Poluistina

Mektić poluistinito o predloženim zakonima i učinjenom na putu ka EU

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Zukan Helez i Dragan Mektić diskutovali su u programu FACE TV-a 1. oktobra 2021. godine o radu aktuelnog saziva najvišeg zakonodavnog (PSBiH) i izvršnog (Vijeće ministara BiH) organa vlasti u BiH, odnosno broju zakona prispjelih u donji dom PSBiH.

FOTO: FACE TV

Mektić je tom prilikom ustvrdio da su državni parlamentarci, za tri godine koliko obnašaju tu funkciju, od Vijeća ministara dobili samo jedan prijedlog zakona:

Mektić: “Ja mislim da smo mi samo, za ove tri godine, dobili jedan prijedlog zakona od Savjeta ministara, ne mogu se tačno sad sjetiti koji je to bio”.

Helez: “Dobili smo o javnim nabavkama. To je kao jedan iz 14 prioriteta i to je nešto kao ozbiljnije”.

Mektić: Da, to je. Al’ za tri godine samo jedan zakon.

Dragan Mektić i Zukan Helez, 1.10.2021.

Putem zvanične internet-stranice PSBiH moguće je pronaći sve zakone i prijedloge zakona koji su stupili u parlamentarnu proceduru, prema njihovom datumu podnošenja. Aktuelni saziv Vijeća ministara imenovan je 23. decembra 2019. godine, a prvi prijedlog zakona dostavljen je Predstavničkom domu PSBiH 4. marta 2020. godine.

Do današnjeg dana, Vijeće ministara je donjem domu PSBiH dostavilo ukupno devet zakona i prijedloga izmjena zakona:

Dopuna, 5.10.2021.

Ocjenjujući izjavu zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) Dragana Mektića, Istinomjer je 4.10.2021. godine objavio tekst pod naslovom “Vijeće ministara nije uputilo samo jedan zakon Parlamentarnoj skupštini”, te smo spomenutu izjavu ocijenili kao neistinitu.

Nakon objave navedene Istinomjerove ocjene, na svom Twitter nalogu oglasio se Dragan Mektić, poručivši da je govorio “o cjelovitim zakonima a ne o onima u kojima su vršene izmjene i dopune”.

“Vi iz Istinomjera niste skontali, govorio sam o cjelovitim zakonima a ne o onima u kojima su vršene izmjene i dopune. Dugujete mi izvinjenje.

Dragan Mektić, 5.10.2021.

U nastavku Mektićevog izlaganja na ovu temu, Istinomjer je propustio citirati drugi dio Mektićeve izjave, koju ovom prilikom navodimo:

Ali za tri godine samo jedan zakon. Dobijali smo nešta prijedloga za izmjene i dopune nekih zakona, Zakon o taksama, zakona o ovom i onom i tako dalje i mi nismo riješili nijedan ključni, suštinski problem, da ne kažem reformski zakon ovde koji bi nas potegao i povukao da krenemo malo snažnije i malo bolje i brže prema Evropskoj uniji…

Dragan Mektić, 1.10.2021.

Kao i u prvom dijelu izjave u kojoj Mektić tvrdi da je Parlamentarna skupština BiH od Vijeća ministara BiH dobila na razmatranje samo jedan prijedlog zakona, i u drugom dijelu svog izlaganja, “ali za tri godine samo jedan zakon”, Mektić tvrdi isto.

Da to nije tačno, svjedoče tri zakona koje je Vijeće ministara BiH uputilo u parlamentarnu proceduru u periodu na koji se referira Mektić. Radi se o Zakonu o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine, Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom Bosne i Hercegovine i Prijedlogu zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine.

Pored navedenog, a nakon Mektićeve reakcije na Istinomjerov tekst, primjećujemo da je Mektić, a govoreći “o cjelovitim zakonima a ne o onima u kojima su vršene izmjene i dopune”, potvrdio da je jedini takav zakon koje je uputilo Vijeće ministara BiH Zakon o javnim nabavkama. U tom kontekstu, podsjećamo da se tu ne radi o “cjelovitom zakonu”, kako je Mektić rekao, već također i prijedlogu zakona za izmjene već postojećeg zakona, odnosno Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Osvrćući se na navod iz reakcije Mektića, u kojem kaže da je govorio o “cjelovitim zakonima a ne o onima u kojima su vršene izmjene i dopune”, zaključujemo da je Vijeće ministara BiH u navedenom periodu u parlamentarnu proceduru uputilo šest prijedloga za izmjene već postojećih zakona, te tri prijedloga za usvajanje novih zakona.

Uzimajući obzir činjenicu da je Vijeće ministara BiH u parlamentarnu proceduru u protekle tri godine uputilo tri nova zakona, Istinomjer ovaj dio izjave Dragana Mektića, da je Vijeće ministara BiH u navedenom periodu u Parlamentarnu skupštinu BiH uputilo samo jedan zakon, ocjenjuje neistinitom.

Kada je u pitanju dio Mektićeve izjave u kojem tvrdi da nije riješen nijedan ključni, suštinski reformski zakon na putu BiH ka EU, podsjećamo da je od 14 prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji Bosna i Hercegovina u potpunosti ispunila samo jedan, i to onaj koji se odnosio na “osiguranje pravilnog funkcionisanja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP)” te, s tim u skladu, ovaj dio Mektićeve izjave Istinomjer ocjenjuje istinitim.

Uzevši u obzir izjavu Dragana Mektića u cjelini, u skladu sa činjeničnim stanjem, Istinomjer je raniju ocjenu neistinito korigovao u poluistinito.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!