Neistina

Rat za otcjepljenje Katalonije nije se desio

Gostujući u programu TV K3, šef Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović govorio je i o inicijativi SNSD-a za dijalog između Republike Srpske i Federacije BiH o budućnosti Bosne i Hercegovine, o kojoj se 11. maja razgovaralo u NSRS-u.

Foto: TV K3

Tako je Nović u svom komentaru BiH uporedio sa Španijom, odnosno pokušajem otcjepljenja Katalonije.

Svi razgovaraju, svagdje razgovaraju, razgovarali su i u Španiji o otcjepljenju Katalonije, pa vodio se i rat, jel tako? Pa su ljudi bježali u treće zemlje i tako dalje…

Sredoje Nović, 7. 5. 2021.

Katalonija je prvi put stekla autonomni status za vrijeme Druge španske republike, 1932. godine, a izgubila ga je dolaskom Francisca Franca na vlast. Nakon njegove smrti, uspostavljanjem demokratije u Španiji i donošenjem Ustava 1978. godine, Katalonija je proglašena za jednu od 17 španskih autonomnih zajednica. Danas Kataloniju nastanjuje preko sedam miliona stanovnika, te je, prema tom parametru, ali i bruto domaćem proizvodu (BDP), druga najveća autonomna zajednica Španije.

Referendum u Kataloniji održan je 1. oktobra 2017. godine, nakon što je katalonski parlament u septembru iste godine donio zakon kojim je formalizirao planove o održavanju referenduma o nezavisnosti. Vlada u Madridu ovaj potez smatrala je nazakonitim, te je pokušala spriječiti održavanje referenduma u Kataloniji, što je izazvalo nerede na ulicama ove španske pokrajine.

Radio Slobodna Evropa pisao je u to vrijeme da je najmanje 840 osoba povrijeđeno u sukobima policije i demonstranta u pokušaju španskih vlasti da spriječe održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Nakon održanog referenduma, tadašnji portparol regionalne vlade Katalonije Jordi Turull je, kako su prenijeli mediji, rekao da je “90 posto, od 2,26 miliona Katalonaca koji su glasali u nedjelju, zaokružilo ‘da’ na glasačkim listićima za nezavisnost”.

Nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost, tadašnji premijer Španije Mariano Rajoy otpustio je vladu Katalonije, raspustio katalonski parlament, te sazvao prijevremene izbore u Kataloniji.

Lidera pokreta za nezavisnost Katalonije Carlesa Puigdemonta španska vlada je optužila za pobunu protiv države, te je on boravio u egzilu u Briselu. Iako je ranije belgijski sud odobrio izdavanje potjernice i postupak njegovog izručenja Španiji, isti sud odluku je suspendovao početkom 2020. godine na osnovu njegovog političkog imuniteta kao poslanika u Evropskom parlamentu. U oktobru 2019. godine, Vrhovni sud Španije osudio je devet katalonskih separatističkih lidera na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog uloge u pokušaju za uspostavu nezavisnosti Katalonije.

Iako su u danima nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije na ulicama ove pokrajine uslijedili neredi i sukobi, teško je govoriti o tome da se, kako je to ustvrdio Sredoje Nović, vodio rat.

Rat se u Španiji vodio ‘30-ih godina prošlog stoljeća, ali i u tom slučaju je teško tvrditi da se on vodio za nezavisnosti Katalonije. Španski građanski rat vodio se od 1936. do 1939. godine u Španiji između tadašnje Druge španske republike i različitih ljevičarskih pokreta na jednoj, te nacionalista na čelu s Franciscom Francom na drugoj strani. U rat su bile umiješane i fašistička Italija i nacistička Njemačka na strani nacionalista, kao i Sovjetski Savez koji je podržavao republikance.

Katalonska vlada (Generalitat de Catalunya) je, baš kao i danas, i u tom periodu uživala autonomiju, te se borila na strani republikanaca. Ipak, otpor Katalonije slomljen je 1939. godine padom Tarragone i Barcelone u januaru, te Girone u februaru, nakon čega su Francuska i Velika Britanija priznale Francov režim. Već u martu, nakon što je Franco odbio potpisati primirje s republikancima, osvojen je i Madrid, čime je Španski građanski rat završen, a započela diktatura Francisca Franca, koja je trajala sve do njegove smrti 1975. godine.

S obzirom na sve navedeno, jasno je da se rat za otcjepljenje Katalonije, kako je to ustvrdio Sredoje Nović, nije desio, pa će Istinomjer njegovu tvrdnju ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!