Neispunjeno

Građani nisu čuli izvinjenje Dragana Mektića na sjednici PSBiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBIH) Dragan Mektić oglasio se na Twitter nalogu dan prije 26. sjednice navedenog doma porukom da će prva stvar koju će učiniti na sjednici biti izvinjenje građanima.

FOTO: PSBiH

Naime, Mektić je rekao da je “nasjeo na prevarnu manipulaciju” člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika:

I sutra kad se vratimo u Parlament BiH prvo što ću uraditi je da ću se izvinuti svim građanima što sam još jednom nasjeo na prevarnu manipulaciju od strane Milorada Dodika.

Dragan Mektić, 2.2.2022.

Podsjećamo, predstavnici/e parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske donijeli/e su 26. jula 2021. godine zaključak “da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH”, par dana nakon odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a koja je uspostavila kaznenu odredbu zabrane i kažnjavanja negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao i veličanja ratnih zločinaca.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je na 27. posebnoj sjednici, održanoj 1. februara 2022. godine, 13 zaključaka u vezi sa političko-ekonomskom situacijom u BiH, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske i NPS-a. Jedan od zaključaka je i onaj o prisustvovanju sjednicama državnih vlasti:

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u skladu sa zaključcima sa Dvadesete posebne sjednice, da predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske, respektivno.

NSRS, 1.2.2022.

Međutim, na 26. sjednici Predstavničkog doma PSBiH ponovo nije bilo poslanika iz Republike Srpske, a dok su se članovi/ce SNSD-a pojavili/e na glasanju, Mektić ni tada nije bio prisutan.

Budući da se Dragan Mektić nije pojavio na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, a niti je samim tim uputio izvinjenje građanima, Istinomjer njegovo obećanje ocjenjuje neispunjenim.

Napomena 4.2.2022.: Nakon objave prethodnog teksta, Dragan Mektić je putem svog naloga na društvenoj mreži Twitter, komentarišući tekst Istinomjera, napisao da je boravio u zgradi PSBiH, kao i da se na konferenciji za medije “izvinio svim građanima, a posebno onim iz RS”.

Mektić je nakon sjednice Predstavničkog doma PSBiH dao izjavu za novinsku agenciju Patria, rekavši da “zbog konfuzije” nije prisustvovao sjednici, te se tom prilikom izvinio građanima.

Danas smo imali jednu konfuziju i nismo ušli na sjednicu. Ali od iduće ćemo dolaziti. Ja se još jednom izvinjavam građanima.

Dragan Mektić, 3.2.2022.

Iako je Mektić boravio u zgradi PSBiH, on nije bio u poslaničkim klupama za vrijeme trajanja sjednice Predstavničkog doma PSBiH niti je učestvovao u radu sjednice, što potvrđuje i listing sa glasanja koji je objavio Saša Magazinović, Mektićev kolega iz Predstavničkog doma.

FOTO: Saša Magazinović/Twitter

Podsjećamo, u inicijalnoj objavi na Twitteru dan ranije, Mektić je naveo da “sutra kad se vratimo u Parlament BiH prvo što ću uraditi je da ću se izvinuti svim građanima”, na osnovu čega je Istinomjer zaključio da će Mektić učestvovati u radu skupštine tokom sjednice, što mu je i poslanička obaveza.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!