Analize

Migrantska kriza u USK-situacija sve gora, zima sve bliže

Rezime posljednjeg sastanka predstavnika USK sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotoićem, još je jednom ukazao na dubinu nefunkcionisanja državnog aparata.


Izvor: PIXSELL/Armin Durgut/N1

Kada je krajem jula 2018. godine tadašnji ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, najavio formiranje kampa Lipa, rekao je i da će taj kamp “u potpunosti rasteretiti Bihać”. U aprilu 2020. godine u medijima je objavljeno kako je kamp Lipa, formiran između Bihaća i Bosanskog Petrovca, spreman da primi 1000 migranata.

Istinomjer je u više navrata pisao o migrantskoj krizi u BiH, a rezime dešavanja od njenog početka pa do sredine augusta 2020. godine možete čitati u analizi “Migrantska kriza u BiH: Godine prebacivanja odgovornosti”.

Početkom septembra, premijer USK Mustafa Ružnić, najavio je realizaciju jednog od, kako je rekao, najvažnijh zaključaka sastanka koji je ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić održao 31. augusta 2020. godine sa predstavnicima Unsko-sanskog kantona i međunarodnim organizacijama, a odnosi se na zatvaranje dva prihvatna centra za migrante u USK.

U narednih deset dana trebalo bi da dođe do potpunog zatvaranja prihvatnih centara “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši. Nema više prijema novih migranata u “Biri” i “Miralu” i ide se u pravcu njihovog konačnog zatvaranja. Istovremeno, dogovoreno je da se prošire prihvatni kapaciteti u kampu Lipa, gdje bi se smještali migranti u mnogo većem broju.

Mustafa Ružnić, 2. septembar 2020.

 

Da je policija USK 8. septembra započela sa izmještanjem migranata iz Bire u kamp u Lipi, potvrdio je za portal USKinfo.ba portparol Uprave policije MUP-a USK-a, Ale Šiljdedić.

Šef Međunarodne organizacije za migracije Peter Van der Auweraert (Piter Van der Overart) gostovao je u programu BHRT-a 10. septembra. Tom prilikom rekao je kako postoji finansijska pomoć Europske unije, te da pomoć pružaju UNHCR, IOM i druge nevaldine organizacije, ali da te organizacije ne mogu odrediti gdje će biti smještaj.

(…) smještaj, to je na nivou države. Oni treba da kažu gdje treba smjestiti migrante. To nije IOM.

Peter Van der Auweraert, 10. septembar 2020.

Auweraert je tom prilikom naglasio nedostatke kampa Lipa.

Šatori nisu dobri za zimu. Imamo problem u Lipi, hiljade je njih u Lipi. Ljeti, to je bilo hitno rješenje, pogotovo zbog krize sa koronom. Ako ne krenemo s pripremama za zimu u Lipi, da zamijenimo te šatore kontejnerima, onda ćemo ga zatvoriti u oktobru. Znači, gubimo hiljadu kreveta, znači hiljadu ljudi više na ulici.

Peter Van der Auweraert, 10. septembar 2020.

Izmještanje migranata iz prihvatnog centra Bira, nastavljeno je do 30. septembra, kada je iz ovog objekta izmješteno posljednjih 350 migranata.

Iako je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, više puta rekao da u kampu Lipa može stati “još hiljadu ljudi”, sa Auweraertovog Facebook profila stigla je informacija da je veliki broj migranata ostao ispred kampa, a iz Delegacije EU, stigla je osuda povodom zatvaranja “Bire”.

Sva ova dešavanja bila su povod za novi sastanak ministra sigurnosti Cikotića sa Ružnićem i Fazlićem koji je održan 2. oktobra 2020. godine. Kako su kazali predstavnici USK, sastanak je polučio dva zaključka, ali da se oni mogu složiti samo sa jednim.

Sa prvim dijelom se ne možemo nikako složiti. Kada je riječ o drugom zaključku o njemu cijelo vrijeme govorimo, a to je da sačuvamo dostojanstvo građana BiH, Unsko-sanskog kantona ali i dostojanstvo migranata na njihovom putu.

Mustafa Ružnić, 2. oktobar 2020.

Fazlić je medijima rekao kako se ne može složiti sa zaključkom kojim se traži da se stanje boravka i kretanje migranata u Unsko-sanskom kantonu vrati na ono koje je bilo u prihvatnim centrima do 29. septembra.

Nema vraćanja migranata u Biru, mi to nećemo dozvoliti. Nemam ovlasti nad policijom, ali zahtjevam od premijera, komesara, ne smije se niti jedan migrant vratiti u Biru. Govorim u ime Bihaća.

Šuhret Fazlić, 2. oktobar 2020.

U svojoj izjavi i Cikotić je potvrdio polovični uspjeh sastanka.

Složili smo se da državne organizacije i institucije, kao i međunarodne organizacije treba da nastave sa svojim dosadašnjim aktivnostima povezanim sa migracijama. Migranti se trebaju izmjestiti iz urbanih, gradskih sredina, ali u za to pripremljene objekte, a to nije urađeno. Ne prihvatamo strategiju svršenog čina, ovdje valja uvažavati hijerarhiju institucija države. Ne možete imati opštinsko vijeće ili kantonalnu vladu da diktira državnim institucijama i međunarodnim organizacijama ili EU šta će raditi.
(…)
Principijelno rješenje u našem slučaju je da imamo kampove koji su određeni i pripremamo nove kampove za one koje planiramo zatvoriti, to su naša principijelna rješenja. Opštinsko vijeće i Vlada USK nisu još uvijek dostavili alternativnu lokaciju za kamp Miral.

Selmo Cikotić, 2. oktobar 2020.

Dok ovo pišemo, prihvatni centar Bira još uvijek je zatvoren. Tokom gostovanja na televiziji N1 6. oktobra 2020. godine, Šuhret Fazlić je ponovio da će Bira ostati zatvorena. Auweraert je u istoj emisiji naglasio kako je kamp Lipa bez adekvatnog napajanja strujom i vodom, te da je zatvaranje Bire samo povećalo broj migranata na ulicama, u šumama i improvizovanim kampovima.

Kao što se iz posljednjih dešavanja jasno vidljivo, i dalje smo svjedoci činjenice da nadležne institucije u BiH nemaju pravi odgovor na migrantsku krizu. S obzirom na to da je još jedna zima na pragu, humanitarni aspekt u narednim mjesecima biće još više naglašen, te će biti zanimljivo pratiti da li će barem ta činjenica doprinijeti tome da se, ako ništa drugo, migrantima u BiH, a posebno u USK tokom zimskog perioda obezbijedi uslovan smještaj. Da bi se tako nešto postiglo, potrebno je uključivanje svih nadležnih instiutcija u punom kapacitetu, ravnomjerna raspodjela tereta migrantske krize na čitavoj teritoriji BiH te aktivnija uloga međunarodne zajednice.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!