Analize

Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS izašao iz sjene

Iako je priča o osnivanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS bila aktuelna još krajem 2013. i početkom 2014. godine, prema svemu sudeći ovo tijelo tek je formalno zaživjelo sa dolaskom Željke Cvijanović na mjesto predsjednice Republike Srpske.

Naime, u Službenom glasniku RS od 16. novembra ove godine, objavljena je Odluka o imenovanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS, kojom je za njegovog predsjedavajućeg imenovan Siniša Karan, a za članove Sredoje Nović, Predrag Ćeranić, Srđan Rajčević i Draga Mastilović.

Predsjednica ovog entiteta, Željka Cvijanović je izjavila kako će Savjet voditi računa šta su potencijalne prijetnje po ustavni poredak, te da u tome nema ništa spektakularno.

To je u suštini savjet koji smo davno koncipirali kao nešto što je potrebno Republici Srpskoj i ljudima koji su na čelu RS i imat će svoju savjetodavnu ulogu. Vodiće računa o tome šta su potencijalne prijetnje i načinu na koji se suočavamo sa potencijalnim prijetnjama i po ustavni poredak i po sve ono što znači život i sigurnost u RS. Mislim da je to sasvim normalno. Ako pogledate svugdje u svijetu vidjet ćete da postoje službe različite veličine i opremljenosti, da tako kažem, za tu vrstu posla.“

Željka Cvijanović, 20.11.2018.

Odluka o osnivanju savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske, koju je krajem 2013. godine, donio predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, stupila je na snagu još 1. januara 2014. godine. Dodik je tada isticao kako se radi o strateškoj odluci koja je donešena zbog “napada na ustavni poredak RS”, na koje do tada nije adekvatno odgovarano.

Potom je u martu 2014. godine na zvaničnoj internet stranici SNSD-a objavljena knjiga pod nazivom “Rušenje Republike Srpske – Teorija i tehnologija prevrata”, u kojoj su navedeni navodni neprijatelji ovog entiteta, među kojima su bili i Transparency International, Helsinški parlament građana Banje Luke, Inicijativa mladih za ljudska prava, internet portali Buka i Frontal, ali i analitičari Tanja Topić, Svetlana Cenić, Damir Miljević i mnogi drugi pojedinci i organizacije. Targetirani pojedinci, nevladine organizacije i udruženja u ovoj knjizi su optuženi da im je cilj da “podstaknu nerede i da rade na podrivanju ustavnog poretka u Republici Srpskoj”, a ovaj je potez vladajuće stranke ocijenjen kao do tada najžešći napad na političke neistomišljenike u RS i dovođen je u vezu sa Savjetom za zaštitu ustavnog poretka RS. Knjiga se još uvijek može naći na zvaničnoj stranici SNSD-a, a o svim navodnim zavjerama protiv RS i SNSD-a, Istinomjer je pisao ranije.

Više od godinu dana nakon što je Odluka o osnivanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS objavljena u Službenom glasniku RS (23.01.2013.), jako malo detalja bilo je poznato o ovom tijelu. U to vrijeme, iako je Savjet postojao već godinu dana, nisu bila poznata imena njegovih pet članova, pa smo opravdano postavili pitanje da li je on ikada formalno i započeo sa radom, s obzirom da nam iz ureda predsjednika RS nikada nije odgovoreno na desetak veoma konkretnih pitanja u vezi sa njegovim aktivnostima.

Sve ovo ostavilo je dojam da se u tom slučaju radilo samo o još jednom Dodikovom propagandnom potezu čija je jedina svrha bila “jednokratno” podizanje tenzija, s obzirom da je godinu dana kasnije ova priča u potpunosti pala u zaborav.

Da je Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS u to vrijeme bio samo “koncipiran”, potvrdila je i predsjednica Cvijanović na dan imenovanja njegovih pet članova, a nekoliko dana ranije, sada već član Savjeta, Sredoje Nović je govorio o potrebi njegovog osnivanja, što samo potvrđuje da on nikada formalno nije ni osnovan do stupanja Željke Cvijanović na funkciju predsjednice RS.

Cijela priča o imenovanju članova Savjeta za nacionalnu bezbjednost RS, može se dovesti i u kontekst izjava Milorada Dodika iz izborne kampanje za posljednje Opće izbore, da je OSA “antiustavna organizacija koja je nametnuta kršenjem međunarodnog sporazuma od visokih predstavnika.”

Nakon što je preuzeo funkciju predsjednika Predsjedništva BiH, te nakon što su imenovani članovi Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS, Dodik je ponovio svoje ranije stavove.

Imamo neprijateljsku obavještajnu službu koja posljednjih godina nije donijela ni platformu za svoj rad. Predsjedništvo BiH usvaja platformu za rad OSA, oni ni to nisu uradili, zato je bilo moguće da OSA prati rukovodstvo Srbije i Republike Srpske. (…) Vidjeli smo da je ta služba u službi AID-a i da je radila protiv Republike Srpske, imamo pravo da štitimo ustavni poredak RS-a i to ćemo raditi.”

Milorad Dodik, 21.11.2018.

Dakle, imenovanjem pet članova koji će ga činiti Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS prestao je biti fantomsko tijelo, a koje će biti njegove prve aktivnosti svakako ćemo pratiti u narednom periodu, kao i reakcije domaćih i međunarodnih političkih aktera na njegovo formiranje.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!