Analize

Bihać: Prva godina mandata gradonačelnika Šuhreta Fazlića

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, ispred Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), imao je izborni program iz kojeg je Istinomjer izdvojio 17 obećanja koja ćemo pratiti tokom ovog mandata.

U prvoj godini mandata, od 17 obećanja, jedno je ocijenjeno “u progresu”, a tiče se investicija u sektor poljoprivrede.

U Programu rada gradonačelnika Grada Bihaća za 2021. godinu, među ciljevima je navedeno povećanje iskorištenosti napuštenog poljoprivrednog zemljišta za 30% u odnosu na postojeće stanje, zatim povećanje broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za 5% u odnosu na postojeće stanje, te povećanje broja komercijalnih farmi za 5%.

U septembru 2021. godine raspisana su dva javna poziva. Prvi se odnosio na podnošenje zahtjeva za podsticajna sredstva u poljoprivredi, za koje je u budžetu Grada Bihaća za 2021. godinu predviđeno 100.000 KM, što je duplo više nego je osigurano u 2020. godini. Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu plastenika putem sufinansiranja raspisan je 22.9.2021. godine, dok je jedan od uslova bio i da aplikant bude upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava ili da se upiše prije dodjele plastenika.

Za izradu i realizaciju projekta uređenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području grada Bihaća je u budžetu za 2021. godinu predviđeno 50.000 KM. Ova stavka nije postojala u budžetu za 2020. godinu.

Od devet započetih obećanja izdvajamo “Unapređenje komunalnih usluga” i “Nove saobraćajnice”.

Grad Bihać se krajem 2020. godine uključio u regionalni GIZ develoPPP.de projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”, koji se, pored Bosne i Hercegovine, provodi i u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Nešto manje od godinu nakon toga u Bihaću je otvoreno i prvo reciklažno dvorište.

Što se saobraćajnica tiče, tokom 2021. godine asfaltirane su ceste u mjesnim zajednicama Gata i Izačić.

Treba spomenuti da je u Odluci o provođenju urbanističkog plana Grada Bihaća za period od 20 godina planirana izgradnja biciklističkih i trim-staza, koje su također predmet obećanja gradonačelnika Šuhreta Fazlića, ali na ispunjavanju ovih obećanja nije zabilježena aktivnost u 2021. godini.

Na kraju prve godine mandata može se zaključiti da je administracija gradonačelnika Bihaća provodila aktivnosti na više od polovine datih obećanja, što bi moglo rezultirati ispunjenjem većeg broja predizbornih obećanja koja je Istinomjer preuzeo iz njegovog izbornog programa.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!