 10.03.2019.

Međutim, u Strategiji za borbu protiv terorizma 2015.-2020. godine za čiju izradu je zaslužno ministarstvo na čijem je Mektić čelu, a koja je usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH 09.07.2015. godine, Ravnogorski pokret nije pomenut u bilo kojem kontekstu, pa tako ni u kontekstu sigurnosti kao što je to bio slučaj u Strategiji iz 2006. godine.

Obzirom da, i pored Mektićevih posljednjih navoda, Strategija Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma (za period 2015.-2020. godina), za razliku od one iz 2006. godine, u sigurnosnom smislu ne tretira Ravnogorski pokret, Istinomjer će djelovanje Dragana Mektića  spram ove organizacije ocjeniti kao nedosljedan.

 

(Istinomjer.ba)

 

Hoće li Narodna skupština RS raspustiti Skupštinu opštine Teslić?

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Djeca s oštećenim sluhom i vidom u KS uskoro će dobiti logopede i defektologe

U oktobru prošle godine Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo najavilo je da će škole u KS, u koje idu djeca s oštećenim sluhom i vidom dobiti logopede i...RS: Registracija firmi biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...