Djelimično ispunjeno

Unapređenje komunalnih usluga

Opštine: Bihać

Grad Bihać zaslužuje više posvećenosti njegovog komunalnog preduzeća s ciljem da mu se vrati, ali i zasluži epitet ekološkoga grada. U tom pogledu, JKP Komrad vidimo kao preduzeće koje će uvoditi nove tehnologije i evoluirati (…) Svim korisnicima usluge odvoza smeća obezbijediti ćemo jednoobrazne posude za primopredaju miješanog, biorazgradivog otpada, a na sve nadogradnje kamiona za odvoz komunalnog otpada ugraditi tehnologiju digitalnih vagi, koje će biti informatički uvezane s obračunskom službom JKP Komrad. Ta tehnologija omogućit će da se prilikom istovara miješanog otpada u kamion od djelatnika JKP Komrad odmah izvaže i automatski u centralu preduzeća proslijedi informacija o cijeni odvoza preuzetog otpada prema kilaži.

Paralelno s tim procesom, odvoz sortiranog otpada (papir, metal, staklo, plastika, tekstil i sl.) bio bi besplatan, što bi podstaklo korisnike da vrše maksimalno odvajanje otpada, jer će biti besplatno odvezen, dok će u isto vrijeme kilaža i cijena miješanog otpada koju korisnik izbaci biti manje.

Izvor: Pokret za modernu i aktivnu Krajinu - PoMAK: Izborni program

Grad Bihać se krajem 2020. godine uključio u regionalni GIZ develoPPP.de projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”, koji se, pored Bosne i Hercegovine, provodi i u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Nešto manje od godinu nakon toga u Bihaću je otvoreno i prvo reciklažno dvorište. 

Javnom komunalnom preduzeću Komrad iz Bihaća je 16.12.2020. godine uručeno 50 novih kontejnera za staklenu ambalažu, ukupne vrijednosti od 45.450 KM.

Na web stranici Grada Bihaća, 7.6.2021. godine objavljeno je da su kontejneri za prikupljanje staklene ambalaže postavljeni u Bihaću, kao i u okolnim mjestima. Tom prilikom, navedeno je da je JKP Komrad već prikupio značajne količine staklene ambalaže. 

 

Sredinom oktobra 2021. godine, JKP Komrad otvorio je reciklažno dvorište za selektiranje korisnog otpada. U novoizgrađenom objektu će se prikupljeni papir, staklo i plastika sortirati, odnosno pripremati za daljnju obradu. Otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša USK Adnan Alagić, direktor JKP Komrad Mehura Selimović te direktorica EKOPAK-a Amela Hrbat.

Mi moramo vrlo brzo doći u situaciju da odvajamo otpad, da građanima dajemo različite vreće za različite vrste smeća, da se što manje vozi na deponiju, da se to odvaja. Ja sam siguran da će naši građani to prihvatiti, jer se to otprilike negdje, nama malo treba da to prihvatimo, jer kad se kroz Bosnu ide, tačno se vidi kad se uđe u Krajinu, tačno se vidi kad se uđe u Bihać, jer nema kesa uz vodu, ili ima, ali manje…

Šuhret Fazlić, 19.10.2021.

Direktor Komrada je tom prilikom rekao da je za izgradnju objekta, na osnovu ekonaknada, od Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona ovo preduzeće dobilo 90 hiljada KM, te dodatnih 50 hiljada KM od Federalnog fonda za zaštitu okoliša. 

Na Facebook stranici Grada Bihaća, 10.11.2021. objavljeno je da je Javnom komunalnom preduzeću Komrad izvršena isporuka jednog dijela kontejnera, koji će biti raspoređeni po mjesnim zajednicama na lokacijama predviđenim za odlaganje krupnog otpada. Na kontejnerima su postavljene upute, odnosno pojašnjenja koje se vrste krupnog otpada smiju odlagati, kao i sve ostale informacije vezane za navedenu uslugu.

Prema Revidiranom planu poslovanja JKP „Komrad“ d.o.o. Bihać za za 2022. godinu je predviđeno povećanje prikupljenog, sortiranog i baliranog otpada. Kako je navedeno, značajnije povećanje se očekuje u količinama prikupljenog stakla zbog postavljanja 59 specijalnih kontejnera za prikupljanja stakla.

U planu investicija je nabavka polovnog kamiona za prikupljanje i prevoz reciklažnih sirovina.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!